Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Najnowsze Wiadomości > Pilny komunikat GIS. Produkt dla dzieci wycofany. Jest niebezpieczny dla zdrowia
Izabela Nestioruk-Narojek
Izabela Nestioruk-Narojek 02.10.2025 12:15

Pilny komunikat GIS. Produkt dla dzieci wycofany. Jest niebezpieczny dla zdrowia

Pilny komunikat GIS
fot. GIS

Rodzice kupujący dzieciom kolorowe akcesoria nie zawsze mają pewność, że produkty są całkowicie bezpieczne. Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) poinformował właśnie o wycofaniu z obrotu ceramicznego kubka z wizerunkiem bohaterów bajki „Psi Patrol”. Powodem jest ryzyko migracji szkodliwych substancji do napojów. Dlaczego to ważne? I jakie mogą być konsekwencje zdrowotne kontaktu z nimi?

 

GIS ostrzegł przed ceramicznym kubkiem „Psi Patrol”

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt: PLU 620733 Ceramiczny kubek 230 ml. lic. Psi Patrol KIDS

Numer partii: 020225

Kod kreskowy/numer artykułu: 62073301

Importer: Pepco Poland Sp. z o.o., ul. Strzeszyńska 73 A, 60-479 Poznań

Kraj pochodzenia: Chiny

Produkt: PLU 620734 Ceramiczna miska 540 ml. lic. Psi Patrol KIDS

Numer partii: 020225

Kod kreskowy/numer artykułu: 62073401

Importer: Pepco Poland Sp. z o.o., ul. Strzeszyńska 73 A, 60-479 Poznań

Kraj pochodzenia: Chiny

Produkt: PLU 620736 Ceramiczny talerz 19cm lic. Psi Patrol KIDS

Numer partii: 020225

Kod kreskowy/numer artykułu: 2200162073661

Importer: Pepco Poland Sp. z o.o., ul. Strzeszyńska 73 A, 60-479 Poznań

Kraj pochodzenia: Chiny

Pepco Poland Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodnych wynikach podjął następujące działania: produkty zostały zablokowane do sprzedaży – zdjęto towar z ekspozycji, nałożono blokady na kasy fiskalne uniemożliwiając dalszą sprzedaż, informacja o konieczności zniszczenia i zutylizowania produktów zablokowanych została przekazana do sklepów Pepco.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Nie należy używać produktów wskazanych w komunikacie do kontaktu z żywnością.

Dlaczego produkt jest niebezpieczny?

Ołów jest neurotoksyczny: kumuluje się w kościach i mózgu, a u dzieci może powodować zaburzenia rozwoju, obniżenie IQ i problemy z koncentracją.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) podkreśla, że nie istnieje „bezpieczny próg” spożycia ołowiu – każda dawka jest potencjalnie szkodliwa.

W farbach i szkliwach nadających ceramice intensywne kolory mogą znajdować się ołów i – rzadziej – kadm; w przypadku tej partii naczyń stwierdzono wyłącznie przekroczenie ołowiu.

 

 

Objawy zatrucia ołowiem

Ołów to kumulujący się w organizmie neurotoksyczny metal ciężki, który wpływa na wiele układów jednocześnie. Odkłada się głównie w kościach; jego biologiczny okres półtrwania wynosi nawet kilkadziesiąt lat. Mobilizacja (np. w ciąży, osteoporozie) może powodować wtórne zatrucie.

Jeśli dziecko przez dłuższy czas piło z podejrzanych naczyń i obserwujesz przewlekłe zmęczenie, brak apetytu, bóle brzucha, spowolnienie rozwoju lub problemy z koncentracją, warto wykonać badanie poziomu ołowiu we krwi.

 

Źródła: Pepco, GIS, Pacjenci.pl

 

5 sygnałów ostrzegawczych przed zawałem i udarem – lekceważy je prawie każdy
badanie EKG
badanie EKG
U niemal każdej osoby, która doświadczyła zawału lub udaru, incydent sercowo-naczyniowy poprzedzało pojawienie się „czerwonych flag” w wynikach badań lub stylu życia. Najnowsza analiza obejmująca ponad 9 mln mieszkańców Korei Południowej i tysiące osób w USA pokazuje, że takie zdarzenia nie rzadko pojawiają się znikąd. Sprawdź, które sygnały ostrzegawcze można – i warto – wyłapać wcześniej.U 99% pacjentów przed pierwszym zawałem lub udarem stwierdzono co najmniej jeden modyfikowalny czynnik ryzykaNadciśnienie tętnicze było najczęstsze: 95% przypadków w Korei i 93 % w USABadacze mówią o „oknie ostrzegawczym”, w którym zmiana stylu życia może odwrócić bieg wydarzeń
Czytaj dalej
Trzymasz to w lodówce? Może zamienić się w truciznę, a Polacy robią to nagminnie
Jedzenie w puszkach a zdrowie
Żywność w puszkach zmienia się, stoją w lodówce
Pozostawienie resztek fasoli czy tuńczyka w oryginalnej puszce wydaje się oszczędzać zmywanie – a jednak wielu z nas nie wie, że w ten sposób ułatwiamy metalom i bakteriom wejście do naszego posiłku. Prosta zmiana nawyku może uchronić Cię przed nieprzyjemnym smakiem, szybszym psuciem się żywności, a nawet przed nadmiarem metali ciężkich.Migracja metali zaczyna się tuż po otwarciu. Badania wykazały, że już w pierwszych godzinach do żywności mogą przenikać cyna, żelazo i cynk, zwłaszcza w kwaśnych produktach, takich jak pomidory  USDA i specjaliści od żywienia radzą: przełóż resztki do szczelnego pojemnika ze szkła lub tworzywa – trwa to 30 sekund, a ogranicza przenikanie metali i obcych smaków  Kontakt metalu z jedzeniem to ryzyko chemiczne. EFSA przypomina, że substancje z materiałów opakowaniowych mogą migrować do żywności i wpływać na jej skład czy smak
Czytaj dalej