Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Zdaniem Lekarza > To śniadanie nie ma sobie równych. Wspiera serce i jelita. Lekarz rekomenduje
Izabela Nestioruk-Narojek
Izabela Nestioruk-Narojek 30.04.2025 07:00

To śniadanie nie ma sobie równych. Wspiera serce i jelita. Lekarz rekomenduje

Zdrowe śniadanie
fot.The 7 Hotel Lisbon/pexels

Wielu z nas wie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, jednak często zdarza nam się sięgać po szybkie, niekoniecznie wartościowe śniadania. To fatalny błąd, ponieważ w ten sposób łatwo i szybko rujnujemy swoje zdrowie. Jakie śniadanie będzie więc najlepsze dla serca i jelit? Lekarz rekomenduje. 

Jak Polacy jedzą śniadania? Wielu nie przykłada wagi

Agencja Streetcom przygotowała w 2024 roku raport pt. „Śniadania Polaków”. Z badań wynika, że 64% badanych pracujących poza domem śniadania spożywa w pracy. 28% je te śniadania w domu przed wyjściem do pracy. Zaledwie 3% spożywa je w restauracji/piekarni/barze. 1% w ogóle nie je śniadań. Z kolei osoby pracujące zdalnie jedzą śniadania w domu (98%). W przypadku dni wolnych od pracy 93% spożywa śniadania w domu, a 7% w restauracji/piekarni/barze. Przeczytaj: Ten koktajl doda ci sił jak owsianka. Jedz na śniadanie, a długo nie będziesz czuł głodu

Z pewnością nikogo nie zdziwi to, co jemy na śniadanie. Okazuje się, że najczęstszym wyborem na posiłek o tej porze dnia są kanapki, które wybiera aż 8 na 10 badanych. Na drugim miejscu na podium znajduje się jajecznica, a na trzecim parówki i tosty.

Może być sygnałem zbliżającego się udaru. Tak objawia się mini udar Nie ma lepszego magnezu na serce. Bierz regularnie, a będzie bić jak dzwon. Kardiolog poleca

Co Polacy jedzą na śniadanie? To najczęstszy wybór

Agencja Streetcom przygotowała w 2024 roku raport „Śniadania Polaków”. Dowiadujemy się z niego, że 64% badanych pracujących poza domem śniadania spożywa w pracy. 28% je te śniadania w domu przed wyjściem do pracy. Zaledwie 3% spożywa je w restauracji/piekarni/barze. 1% w ogóle nie je śniadań. Z kolei osoby pracujące zdalnie jedzą śniadania w domu (98%). W przypadku dni wolnych od pracy 93% spożywa śniadania w domu, a 7% w restauracji/piekarni/barze. 

Najlepsze rozpoczęcie dnia. Jedz to śniadanie każdego dnia

Dr Karan Rajan to lekarz aktywny w mediach społecznościowych, który chętnie dzieli się ze swoimi obserwatorami wskazówkami dotyczącymi zdrowego żywienia. Niedawno podzielił się recepturą na śniadanie, które pomaga w walce z cholesterolem, wspiera serce i jelita. Zawiera mnóstwo białka i błonnika oraz prebiotyki, probiotyki i polifenole. Przeczytaj: Jedz przynajmniej raz w tygodniu. Działa jak tarcza na raka

Projekt bez nazwy (65).png
fot.Susanne Jutzeler, suju-foto/Pexels, Owoce są bardzo ważne w naszej diecie

Zawiera 30 g białka, ale jest także dobrym źródłem bakterii i drożdży wytwarzających kwas mlekowy, które przyczyniają się do różnorodności mikrobiologicznej w jelitach - wskazuje dr Rajan, cytowany przez express.co.uk.

Jego propozycja to kefir z owocami leśnymi, które są źródłem polifenoli, które obniżają ryzyko chorób serca i poprawiają przepływ krwi oraz błonnika i polifenoli. Dodatkiem są namoczone wcześniej w mleku migdałowym nasiona chia(źródło białka i błonnika) i ciemna czekolada, która zawiera flawonole.

 

Źródło:

TikTok, express.co.uk

Łączę te dwa składniki i piję codziennie. Jelita chodzą jak w zegarku, a boczki znikają [PRZEPIS]
Oczyszcza jelita i przyspiesza odchudzanie
Prozdrowotny eliksir z dwóch składników
Nadwaga i otyłość to prawdziwa plaga dzisiejszych czasów. Te problemy zdrowotne prowadzą do poważnych schorzeń, w tym cukrzycy typu 2 i chorób sercowo-naczyniowych. Najprostszym sposobem, by im zapobiegać, jest prawidłowa, bogata w składniki odżywcze dieta. Warto włączyć do niej prostą i niedrogą miksturę, którą bez wysiłku przygotujesz w domu.Jak usprawnić trawienie, przyspieszyć odchudzanie i wzmocnić odporność? To proste! Wystarczy regularnie sięgać po pyszny napój z niedrogich składników, które znajdziesz w każdym sklepie spożywczym. Do przygotowania tego eliksiru zdrowia i witalności wystarczą dwa składniki.
Czytaj dalej
Pracownica hospicjum zdradziła, czego ludzie żałują tuż przed śmiercią
Tego żałują ludzie przed śmiercią
Przemyślenia pielęgniarki paliatywnej
Australijska pielęgniarka, Bronnie Ware, która przez osiem lat opiekowała się pacjentami tuż przed śmiercią, uważa że to właśnie oni byli jej najważniejszymi nauczycielami. Umierający ludzie pokazali jej, co w życiu jest najważniejsze, i czego u jego schyłku żałuje się najbardziej. Teraz dzieli się tą wiedzą z innymi ludźmi.„Czego najbardziej żałują umierający” to książka autorstwa Bronnie Ware, która opowiada o doświadczeniach pielęgniarki pracującej w opiece paliatywnej i ważnych wnioskach, które wyciągnęła z tego doświadczenia. W Polsce ukazała się nakładem wydawnictwa Czarna Owca.
Czytaj dalej