Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Dieta > Idealny na kompot i do deserów. Chroni przed rakiem, wzmacnia skórę i wzrok
Alina Gałka
Alina Gałka 08.05.2025 07:01

Idealny na kompot i do deserów. Chroni przed rakiem, wzmacnia skórę i wzrok

Zdrowa nowalijka do deserów
Fot. Getty Images/Canva

Z nadejściem maja stoiska targowe i w supermarketach zaczynają uginać się pod ciężarem lokalnych smakołyków. Wśród nich znajdziemy wyjątkowe warzywo, którego smak sprawia, że wielu myli je z owocem. Wyglądem przypomina szczaw, smakuje trochę jak śliwka, a jego właściwości ceni m.in. medycyna chińska.

Egzotyczne korzenie rabarbaru

Rabarbar to bylina należąca do rodziny rdestowatych. Choć w kuchni traktowany jest często jak owoc, to botanicy klasyfikują go jako warzywo. Pochodzi z Azji Środkowej – głównie z rejonów Tybetu, Mongolii i Chin. Już ponad 2700 lat temu wykorzystywano go w medycynie chińskiej jako środek przeczyszczający, oczyszczający krew oraz wspomagający trawienie.

Rabarbar to roślina o charakterystycznych czerwonych lub różowych łodygach i dużych liściach. W Europie zyskał popularność dopiero w XVIII wieku – najpierw jako roślina ozdobna, a następnie jako składnik deserów i przetworów. Medycyna ludowa używała jego korzenia do leczenia problemów trawiennych i wątrobowych.

Borelioza, czyli „mistrzyni kamuflażu”. Lekarka wyjawia, jakie choroby może przypominać Popularny słodzik może zwiększać ryzyko udaru [BADANIA]

Prozdrowotne właściwości rabarbaru

Rabarbar jest niskokaloryczny, bogaty w

  • błonnik, 
  • witaminę C, 
  • kwas foliowy, 
  • minerały (potas, magnez, żelazo, fosfor) oraz 
  • antyoksydanty, które wspierają zdrowie układu sercowo-naczyniowego i wzmacniają odporność.

Zawarte w nim polifenole, w tym rapontygenina, mają silne właściwości przeciwutleniające i mogą działać przeciwnowotworowo. W badaniach wykazano, że substancje zawarte w rabarbarze spowalniają rozwój komórek rakowych, szczególnie w przypadku raka piersi i prostaty.

Dzięki zawartości antocyjanów rabarbar może wspierać zdrowie skóry i wzroku, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym. Natomiast zawarta w nim rapontycyna pobudza w organizmie reakcje podobne do tych, które powstają na skutek działania estrogenu, dlatego zaleca się go kobietom w czasie menopauzy oraz tym z niedoborami estrogenu.

Przeczytaj też: Rak nie znosi tego warzywa – jedz je kilogramami!

rabarbar Fot. Getty Images/Canva.jpg
Rabarbar przywędrował do nas z Azji i początkowo był uprawiany jako roślina ozdobna. Fot. Getty Images/Canva

Kto nie powinien jeść rabarbaru?

Mimo licznych zalet rabarbar nie jest dla każdego. Zawiera – zwłaszcza w liściach – znaczne ilości kwasu szczawiowego, który w nadmiarze może utrudniać przyswajanie wapnia i sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych. Osoby z chorobami nerek, osteoporozą, dną moczanową lub reumatoidalnym zapaleniem stawów powinny ograniczyć jego spożycie.

Nie zaleca się też podawania rabarbaru dzieciom poniżej 1. roku życia, a kobiety w ciąży powinny zachować ostrożność ze względu na jego właściwości przeczyszczające i potencjalny wpływ na gospodarkę mineralną.

Przeczytaj też: Zdrowy, ale nie dla każdego. Te osoby powinny unikać rabarbaru

ładygi rabarbaru Fot. Getty Images/Canva.jpg
Jadalną częścią rabarbaru są wyłącznie jego łodygi – liście są toksyczne i nie nadają się do spożycia. Fot. Getty Images/Canva

Co zrobić z rabarbaru?

Rabarbar najczęściej trafia na stół w formie kompotu – to klasyczny, orzeźwiający napój znany wielu z dzieciństwa. Ale możliwości jego wykorzystania są znacznie szersze.

Przeczytaj też: Rabarbarowa lemoniada na oczyszczenie jelit. Prosty przepis na pyszny rarytas do grilla

Świetnie sprawdza się jako składnik ciast (np. drożdżówki, tarty, crumble), konfitur, dżemów, soków i syropów. Można z niego przygotować również chutney – pikantno-słodki dodatek do mięs – lub połączyć z truskawkami, tworząc aromatyczny mus czy galaretkę.

Coraz popularniejsze staje się także pieczenie rabarbaru z niewielką ilością miodu i wanilii, co wydobywa jego słodycz i łagodzi kwaskowatość.

 

Źródła: mp.pl, medonet.pl