Dodaj łyżkę do owsianki. To śniadanie obniży cukier i ciśnienie
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. I choć Polacy rano najczęściej objadają się kanapkami lub parówkami, to warto postawić na inny posiłek. Świetnie sprawdzi się owsianka, a już w szczególności z tym dodatkiem.
Czy Polacy jedzą śniadanie? To w końcu najważniejszy posiłek dnia
Wyniki badania „NESVITA dobry dzień” zrealizowanego wspólnie z agencją badawczą SW Research są zaskakujące. Tylko 76% zadeklarowało, że je śniadanie codziennie. 14% robi to sporadycznie, a co dziesiąty ankietowany je śniadania nieregularnie, rzadko bądź wcale. Co ciekawe, trzech na czterech respondentów uważa swoje śniadania za zdrowe. Jednak na to, by było zdrowe każdego dnia, najczęściej nie pozwala brak czasu (36%), ale i przyzwyczajenie (33%).
- Warto pamiętać, że rozpoczynanie każdego dnia od zbilansowanego śniadania daje nam energię na czekające w ciągu dnia zadania, poprawia koncentrację i pobudza nasz metabolizm do działania po nocnej przerwie. Odpowiednio skomponowane śniadanie może wpływać na dłuższe odczuwanie sytości, a także zapobiega przed podjadaniem w ciągu dnia i pomaga utrzymać prawidłową masę ciała. Warto podkreślić, że regularne spożywanie śniadań przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu glukozy, insuliny, cholesterolu ogółem oraz frakcji „złego” cholesterolu LDL, a także triglicerydów. Czynniki te mają istotne znaczenie w profilaktyce chorób dietozależnych, takich jak choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca, zespół metaboliczny czy otyłość – informuje Katarzyna Żywczyk, Specjalistka ds. Żywienia w Nestlé Polska.
Co się dzieje z ciałem, gdy jesz płatki owsiane? Czy to dobra opcja?
Płatki owsiane to prawdziwa kopalnia wartości odżywczych. Warto jeść je, jeśli zależy nam na zdrowym śniadaniu. Cechuje je duża zawartość białka, błonnika oraz minerałów takich jak magnez, żelazo czy. Jeśli sięgniemy po takie śniadanie, to możemy mieć pewność, że zapewni nam energii na długo.

Warto wiedzieć, że płatki owsiane są źródłem błonnika, którego organizm nie jest w stanie rozłożyć. Dzięki temu spowalniają trawienie i zwiększają uczucie sytości, dzięki czemu raczej nie będziemy podjadać. Oznacza to, że płatki owsiane są doskonałym wyborem podczas redukcji.
Płatki owsiane to samo zdrowie? Jedz je każdego dnia
Codzienne jedzenie płatków owsianych pozwala pozbyć się problemów z zaparciami i wzdęciami. Są doskonałym probiotykiem, który może odżywić i ochronić bakterie jelitowe, a ponadto zapewniają regularne wypróżnianie. Gdy postawimy na takie śniadanie, to możemy liczyć na to, że ureguluje się nasz poziom cholesterolu. Jeśli mamy z tym problem, to będzie to strzał w dziesiątkę.

Dodaj to do płatków owsianych. Zyskasz pyszne i zdrowe śniadanie
Połączenie owsianki i ziarenek lnu to najlepsze śniadanie, jakie możemy sobie zaserwować. Wiemy już, jakie właściwości mają płatki owsiane, a co z siemieniem? Siemię lniane dostarcza błonnik nierozpuszczalny, który zwiększa objętość stolca i ułatwia wypróżnienia.
Dodatkowo zawarty w nim śluz roślinny działa osłonowo na jelita. Na tym nie koniec. Siemię jest bogate w kwas alfa-linolenowy (ALA), który działa przeciwzapalnie i wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego. Z kolei lignany, które się w nim znajdują, wykazują właściwości antyoksydacyjne i mogą obniżać ciśnienie krwi.