To śniadanie nie ma sobie równych. Wspiera serce i jelita. Lekarz rekomenduje

Wielu z nas wie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, jednak często zdarza nam się sięgać po szybkie, niekoniecznie wartościowe śniadania. To fatalny błąd, ponieważ w ten sposób łatwo i szybko rujnujemy swoje zdrowie. Jakie śniadanie będzie więc najlepsze dla serca i jelit? Lekarz rekomenduje.
Jak Polacy jedzą śniadania? Wielu nie przykłada wagi
Agencja Streetcom przygotowała w 2024 roku raport pt. „Śniadania Polaków”. Z badań wynika, że 64% badanych pracujących poza domem śniadania spożywa w pracy. 28% je te śniadania w domu przed wyjściem do pracy. Zaledwie 3% spożywa je w restauracji/piekarni/barze. 1% w ogóle nie je śniadań. Z kolei osoby pracujące zdalnie jedzą śniadania w domu (98%). W przypadku dni wolnych od pracy 93% spożywa śniadania w domu, a 7% w restauracji/piekarni/barze. Przeczytaj: Ten koktajl doda ci sił jak owsianka. Jedz na śniadanie, a długo nie będziesz czuł głodu
Z pewnością nikogo nie zdziwi to, co jemy na śniadanie. Okazuje się, że najczęstszym wyborem na posiłek o tej porze dnia są kanapki, które wybiera aż 8 na 10 badanych. Na drugim miejscu na podium znajduje się jajecznica, a na trzecim parówki i tosty.
Co Polacy jedzą na śniadanie? To najczęstszy wybór
Agencja Streetcom przygotowała w 2024 roku raport „Śniadania Polaków”. Dowiadujemy się z niego, że 64% badanych pracujących poza domem śniadania spożywa w pracy. 28% je te śniadania w domu przed wyjściem do pracy. Zaledwie 3% spożywa je w restauracji/piekarni/barze. 1% w ogóle nie je śniadań. Z kolei osoby pracujące zdalnie jedzą śniadania w domu (98%). W przypadku dni wolnych od pracy 93% spożywa śniadania w domu, a 7% w restauracji/piekarni/barze.
Najlepsze rozpoczęcie dnia. Jedz to śniadanie każdego dnia
Dr Karan Rajan to lekarz aktywny w mediach społecznościowych, który chętnie dzieli się ze swoimi obserwatorami wskazówkami dotyczącymi zdrowego żywienia. Niedawno podzielił się recepturą na śniadanie, które pomaga w walce z cholesterolem, wspiera serce i jelita. Zawiera mnóstwo białka i błonnika oraz prebiotyki, probiotyki i polifenole. Przeczytaj: Jedz przynajmniej raz w tygodniu. Działa jak tarcza na raka

Zawiera 30 g białka, ale jest także dobrym źródłem bakterii i drożdży wytwarzających kwas mlekowy, które przyczyniają się do różnorodności mikrobiologicznej w jelitach - wskazuje dr Rajan, cytowany przez express.co.uk.
Jego propozycja to kefir z owocami leśnymi, które są źródłem polifenoli, które obniżają ryzyko chorób serca i poprawiają przepływ krwi oraz błonnika i polifenoli. Dodatkiem są namoczone wcześniej w mleku migdałowym nasiona chia(źródło białka i błonnika) i ciemna czekolada, która zawiera flawonole.
Źródło:
TikTok, express.co.uk





































