Polacy kupują to mięso kilogramami. Na grillu zmienia się w truciznę

Sezon grillowy wystartował. Pędzimy do sklepów i zaopatrujemy się w keczupy, pieczywo, mięso. Przy tym ostatni popełniamy najwięcej błędów. Kupujemy to mięso kilogramami, nie mając pojęcia, że na grillu zmienia się w truciznę. Czego unikać, by nie zaszkodzić sobie i swojej rodzinie? Odpowiadamy.
Grillowanie to ulubiony „sport” Polaków. To wybieramy najczęściej
Wielu Polaków nie wyobraża sobie, by nie wykorzystać pięknej pogody na zorganizowanie grilla. To nie tylko okazja, by zjeść coś pysznego, ale też, by spotkać się z rodziną i znajomymi. Warto jednak zadbać o bliskich i zaserwować na grillu coś, co nie tylko smakuje, ale i jest zdrowe. Często jednak o tym zapominamy. Jakie są najczęstsze wybory Polaków? Przeczytaj: Ciężarna sąsiadka popija na grillu. Czy można to gdzieś zgłosić?
Z raportu „Jak grillują Polacy?” wynika, że aż 45 proc. ankietowanych deklaruje, że w trakcie cieplejszych dni grilluje przynajmniej raz w tygodniu. 65 proc. ankietowanych wskazało korzystanie z grilla węglowego, a 44 proc. z grilla gazowego. Jeżeli grillujemy na grillach węglowych, to najchętniej korzystamy z brykietu – wskazało na to 55 proc. ankietowanych.
Jeśli chodzi o jedzenie, to niekwestionowanym wyborem jest karkówka. Przygotowuje ją niemal 8 na 10 respondentów (79 proc.). Na drugim miejscu uplasowała się kiełbasa (74 proc.), a podium zamyka kurczak (68 proc.).
Siwe nitki we włosach? 6 sposobów, lepszych niż droga farba Wystawiasz w nocy stopy spod kołdry? Naukowcy odkryli, co to znaczyTego lepiej nie wrzucać na ruszt. Na grillu staje się trucizną
Najgorsze możliwe mięso na grilla to boczek. Choć mogłoby się wydawać, że jest stworzony do grillowania, to nic bardziej mylnego. Owszem, jest przepyszny, jednak z powodzeniem rujnuje nasze zdrowie. Całkowicie nie nadaje się na ruszt. Tłuszcz, który kapie z niego w ogromnych ilościach, wchodzi w reakcję cieplną, co powoduje wydzielanie się szkodliwych substancji - na przykład wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA), które mają działanie rakotwórcze. Jest on również niebezpieczny z innego powodu - jest łatwopalny i może dojść do jego zapalenia się. Eksperci wskazują więc, by wybierać inne mięso. Przeczytaj: Co pić na przejedzenie? 3 napoje, które wesprą trawienie

Jakie mięso na grilla jest najzdrowsze? Ten wybór to strzał w dziesiątkę
Zdecydowanie najlepszym wyborem na grilla jest chude mięso. Warto więc postawić na pierś z kurczaka, indyka, lub ryby. Takie mięso zawiera mniej tłuszczu nasyconego i cholesterolu, co korzystnie wpływa na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Zmniejszamy też w ten sposób szansę na wytwarzanie się szkodliwych substancji.

Na ruszt warto wrzucić też warzywa. Przygotowane na grillu to doskonały dodatek do mięsa, który dostarcza witamin, minerałów i błonnika, ale i świetnie urozmaicenie uczty.





































