Zawał z lodówki. Kardiolog ostrzega przed tymi 3 produktami. "Czarna lista"

W Polsce zawał co roku przechodzi ok. 80 tys. osób, z czego ok. 15 tys. umiera. Zawał jest jedną z najczęstszych przyczyn zgonów w Polsce. Jeśli myślisz, że ciebie nie dotyczy ten problem, możesz być w błędzie.
Serce to najważniejszy mięsień człowieka – im wcześniej i bardziej świadomie o nie zadbasz, tym mniejsze ryzyko zawału. Co można zrobić? Znany kardiolog dr Christopher Schneeweis stawia sprawę jasno – są pewne produkty spożywcze, których należy absolutnie unikać.
Zawał serca – jeden z najczęstszych zabójców Polaków
Niestety, chociaż medycyna poszła mocno do przodu, z zawałem trudno zwyciężyć. Śmiertelność w jego przypadku wynosi 9-10 proc. I chociaż zawału częściej doznają mężczyźni, to częściej umierają kobiety. Lekarze nie do końca wiedzą, dlaczego.
Najczęstszą przyczyną zawału są choroby układu krążenia, takie jak miażdżyca czy choroba wieńcowa. Ryzyko zawału zwiększa również palenie tytoniu, nadużywanie alkoholu, otyłość, nieprawidłowa dieta i brak ruchu. Istotnym czynnikiem ryzyka jest także stres.
Ale czym właściwie jest zawał? Inaczej nazywamy go atakiem serca i to odzwierciedla jego istotę. Jest to stan, w którym serce nie jest dostatecznie zaopatrywane w krew, co prowadzi do jego martwicy. W razie zawału konieczna jest natychmiastowa pomoc. Czytaj także: Jak pomóc osobie, która ma zawał serca? Ta wiedza może uratować życie
Jedz te produkty, jeśli chcesz mieć zdrowe serce
Dr Christopher Schneeweis to niemiecki kardiolog, który prowadzi na Instagramie popularny profil @doc_schneeweis. W mediach społecznościowych dzieli się wieloma poradami na temat prawidłowego funkcjonowania układu krążenia.
W jednym ze swoich nagrań wymienił produkty, które sprzyjają zdrowiu serca. Z warzyw polecił m.in. fasolę i awokado. – Powinniśmy uzupełniać naszą dietę podstawowymi produktami pochodzenia roślinnego, takimi jak soczewica – powiedział.

Jak dodał, warto włączyć do swojej diety również orzechy, a w kuchni korzystać głównie z bogatej w kwas oleinowy oliwy z oliwek. Zalecił również spożywanie chudego mięsa, np. indyka czy piersi z kurczaka. Są jednak pewne produkty, których spożywanie stanowczo odradził. Czytaj także: Oliwa północy. Tym olejem z polskiej wsi zastąpisz drogie sklepowe oliwy
"Czarna lista" kardiologa. Te produkty szkodzą sercu
Na "czarnej liście" lekarza znalazły się przede wszystkim dwa popularne artykuły spożywcze. – Unikaj cukru i wysoko przetworzonej żywności – wymienił kardiolog. Wspomniał też o soli, która sprzyja nadciśnieniu i wzrostowi masy ciała.

– Unikajmy tłuszczów nasyconych, które znajdują się w przetworzonych produktach mięsnych – dodał dr Schneeweis. Tu wymienił kiełbasy, szynki oraz konserwy.
Przypomniał też, że podstawowe badania serca, takie jak EKG, po 40 roku życia należy wykonać przynajmniej raz na 3 lata, a po "pięćdziesiątce" minimum raz w roku. Osoby zmagające się z chorobami serca, powinny to robić jeszcze częściej – nawet co 6 miesięcy. Czytaj także: Choroba wieńcowa powoduje ten rodzaj bólu. Lekarz tłumaczy, jak go rozpoznać





































