Tego nie łącz ze szparagami. Zaburza trawienie, podnosi cholesterol

Właśnie rusza sezon na szparagi, który potrwa przez całe lato. To warzywo wykorzystywane jest w sałatkach, jako dodatek do różnych potraw, a także do zupy, grilla, mięs czy ryb. Jednak, jak się okazuje, nie ze wszystkim można je łączyć. Jest produkt, który w zestawieniu ze szparagami tworzy bombę cholesterolową, a do tego zaburza proces trawienia. O czym mowa?
Szparagi - źródło witamin i minerałów
Szparagi od kilku dobrych lat są bardzo popularne w Polsce. Niegdyś na naszych talerzach gościły głównie ich bliskie kuzynki, czyli fasolka szparagowa. Teraz same szparagi można znaleźć w praktycznie każdym sklepie, restauracji czy sezonowej knajpie. Nic dziwnego, są pyszne, niskokaloryczne i bogate w białko. Do tego zawierają:
dużą ilość takich witamin, jak: C, K, A, E, B,
potas, magnez, żelazo, selen i fosfor,
beta-karoten, który w połączeniu z witaminami świetnie wpływa na skórę,
wapń i fosfor.
Warto także wspomnieć, że przejawiają właściwości antynowotworowe, przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne, aktywnie wspierają układ trawienny oraz procesy myślowe. Ponadto są moczopędne.
Najważniejszy pierwiastek dla seniorów. Dla osób 50+ jest kluczowy Post przerywany – zasady i efekty stosowania. Czy ta metoda odchudzania naprawdę działa?Kto powinien jeść szparagi?
Szparagi zalecane są w zasadzie dla wszystkich. Są jednak grupy, które szczególnie powinny wprowadzić je do swojej diety. Z pewnością znakomicie sprawdzą się dla osób starszych, które często miewają problemy z układem trawiennym. Warto wówczas podawać szparagi z rybą w wersji mniej al dente. Ze spokojem zastąpią jedną porcję warzywa w ciągu dnia.
Szparagi będą także świetnym uzupełnieniem diety dzieci. Tutaj zaleca się podawanie ich w formie zupy krem z różnymi dodatkami. Jest jednak coś, czego nie powinno się łączyć z tym warzywem strączkowym.
Z czym nie łączyć szparagów?
Przepyszne szparagi bywają jednak ciężkostrawne, gdy łączy się je w niewłaściwy sposób. Są bowiem produkty, które neutralizują zbawienne właściwości tego warzywa. Mowa o śmietanie. Z pewnością nie raz trafiliście na przepisy, gdzie to tłusty nabiał grał główne skrzypce w połączeniu właśnie ze szparagi. Może i jest to smakowity duet, jednak ma druzgocący wpływ na nasze zdrowie.
Już wyjaśniamy. Po pierwsze znacząco zaburza trawienie i sprawia, że pojawiają się wzdęcia i problemy z wypróżnieniem się. Ponadto znacząco podnosi poziom cholesterolu we krwi i przy częstym spożywaniu może przyczynić się do powstawania zatorów żylnych.





































