Polacy jedzą jak szaleni. Nie łącz tych składników, bo będą fermentować w jelitach

Każdy z nas podejmuje codziennie niekiedy trudną decyzję: co zjeść na obiad, jak skomponować posiłek, aby był zdrowy i smaczny? Chociaż wiele połączeń wydaje się oczywistych i stosujemy je na co dzień, niektóre z nich mogą szkodzić naszemu zdrowiu. Źle dobrane składniki nie tylko utrudniają trawienie, ale również mogą utrudniać wchłanianie substancji odżywczych. Oto kilka kulinarnych pułapek, na które nagminnie wpadają Polacy.
Pomidor i ziemniaki – niebezpieczne, choć popularne połączenie
Jednym z częstych połączeń goszczących na polskich stołach są ziemniaki z mięsem i warzywami – często z pomidorami. To połączenie jest bardzo smaczne, ale niektóre badania sugerują, że ziemniaki mogą pogarszać wchłanianie składników odżywczych z pomidorów. Dodatkowo pomidory – jako kwaśne warzywa – mogą utrudniać wchłanianie skrobi, którą zawierają ziemniaki.
Dla większości osób takie połączenie w niewielkich ilościach nie będzie szkodliwe, ale osoby z problemami żołądkowymi, refluksem lub zespołem jelita drażliwego, mogą odczuwać dyskomfort przy łączeniu tych produktów. Warto obserwować swój organizm.
Brokuł i ryba, czyli inne niebezpieczne połączenia produktów
Kolejnym uwielbianym, ale niekorzystnym połączeniem jest zestawienie ryby morskiej z brokułem. Ryby słonowodne zawierają mnóstwo wspierającego pracę tarczycy jodu, natomiast brokuły – zaliczane do warzyw krzyżowych – zawierają goitrogeny, czyli związki mogące ograniczać wchłanianie tej cennej substancji. Nie oznacza to oczywiście, że powinniśmy ze swojej diety wykluczyć brokuły, ale warto wiedzieć, że lepiej nie łączyć ich z rybą.

Takich szkodliwych połączeń jest więcej. Nie zaleca się m.in. popijania nabiału kawą albo herbata, ponieważ zawarte w nich garbniki utrudniają przyswajanie wapnia. Podobnie jarmuż i mleko – to połączenie jest zakazane dla osób z kamicą nerkową, gdyż może powodować ataki kolki. Kasza z mięsem? Lepiej nie. Kwas fitynowy obecny w kaszy może ograniczać wchłanianie żelaza z mięsa, co może doprowadzić do groźnego chorzenia, jakim jest anemia. Czytaj także: Jak podnieść poziom żelaza? Jedz tych 6 produktów, a zapobiegniesz anemii
Zasady zdrowego łączenia żywności – musisz je znać
To wszystko może brzmieć groźnie, ale nic bardziej mylnego. Nie powinniśmy skupiać się na eliminowaniu konkretnych połączeń, ale na zbilansowanej diecie. Podstawą zdrowego żywienia jest różnorodność składników oraz dostosowywanie diety do stanu zdrowia – tak jak pisaliśmy wyżej osoby z kamicą nerkową nie powinny łączyć jarmużu z mlekiem.
Bardzo dobrą praktyką jest układanie posiłków tak, aby zawierały źródło białka, zdrowe tłuszczy oraz dużo owoców lub warzyw. Należy też pamiętać o tym, aby nie łączyć ze sobą produktów o wysokim indeksie glikemicznym, np. bananów z płatkami kukurydzianymi i miodem. To jednak nie z powodu "trucia organizmu", a przez wzgląd na prawidłowy poziom cukru we krwi. Dodanie źródła tłuszczu, np. orzechów, znacząco poprawi jakość zdrowotną takiego posiłku. Czytaj także: Te owoce mają więcej cukru niż czekolada. Czy w ogóle je jeść?





































