Tego nie łącz z jajkami. Gnije i fermentuje w jelitach na potęgę. Brzuch jak balon gwarantowany

Jajka są zdrowe, ale najlepiej jeść je… osamotnione. Są ciężkostrawnym produktem, dlatego ważne, aby pewnych pokarmów nie łączyć z jajkami w jeden posiłek. W przeciwnym razie jajka będą “fermentować” w jelitach, a nam towarzyszyć będzie uczucie ciężkości i wzdęcia.
Kto w ogóle nie powinien jajek jeść?
Jajka są bardzo zdrowe, ale nie każdy może je jeść. Przede wszystkim powinny ich unikać osoby z alergią na białko jaj, nietolerancją pokarmową na jajka, a także osoby o bardzo wysokim poziomie cholesterol. Nie są wskazane także dla osób z niektórymi chorobami wątroby i trzustki (jajka są ciężkostrawne), a także u osób z kamicą. Warto także pamiętać, że surowe jajka, choć bardzo zdrowe, to jednak niosą ze sobą ryzyko zakażenia Salmonellą! Dlatego przygotowując tatara lub tiramisu, gdzie surowe jajka są wykorzystywane, to lepiej dokładnie szorować skorupki jajek kupionych w sprawdzonym źródle.
Polecamy: Polacy uwielbiają te tłuszcze. Są napakowane związkami rakotwórczymi i niszczą serce
Zakazane połączenia: jajka + x
Oto lista zakazanych połączeń, które Polacy lubią:
- ryby + jajka
- ser żółty + jajka
- wędlina + jajko
- masło + jajko
- ziemniaki + jajko.
Powinno się także unikać łączenia jajek z:
- majonezem;
- cukrem;
- chlebem;
- owocami bogatymi w cukier.
Połączenie jajek z produktami pochodzenia zwierzęcego sprawia, że nadmiar białka zwierzęcego jest trudny do strawienia. Pojawiają się wzdęcia, gazy, a nawet ból brzucha. Łączenie jajek z produktami bogatymi w tłuszcze lub cukry proste może prowadzić do problemów z trawieniem, dlatego powinno się je łączyć raczej z warzywami.
Ile jajek można jeść?
WHO zaleca zjadanie 1-2 jajek dziennie, nawet 10 tygodniowo! To spore ilości, ale nie ma co się dziwić - w jajkach znajdziemy białko, witaminę A, B2, B6, B12, D, E oraz biotynę, cholinę, fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk, magnez, jod i selen. Są bogate w kwasy tłuszczowe, w tym w kwasy omega 3. Znajdziemy w nich luteinę, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, a także immunoglobuliny. Jednym słowem - warto je jeść. Ale pamiętajcie, że nie ze wszystkim! Wspomniane wyżej połączenia są obciążające dla organizmu.
Polecamy: Gazy i wzdęcia po miodzie? To może być efekt fermentacji fruktozy



































