Tego nie łącz z pomidorem, kompletnie zaburza wchłanianie witamin i minerałów!

Wiele słyszy się o tym, że niektóre spożywcze połączenia są szkodliwe. Jedno z najczęściej powtarzanych dotyczy pomidora i ogórka. Choć razem smakują bardzo dobrze i świetnie się uzupełniają, to wiele osób powtarza, że mają zły wpływ na nasze zdrowie. Rozwiewamy wszelkie wątpliwości i wyjawiamy, ile w tym prawdy.
Czy można łączyć pomidora z ogórkiem? Polacy się zajadają, ale i boją
Polacy uznawani są za mięsożerców, ale kochają warzywa. Wielu z nas nie wyobraża sobie kanapki bez pysznego, soczystego, kolorowego dodatku w postaci ogórka czy pomidora. Niektórzy łączą te dwa warzywa. Każdy choć raz słyszał jednak, że nie jest to zbyt dobry pomysł, bo jest to połączenie szkodliwe. Ile w tym prawdy? Przeczytaj: To warzywo powoli zatruwa organizm. Polacy jedzą je kilogramami
- Wbrew krążącym opiniom to połączenie nie jest szkodliwe – uspokajają dietetyczki z „Czytamy Etykiety” na Instagramie.
Pomidor i ogórek – czy to bezpieczne połączenie? I tak, i nie
Czy taki duet rzeczywiście jest niebezpiecznym połączeniem? To mit! Nie oznacza to jednak, że to połączenie doskonałe. Ogórek zawiera enzym askorbinowy, który utlenia witaminę C z pomidorów, więc jedząc je razem, rezygnujemy ze zdrowotnych właściwości tego warzywa.

Nie należy jednak popadać w paranoję. Plasterek pomidora na kanapce nie dostarczy nam zbyt wiele witaminy C, więc jeśli lubimy jeść go razem z ogórkiem, to nie warto zrezygnować z takiego połączenia. Przeczytaj: Czy pasteryzacja "zabija" witaminę C? Jaka jest najlepsza metoda utrwalania żywności?
- Uspokajamy - nawet jak zjesz na kanapce pomidora z ogórkiem, to nic ci się nie stanie. Połączenie to nie jest szkodliwe (co najwyżej w tym posiłku spożyjesz mniej witaminy C). Ale tę uzupełnisz sobie przecież w wielu innych pokarmach, w których jest jej więcej, niż w tych kilku plasterkach pomidora – tłumaczą dietetyczki z „Czytamy Etykiety”.
Najlepsze źródła witaminy C – organizm ci podziękuje
Najlepsze źródła witaminy C w 100 g produktu to:
- owoce dzikiej róży –250–800 mg,
- czarne porzeczki – 150–300 mg,
- natka pietruszki – 269 mg,
- papryka – 125–200 mg,
- brukselka – 65–145 mg,
- kalarepa – 70–100 mg,
- kiwi – 84 mg,
- brokuły – 65–150 mg,
- truskawki – 46–90 mg,
- kapusta – 35–70 mg,
- kalafior – 37–70 mg,
- grejpfruty – 30–70 mg,
- szpinak – 40–84 mg,
- cytryny – 40–60 mg,
- porzeczki czerwone i białe – 26–63 mg,
- pomarańcze – 30–50 mg,
- cykoria – 6–33 mg,
- fasolka szparagowa – 25–30 mg,
- rzodkiewka – 25 mg,
- agrest – 25–40 mg,
- sałata – 12–30 mg,
- pomidory – 5–33 mg.
Dlaczego witamina C jest ważna?
Dostarczanie organizmowi witaminy C jest niezwykle ważne. Jest ona bowiem silnym przeciwutleniaczem, a ponadto wspiera układ odpornościowy, przyspiesza gojenie się ran, bierze udział w syntezie kolagenu oraz wpływa na wiele innych procesów w organizmie. Przeczytaj: Czy można jeść kiwi w ciąży?

Pomaga też regulować ciśnienie krwi, wspiera pracę mózgu, zdrowie skóry i wpływa na syntezę hormonów steroidowych i neuroprzekaźników. Zwalcza też bakterie powodujące próchnicę oraz wzmacnia zęby i dziąsła.





































