Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Idealna galaretka na stawy. Drogie preparaty mogą się przy tym schować
Marta Uler
Marta Uler 25.04.2025 12:09

Idealna galaretka na stawy. Drogie preparaty mogą się przy tym schować

galaretka z buraka
Fot. Canva/Langan

Panuje moda na kolagen i czasem aż trudno jej się oprzeć, kiedy reklamy „wyskakują” nam dosłownie wszędzie. Ale kolagen to bardzo ważne białko dla naszego organizmu i faktycznie warto zadbać o jego odpowiednią podaż. Czy jednak koniecznie trzeba sięgać po drogie suplementy?

Na wyciągnięcie ręki mamy kolagenowe cudo, które w dodatku możemy przygotować tak, by było idealnie zgodne z naszymi preferencjami smakowymi. Przykładowe przepisy podał dr Bartek Kulczyński.

Kolagen – co to takiego?

Kolagen to bardzo ważne dla nas białko, które powstaje z aminokwasów dostarczanych wraz z pożywieniem. Sportowcy doceniają go przede wszystkim za wpływ na elastyczność stawów, siłę ścięgien i regenerację mięśni, ale cenny jest także dla ogólnego zdrowia. Już po 25. roku życia produkcja kolagenu zaczyna naturalnie spadać, a po 40. staje się to już wyraźnie widoczne. Warto wiedzieć, że kolagen:

  • pomaga utrzymać jędrność i elastyczność skóry,
  • zapobiega powstawaniu zmarszczek,

ale także: 

  • wzmacnia naczynia krwionośne,
  • wspiera zdrowie kości i zębów, 
  • uszczelnia ściany jelit – i pomaga chronić w ten sposób organizm przed przenikaniem toksyn i alergenów z przewodu pokarmowego do krwiobiegu. 

Przeczytaj też: TOP 5 kolagenów do picia. Działają na stawy, wygładzają zmarszczki, pomagają na paznokcie

Ta maść w PRL-u była hitem. Koniec z problemami skórnymi, działa cuda Toksyny nie czuć i nie widać. Pierwsze objawy są bardzo tajemnicze

Kto powinien sięgać po kolagen i gdzie go znaleźć?

Kolagen to ostatnio ulubiony suplement diety kobiet, które chcą dłużej cieszyć się swoją urodą, choć to białko pełni w organizmie o wiele ważniejsze role. Warto by sięgały po nie osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego, choroby autoimmunologiczne czy przewlekłe stany zapalne. Kolagen jest również ważnym składnikiem diety osób z chorobą zwyrodnieniową stawów, ponieważ może wspierać regenerację chrząstki i zmniejszać dolegliwości bólowe.

Dobrym, naturalnym źródłem kolagenu jest żelatyna – produkt powstający z przetworzonych tkanek zwierzęcych, takich jak skóra, kości czy ścięgna. Żelatyna zawiera przede wszystkim glicynę i prolinę – aminokwasy kluczowe do syntezy kolagenu w organizmie. Warto dodawać ją do diety w postaci galaretek, wywarów z kości (np. rosołu długo gotowanego) czy domowych deserów.

Przeczytaj też: Ten przepis na domowy kolagen to hit. Lekarz zdradził, jak oszukać system i przygotować drogi suplement za grosze

Fot. Canva/Julia Pomodoro/corelens

Przepisy polecane przez doktora

Doktor Bartek Kulczyński na jednym ze swoich filmów na YouTube podzielił się sprawdzonymi przepisami na domowe galaretki kolagenowe.

Warstwowa galaretka z brzoskwini i mleczka kokosowego

Składniki na dolną warstwę:

  • 150 g brzoskwiń (świeżych lub mrożonych – lepiej nie korzystajmy z tych puszkowanych, bo mają mnóstwo cukru),
  • 80 ml soku pomarańczowego,
  • 2 łyżeczki erytrytolu,
  • 6 g żelatyny,
  • 2 łyżki zimnej wody

Wykonanie:

  • „Aby przygotować dolną warstwę, żelatynę wsypujemy do filiżanki i zalewamy zimną wodą, po czym odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia. Od razu dodam, że możemy eksperymentować z większą ilością żelatyny. Następnie obieramy i kroimy brzoskwinie, a dalej miksujemy ją razem z sokiem pomarańczowym i erytrytolem na gładką masę”,
     
  • „Całość przelewamy do rondelka i podgrzewamy na średnim ogniu, ale nie doprowadzamy do wrzenia. W kolejnym kroku dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Na końcu zaś wlewamy wszystko do szklanki do połowy wysokości, studzimy i wkładamy do lodówki na około godzinę”.

Składniki na górną warstwę:

  • 150 ml gęstego mleczka kokosowego,
  • 1 lub 2 łyżeczki erytrytolu, 
  • 5 gramów żelatyny, 
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • kilka kropli naturalnego ekstraktu waniliowego. 

Wykonanie: 

  • żelatynę moczymy w wodzie i odstawiamy na kilka minut,
  • mleczko kokosowe przelewamy do rondelka, dodajemy erytrytol i wanilię i podgrzewamy,
  • dodajemy napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.
  • masę studzimy, a następnie wylewamy ostrożnie na stężałą warstwę brzoskwiniową i przenosimy do lodówki.

Przeczytaj też: Trendy w suplementacji. Kolagen, który działa nie tylko na skórę

Galaretka wytrawna? Też jest pyszna

Doktor Bartek podaje także przepis na wytrawną galaretkę z buraka. 

Składniki na dolną warstwę:

  • 2 buraki – upieczone, obrane i zmiksowane z 3/4 szklanki wody,
  • 2/3 szklanki wody, 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • 5 gramów żelatyny,
  • 2 łyżki zimnej wody.

Przygotowanie: Masę buraczaną podgrzewamy, dodajemy do niej żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie przelewamy do szklanek do połowy wysokości i schładzamy w lodówce przez około półtorej godziny, aż stężeje.

Składniki na górną warstwę:

  • 100 gramów gęstego jogurtu naturalnego, albo greckiego,
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • 3 gramy żelatyny,
  • półtorej łyżki zimnej wody.

Wykonanie: 

„Górną warstwę przygotowujemy poprzez namoczenie żelatyny w zimnej wodzie. Następnie jogurt lekko podgrzewamy, uważając, aby się nie zważył. W kolejnym kroku dodajemy napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Dalej dodajemy koperek oraz sól i pieprz do smaku. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie wylewamy na zastygniętą warstwę buraczaną. Całość zaś schładzamy w lodówce przez około 2 godziny” – wyjaśnia doktor Bartek.