Idealna galaretka na stawy. Drogie preparaty mogą się przy tym schować

Panuje moda na kolagen i czasem aż trudno jej się oprzeć, kiedy reklamy „wyskakują” nam dosłownie wszędzie. Ale kolagen to bardzo ważne białko dla naszego organizmu i faktycznie warto zadbać o jego odpowiednią podaż. Czy jednak koniecznie trzeba sięgać po drogie suplementy?
Na wyciągnięcie ręki mamy kolagenowe cudo, które w dodatku możemy przygotować tak, by było idealnie zgodne z naszymi preferencjami smakowymi. Przykładowe przepisy podał dr Bartek Kulczyński.
Kolagen – co to takiego?
Kolagen to bardzo ważne dla nas białko, które powstaje z aminokwasów dostarczanych wraz z pożywieniem. Sportowcy doceniają go przede wszystkim za wpływ na elastyczność stawów, siłę ścięgien i regenerację mięśni, ale cenny jest także dla ogólnego zdrowia. Już po 25. roku życia produkcja kolagenu zaczyna naturalnie spadać, a po 40. staje się to już wyraźnie widoczne. Warto wiedzieć, że kolagen:
- pomaga utrzymać jędrność i elastyczność skóry,
- zapobiega powstawaniu zmarszczek,
ale także:
- wzmacnia naczynia krwionośne,
- wspiera zdrowie kości i zębów,
- uszczelnia ściany jelit – i pomaga chronić w ten sposób organizm przed przenikaniem toksyn i alergenów z przewodu pokarmowego do krwiobiegu.
Przeczytaj też: TOP 5 kolagenów do picia. Działają na stawy, wygładzają zmarszczki, pomagają na paznokcie
Ta maść w PRL-u była hitem. Koniec z problemami skórnymi, działa cuda Toksyny nie czuć i nie widać. Pierwsze objawy są bardzo tajemniczeKto powinien sięgać po kolagen i gdzie go znaleźć?
Kolagen to ostatnio ulubiony suplement diety kobiet, które chcą dłużej cieszyć się swoją urodą, choć to białko pełni w organizmie o wiele ważniejsze role. Warto by sięgały po nie osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego, choroby autoimmunologiczne czy przewlekłe stany zapalne. Kolagen jest również ważnym składnikiem diety osób z chorobą zwyrodnieniową stawów, ponieważ może wspierać regenerację chrząstki i zmniejszać dolegliwości bólowe.
Dobrym, naturalnym źródłem kolagenu jest żelatyna – produkt powstający z przetworzonych tkanek zwierzęcych, takich jak skóra, kości czy ścięgna. Żelatyna zawiera przede wszystkim glicynę i prolinę – aminokwasy kluczowe do syntezy kolagenu w organizmie. Warto dodawać ją do diety w postaci galaretek, wywarów z kości (np. rosołu długo gotowanego) czy domowych deserów.
Przeczytaj też: Ten przepis na domowy kolagen to hit. Lekarz zdradził, jak oszukać system i przygotować drogi suplement za grosze

Przepisy polecane przez doktora
Doktor Bartek Kulczyński na jednym ze swoich filmów na YouTube podzielił się sprawdzonymi przepisami na domowe galaretki kolagenowe.
Warstwowa galaretka z brzoskwini i mleczka kokosowego
Składniki na dolną warstwę:
- 150 g brzoskwiń (świeżych lub mrożonych – lepiej nie korzystajmy z tych puszkowanych, bo mają mnóstwo cukru),
- 80 ml soku pomarańczowego,
- 2 łyżeczki erytrytolu,
- 6 g żelatyny,
- 2 łyżki zimnej wody
Wykonanie:
- „Aby przygotować dolną warstwę, żelatynę wsypujemy do filiżanki i zalewamy zimną wodą, po czym odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia. Od razu dodam, że możemy eksperymentować z większą ilością żelatyny. Następnie obieramy i kroimy brzoskwinie, a dalej miksujemy ją razem z sokiem pomarańczowym i erytrytolem na gładką masę”,
- „Całość przelewamy do rondelka i podgrzewamy na średnim ogniu, ale nie doprowadzamy do wrzenia. W kolejnym kroku dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Na końcu zaś wlewamy wszystko do szklanki do połowy wysokości, studzimy i wkładamy do lodówki na około godzinę”.
Składniki na górną warstwę:
- 150 ml gęstego mleczka kokosowego,
- 1 lub 2 łyżeczki erytrytolu,
- 5 gramów żelatyny,
- 2 łyżki zimnej wody,
- kilka kropli naturalnego ekstraktu waniliowego.
Wykonanie:
- żelatynę moczymy w wodzie i odstawiamy na kilka minut,
- mleczko kokosowe przelewamy do rondelka, dodajemy erytrytol i wanilię i podgrzewamy,
- dodajemy napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.
- masę studzimy, a następnie wylewamy ostrożnie na stężałą warstwę brzoskwiniową i przenosimy do lodówki.
Przeczytaj też: Trendy w suplementacji. Kolagen, który działa nie tylko na skórę
Galaretka wytrawna? Też jest pyszna
Doktor Bartek podaje także przepis na wytrawną galaretkę z buraka.
Składniki na dolną warstwę:
- 2 buraki – upieczone, obrane i zmiksowane z 3/4 szklanki wody,
- 2/3 szklanki wody,
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego,
- sól i pieprz do smaku,
- 5 gramów żelatyny,
- 2 łyżki zimnej wody.
Przygotowanie: Masę buraczaną podgrzewamy, dodajemy do niej żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie przelewamy do szklanek do połowy wysokości i schładzamy w lodówce przez około półtorej godziny, aż stężeje.
Składniki na górną warstwę:
- 100 gramów gęstego jogurtu naturalnego, albo greckiego,
- 1 łyżka drobno posiekanego koperku,
- sól i pieprz do smaku,
- 3 gramy żelatyny,
- półtorej łyżki zimnej wody.
Wykonanie:
„Górną warstwę przygotowujemy poprzez namoczenie żelatyny w zimnej wodzie. Następnie jogurt lekko podgrzewamy, uważając, aby się nie zważył. W kolejnym kroku dodajemy napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Dalej dodajemy koperek oraz sól i pieprz do smaku. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie wylewamy na zastygniętą warstwę buraczaną. Całość zaś schładzamy w lodówce przez około 2 godziny” – wyjaśnia doktor Bartek.





































