Obserwuj nas na:
Pacjenci.pl > Żywienie > Tego nie łącz z jajkami. Gnije i fermentuje w jelitach na potęgę. Brzuch jak balon gwarantowany
Adrianne  Mazurek
Adrianne Mazurek 18.10.2025 10:46

Tego nie łącz z jajkami. Gnije i fermentuje w jelitach na potęgę. Brzuch jak balon gwarantowany

Jajka
Fot. Canva

Jajka są zdrowe, ale najlepiej jeść je… osamotnione. Są ciężkostrawnym produktem, dlatego ważne, aby pewnych pokarmów nie łączyć z jajkami w jeden posiłek. W przeciwnym razie jajka będą “fermentować” w jelitach, a nam towarzyszyć będzie uczucie ciężkości i wzdęcia. 

Kto w ogóle nie powinien jajek jeść?

Jajka są bardzo zdrowe, ale nie każdy może je jeść. Przede wszystkim powinny ich unikać osoby z alergią na białko jaj, nietolerancją pokarmową na jajka, a także osoby o bardzo wysokim poziomie cholesterol. Nie są wskazane także dla osób z niektórymi chorobami wątroby i trzustki (jajka są ciężkostrawne), a także u osób z kamicą. Warto także pamiętać, że surowe jajka, choć bardzo zdrowe, to jednak niosą ze sobą ryzyko zakażenia Salmonellą! Dlatego przygotowując tatara lub tiramisu, gdzie surowe jajka są wykorzystywane, to lepiej dokładnie szorować skorupki jajek kupionych w sprawdzonym źródle.

Polecamy: Polacy uwielbiają te tłuszcze. Są napakowane związkami rakotwórczymi i niszczą serce

Zakazane połączenia: jajka + x

Oto lista zakazanych połączeń, które Polacy lubią:

  • ryby + jajka
  • ser żółty + jajka
  • wędlina + jajko
  • masło + jajko
  • ziemniaki + jajko. 

Powinno się także unikać łączenia jajek z:

  • majonezem;
  • cukrem;
  • chlebem;
  • owocami bogatymi w cukier.

sadzone jajka.jpg

Połączenie jajek z produktami pochodzenia zwierzęcego sprawia, że nadmiar białka zwierzęcego jest trudny do strawienia. Pojawiają się wzdęcia, gazy, a nawet ból brzucha. Łączenie jajek z produktami bogatymi w tłuszcze lub cukry proste może prowadzić do problemów z trawieniem, dlatego powinno się je łączyć raczej z warzywami. 

Ile jajek można jeść?

WHO zaleca zjadanie 1-2 jajek dziennie, nawet 10 tygodniowo! To spore ilości, ale nie ma co się dziwić - w jajkach znajdziemy białko, witaminę A, B2, B6, B12, D, E oraz biotynę, cholinę, fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk, magnez, jod i selen. Są bogate w kwasy tłuszczowe, w tym w kwasy omega 3. Znajdziemy w nich luteinę, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, a także immunoglobuliny. Jednym słowem - warto je jeść. Ale pamiętajcie, że nie ze wszystkim! Wspomniane wyżej połączenia są obciążające dla organizmu. 

Polecamy: Gazy i wzdęcia po miodzie? To może być efekt fermentacji fruktozy

To najgorsze mięso dla serca i mózgu. Lepiej je omijaj
kotlety mielone
Na polskich talerzach wciąż króluje wieprzowina i inne czerwone mięsa, choć naukowcy od lat ostrzegają przed ich skutkami. Nadmiar tych produktów obciąża nie tylko układ krążenia, lecz także pamięć i koncentrację – a statystyki spożycia wciąż rosną.Przeciętny Polak zjada ok. 45 kg wieprzowiny rocznie.Czerwone mięso (wieprzowina, wołowina, jagnięcina) uznaje się za najbardziej szkodliwe dla zdrowia.Zawiera tłuszcze i sód, które zwiększają ryzyko miażdżycy, nadciśnienia i chorób serca.Codzienne spożycie zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 o 62%, a każda dodatkowa porcja – o 20%.Przetworzone mięso podnosi ryzyko demencji o 13%, zamiana na ryby obniża je o 28%.Eksperci zalecają ograniczenie do maks. 300–500 g tygodniowo.
Czytaj dalej
Cholesterol kocha tę zupę. Polacy jedzą ją na potęgę
flaczki
Flaki – aromatyczny klasyk z domowych obiadów i barów mlecznych – skrywają w bulionie tyle tłuszczu i cholesterolu, że dietetycy biją na alarm. Jedna miska potrafi przekroczyć dzienny limit LDL, a częste dokładki przyspieszają miażdżycę.Porcja flaków dostarcza bardzo dużo cholesterolu odkładającego się w tętnicach.Zupa jest bogata w tłuszcze nasycone i sól, co podnosi poziom LDL i ciśnienie krwi.Regularne jedzenie flaków zwiększa ryzyko zawału i udaru.Dietetycy zalecają traktowanie flaków jako okazjonalnego przysmaku i sięganie po lżejsze zupy warzywne na co dzień.
Czytaj dalej
Pacjenci.pl
Obserwuj nas na: