Lakcid – opis, skład, przeciwskazania

Autor Marcelina Dzięciołowska26.02.2021

Lakcid to lek probiotyczny, który ma pozytywny wpływ na utrzymanie prawidłowej flory jelitowej. Zaleca się przyjmowanie tego preparatu podczas antybiotykoterapii oraz bezpośrednio po niej. Lakcid jest wydawany w aptekach bez recepty w kilku różnych postaciach. Jakie są wskazania do stosowania Lakcid? Jakie jest jego działanie? 

Opis preparatu Lakcid

Lakcid jest probiotykiem dostępnym w aptekach bez recepty. W swoim składzie zawiera pałeczki kwasu mlekowego, a mianowicie: bakterie Lactobacillus rhamnosus. Są one odporne na działanie kwasów żółciowych i żołądkowych, dzięki czemu mogą funkcjonować w przewodzie pokarmowym. Lakcid może być również stosowany u kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Skład preparatu Lakcid

Lakcid zawiera co najmniej 2 miliardy CFU Lactobacillus rhamnosus, w tym:

  • 40% szczep Lactobacillus rhamnosus Pen,
  • 40% szczep Lactobacillus rhamnosus E / N,
  • 20% szczep Lactobacillus rhamnosus Oxy.

Działanie preparatu Lakcid

Przyjmowanie zalecanej ilości probiotyku Lakcid ma bardzo korzystny wpływ na schorzenia przewodu pokarmowego, gdyż pomaga przywrócić równowagę i pomaga w utrzymaniu prawidłowego składu flory jelitowej.

Lakcid ogranicza rozmnażanie się mikroorganizmów, które są szkodliwe dla organizmu człowieka. Lakcid pomaga chronić również nabłonek jelit przed szkodliwymi mikroorganizmami, które powodują biegunkę. Dlatego należy pamiętać, że przyjmowanie tego probiotyku w przebiegu biegunki może nie tylko złagodzić przebieg choroby, ale także zmniejszyć ryzyko jej wystąpienia.

Wskazania do stosowania preparatu Lakcid

Wskazaniem do stosowania probiotyku Lakcid jest przywrócenie właściwej flory bakteryjnej jelit w organizmie. Dlatego lek jest szczególnie polecany:

  • w trakcie i po leczeniu antybiotykami,
  • osobom z poantybiotykowym zapaleniem jelit, ze szczególnym uwzględnieniem leczenia wspomagającego rzekomobłoniastego zapalenia jelita grubego,
  • podczas biegunki podróżnika.

Przeciwwskazania do stosowania probiotyku Lakcid

Leku Lakcid nie należy stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek jego składnik. Osoby uczulone na białko mleka również nie powinny stosować preparatu. Przed zażyciem preparatu pacjent powinien skonsultować się z lekarzem.

Dawkowanie preparatu Lakcid

Lakcid to probiotyczny lek do podawania doustnego. Probiotyk należy przyjmować od 3. do 4. razy na dobę. Lakcid można stosować o dowolnej porze dnia. Należy pamiętać, że producent nie zaleca picia alkoholu podczas stosowania probiotyku.

Sposób przygotowania:

Ampułka – w temperaturze pokojowej przygotować roztwór z ampułki z niewielką ilością wrzącej wody lub mleka. Zawiesinę należy wymieszać przed spożyciem i bezpośrednio po przygotowaniu spożyć.

Lakcid z pipetą wielokrotnego użytku – pipetą pobrać odpowiednią ilość wody lub mleka o temperaturze pokojowej. Przy pomocy pipety delikatnie wlać płyn do ampułki, dobrze wymieszać, a następnie przełożyć na łyżkę.

Lakcid w opakowaniu z fiolką – przed użyciem probiotyku należy zdjąć z fiolki wieczko i gumowy korek. Dodać niewielką ilość wody lub mleka w temperaturze pokojowej do wnętrza fiolki, dobrze wymieszać, a następnie wlać jej zawartość do łyżeczki.

Lakcid w saszetkach – przed podaniem preparatu Lakcid, należy zawartość saszetki przesypać do szklanki z wodą lub z mlekiem o temperaturze pokojowej do 1/8 pojemności, dobrze wymieszać i wypić bezpośrednio po przygotowaniu.

Środki ostrożności podczas stosowania Lakcid

Lakcid zawiera szczepy bakterii, które są odporne na działanie wielu antybiotyków. Dzięki temu można je podawać jednocześnie, bowiem nie stracą one swoich właściwości ochronnych. Stosowanie preparatu Lakcid nie wpływa na zdolność prowadzenia pojazdów i obsługiwania maszyn i urządzeń.

Interakcje z innymi lekami

Przed rozpoczęciem stosowania preparatu Lakcid należy poinformować lekarza o wszystkich przyjmowanych lekach, także tych, które nie były przepisane przez lekarza. Podczas badań, które zostały przeprowadzone nie stwierdzono interakcji lekowych z preparatem Lakcid.

Następny artykuł