GIS wydał pilny komunikat. Chodzi o cukier

GIS wydał komunikat o wycofaniu z obrotu partii cukru kokosowego. Wykryto w nim obecność glutenu. To duże zagrożenie dla zdrowia konsumentów, zwłaszcza tych, którzy nie tolerują tej substancji w diecie.
- GIS ostrzega przed partią cukru kokosowego zanieczyszczoną glutenem
- Produkt może być groźny dla osób z nietolerancją glutenu i alergią na pszenicę
- Jeśli masz w domu ten produkt, nie spożywaj go w przypadku problemów z glutenem
Cukier wycofany z obrotu
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega o wycofaniu z obrotu partii cukru kokosowego. Jak czytamy w komunikacie, w wyniku przepakowywania produktu, został zanieczyszczony glutenem:
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o stwierdzeniu obecności glutenu (>20 mg/kg) w określonej partii cukru kokosowego z Indonezji. Podmiot VINET Łukasz Moskwa przepakował kwestionowany cukier kokosowy i wprowadził do obrotu na terenie Polski. Spożycie produktu przez osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej - podaje GIS.
Przeczytaj też: Jaja zanieczyszczone salmonellą trafiły do sklepów. GIS apeluje o ostrożność
Gluten w cukrze – zagrożenie dla zdrowia
Gluten to mieszanina białek występująca w ziarnach pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa (chyba że jest on certyfikowany jako bezglutenowy). Dla większości osób jego obecność w diecie nie stanowi problemu, jednak dla chorych na celiakię, osób z nietolerancją glutenu czy alergią na pszenicę może być poważnym zagrożeniem. Nawet niewielkie ilości glutenu – przekraczające 20 mg/kg – mogą wywołać reakcję organizmu.
U osób z celiakią spożycie glutenu prowadzi do uszkodzenia kosmków jelitowych, co skutkuje problemami z wchłanianiem składników odżywczych, niedoborami witamin i minerałów, a także przewlekłymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Objawy mogą obejmować bóle brzucha, wzdęcia, biegunkę, utratę masy ciała czy zmęczenie. W przypadku alergii na pszenicę kontakt z glutenem może wywołać reakcję alergiczną, od wysypki po groźny wstrząs anafilaktyczny. Dlatego osoby z tymi schorzeniami muszą ściśle przestrzegać diety bezglutenowej i unikać nawet śladowych ilości glutenu w żywności.
Przeczytaj też: Mąka kokosowa. Bez glutenu, dobra na cholesterol i dla cukrzyków
O jaki produkt chodzi?
Cukier kokosowy, o jakim mowa, to:
- Nazwa produktu: EKOLOGICZNY CUKIER KOKOSOWY 250 G
- Numer partii: LT251059
- Data minimalnej trwałości: 10.10.2027
- Kod kreskowy: 5903111231576
- Producent: Vinet Łukasz Moskwa, ul. Szymanowskiego 5, 05-092 Łomianki
GIS podkreśla, że osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę nie powinny spożywać produktów z partii określonej w tym komunikacie.

Przeczytaj też: Toksyczne substancje w łyżkach ze znanej sieci. Nie używaj!





































