Alzheimer daje subtelne znaki. Jeden z nich pojawia się podczas gotowania

Choroba Alzheimera to postępująca choroba zwyrodnieniowa mózgu, która niszczy pamięć, zdolność logicznego myślenia i codzienne funkcjonowanie. Objawem utożsamianym z chorobą jest zapominanie, ale pierwsze symptomy choroby bywają inne – mogą pojawić się np. w trakcie gotowania.
- Na chorobę Alzheimera cierpi prawie 400 tys. Polaków
- Typowym objawem choroby Alzheimera jest zapominanie
- Niektóre wczesne objawy Alzheimera można zauważyć w kuchni
Wczesny objaw Alzheimera – zauważysz go w kuchni
Jednym z wczesnych objawów choroby Alzheimera mogą być trudności z przygotowaniem doskonale znanych potraw. Chorzy mogą mieć problemy z odtworzeniem ulubionych przepisów lub odmierzaniem proporcji składników. W przepis muszą zaglądać w trakcie gotowanie wielokrotnie.
Zmiany te są subtelne, ale powinny wzbudzić czujność, zwłaszcza jeśli występują razem z innymi zaburzeniami pamięci albo w rodzinie były już przypadku choroby Alzheimera lub chorób pokrewnych, np. demencji.
Zaburzenia koncentracji i trudności w wykonywaniu codziennych czynności to typowe objawy choroby Alzheimera, które często ujawniają się właśnie przy gotowaniu.

Inne objawy choroby Alzheimera – zwróć na nie uwagę
W Polsce na Alzheimera choruje nawet 357 tys. osób – wynika z danych Narodowego Funduszu Zdrowia. Mimo to wiele przypadków pozostaje niezdiagnozowanych. Tymczasem szybka reakcja może znacząco opóźnić rozwój objawów.
Objawy Alzheimera:
- problemy z zapamiętywaniem imion,
- problemy ze znajdowaniem rzeczy,
- trudności w wykonywaniu dobrze znanych czynności (np. w gotowaniu),
- trudności w odnajdywaniu właściwych słów,
- dezorientacja,
- trudności z koncentracją,
- drażliwość,
- apatia.
Czytaj także: Chorują już 30-latkowie. Oto najczęstsze objawy Alzheimera o wczesnym początku
Pierwsze objawy Alzheimera – co robić?
Nie każde roztargnienie to powód do niepokoju, ale zaczynasz mieć wyraźne trudności z prostymi czynnościami, warto skonsultować to z lekarzem. W pierwszej kolejności należy skontaktować się z lekarzem rodzinnym, który w razie potrzeby skieruje na dalsze badania i do specjalisty – w tym wypadku neurologa bądź psychiatry.
A jak zapobiegać chorobie Alzheimera i demencji? Regularna aktywność fizyczna i umysłowa, w tym gotowanie, może wspierać zdrowie mózgu i zmniejszyć ryzyko demencji. Co ciekawe, samo gotowanie – jako złożona czynność wymagająca skupienia – bywa też formą profilaktyki. Czytaj także: Jak wygląda demencja? 20 sygnałów ostrzegawczych, że to już się dzieje
źródło: Centrum Alzheimera





































