Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Problemy cywilizacyjne > Alarm na granicy. Żywność z Ukrainy zatrzymana. Ogromne zagrożenie dla zdrowia
Daria  Siemion
Daria Siemion 15.08.2025 15:11

Alarm na granicy. Żywność z Ukrainy zatrzymana. Ogromne zagrożenie dla zdrowia

żywność z Ukrainy zatrzymana na polskiej granicy
Żywność z Ukrainy nie mogła wjechać do Polski. Nie nadawała się do spożyciaFot. Shutterstock / wellphoto

Inspektorzy IJHARS nie dopuścili do wjazdu do Polski z Ukrainy prawie 20 ton koncentratu pomidorowego z widoczną pleśnią. Ładunek zatrzymano natychmiast, zanim trafił na półki. Sprawdzamy, jakie przepisy stoją na straży bezpieczeństwa, dlaczego pleśń jest groźna i jakie normy musi spełnić żywność importowana do Polski.

  • IJHARS wstrzymał wjazd partii koncentratu pomidorowego z Ukrainy pokrytego pleśnią; decyzji nadano rygor natychmiastowej wykonalności
  • W pierwszym półroczu 2025 r. inspektorat zatrzymał 11 partii żywności z Ukrainy – więcej miały tylko Chiny
  • Importer musi wykazać zgodność towaru z rozporządzeniami UE (m.in. 2017/625, 1881/2006, 1169/2011); w przeciwnym razie towar trafia z powrotem do nadawcy lub zostaje zniszczony na jego koszt

Jak działa kontrola graniczna IJHARS?

Każda partia żywności spoza UE przechodzi obowiązkową kontrolę zgodnie z rozporządzeniem 2017/625. Inspektorzy:

  • pobierają próbki do analizy laboratoryjnej (mykotoksyny, pestycydy, metale ciężkie),
  • sprawdzają kompletność i prawidłowość etykiety w języku polskim (rozporządzenie 1169/2011),
    oceniają stan fizyczny towaru.

Niespełnienie któregoś z kryteriów skutkuje decyzją o zakazie wprowadzenia do obrotu.

To nie był pierwszy taki przypadek

Dane z kontroli przeprowadzonych przez IJHARS w pierwszej połowie 2025 roku pokazują, że produkty pochodzące z Ukrainy znalazły się w czołówce pod względem liczby zatrzymań. Od 1 stycznia do 30 czerwca służby wstrzymały 11 partii towarów z tego kraju. Więcej przypadków dotyczyło jedynie Chin – 12 partii. Na trzeciej pozycji uplasowała się Turcja z 10 zatrzymanymi transportami.

Powody wstrzymywania przesyłek z różnych państw obejmują m.in. wykrycie szkodników, niespełnianie norm dla produktów ekologicznych oraz błędne oznakowanie. Jak podkreśla IJHARS, każde z takich naruszeń jest podstawą do wydania decyzji o zakazie wprowadzenia towaru na rynek. Czytaj także: Alarm na granicy. W zbożu z Ukrainy grasowały robaki. Tony jedzenia na zmarnowanie

Dlaczego pleśń jest niebezpieczna?

Widoczny zielonkawy lub biały nalot to tylko wierzchołek problemu. W środku spleśniałego produktu znajdują się już mykotoksyny – toksyny wytwarzane m.in. przez grzyby z rodzajów Aspergillus, Penicillium i Fusarium. Te związki nie giną w piekarniku ani w garnku; aflatoksyny potrafią uszkodzić wątrobę, a ochratoksyna uderza w nerki. 

Spleśniałe jedzenie
Spleśniały produkt należy wyrzucić w całości Fot. Nick Alias/Shutterstock.jpg

Dlatego jeśli dostrzeżesz choćby zielonkawą kropkę, wyrzuć od razu cały produkt – „odkrajanie” albo wąchanie spleśniałej żywności to proszenie się o kłopoty.

Źródło:

Patrycja Malik, „Niebezpieczna żywność z Ukrainy zatrzymana. Inspektorzy się nie patyczkują”, Fakt, 13 sierpnia 2025. 
Fakt

Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS), „Co warto wiedzieć o granicznej kontroli żywności – Q&A”, gov.pl, 2025. 
Gov.pl

Regulation (EU) 2017/625 of the European Parliament and of the Council of 15 March 2017 on official controls and other official activities. 
EUR-Lex

Commission Regulation (EC) 1881/2006 setting maximum levels for certain contaminants (incl. mycotoxins) in foodstuffs. 
EUR-Lex

Regulation (EU) 1169/2011 on the provision of food information to consumers. 
EUR-Lex

World Health Organization, „Mycotoxins – Fact Sheet”, aktualizacja 2023 r. 
Światowa Organizacja Zdrowia

IJHARS Poznań, post na Facebooku o zakazie wprowadzenia do obrotu 19 186 kg pasty pomidorowej z Ukrainy (obecność strzępków pleśni), 2025.