Salmonella w popularnym serze. GIS wydał ostrzeżenie
Główny Inspektorat Sanitarny tym razem wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia obecności bakterii Salmonella Newport w żółtym serze. Niestety, spożycie tego produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. O jakim serze mowa?
Salmonella w popularnym serze żółtym
Jak wyjaśnia Główny Inspektorat Sanitarny, w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w jednej z pięciu próbek sera złotego Mazur 10 g w plastrach wykryte zostały pałeczki Salmonella. GIS podkreśla, iż spożycie produktu zanieczyszczonego bakterią, a zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Ser Złoty Mazur 150 g
Numer partii: 30.08/P6 16:59
Najlepiej spożyć przed: 28.11.2024
Kod kreskowy: 5900820008406
Producent: Spółdzielnia Mleczarska "MLEKPOL" w Grajewie, ul. Elewatorska 13, Grajewo, 19-203, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 20041601 WE.
Produkt może być groźny dla naszego zdrowia
Producent błyskawicznie podjął działania, by wycofać z obrotu produkt, który może być groźny dla naszego zdrowia. Z kolei organy Inspekcji Weterynaryjnej weryfikują działania podjęte przez producenta, ale również prowadzą postępowanie wyjaśniające.
GIS wyjaśnia, by absolutnie nie jeść produktu z partii objętej komunikatem, natomiast w przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, trzeba koniecznie skonsultować się z lekarzem.
Czym jest Salmonelloza?
Salmonellozą nazywamy grupę chorób zakaźnych spowodowanych przez Gram-ujemne pałeczki Salmonella inne niż serotypy Salmonella typhi i Salmonella paratyphi odpowiedzialne z kolei za dur brzuszny. Salmonellozę wywołują głównie serotypy enterica – Salmonella enteritidis i Salmonella typhimurium.
Głównym źródłem infekcji jest żywność skażona odchodami zakażonych zwierząt. Przede wszystkim są to jaja i drobiowe mięso. Rozpoznanie salmonellozy oparte jest na wyizolowaniu bakterii z kału lub innego materiału biologicznego. Posiewy kału, ze względu na okresowość wydalania tych bakterii, muszą być co najmniej trzykrotnie powtórzone. Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym. Są to m.in. bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności oraz wymioty.
Czytaj też:
W jajach wykryto salmonellę. GIS wydał ostrzeżenie publiczne
Niebezpieczne bakterie w fontannach. Tam nie szukaj ochłody
Zakażenia pokarmowe to ogromny problem latem. GIS radzi, jak się przed nimi ochronić