Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Choroby > Ta przyprawa niszczy zdrowie. Ryzyko wzrasta o 330%
Klaudia Tomaszewska
Klaudia Tomaszewska 27.04.2025 08:02

Ta przyprawa niszczy zdrowie. Ryzyko wzrasta o 330%

Ta przyprawa niszczy zdrowie
Canva/freestocs.org/Daria Ykovleva

Przyprawy, zioła, naturalne produkty, sporo jest sposobów na przedłużenie życia i cieszenie się zdrowiem. Istnieją jednak substancje, które mogą mieć wręcz odwrotne działanie. Spożywanie tej przyprawy, szczególnie w nadmiarze, może skończyć się poważną chorobą, a nawet śmiercią. O czym mowa?

Jaki jest związek między spożyciem sodu a otyłością?

Według najnowszych badań naukowców to nie cukier, a sól jest czynnikiem, który znacząco wpływa na otyłość. Mowa szczególnie o okolicach brzucha i to nie tylko u mężczyzn, ale również u kobiet. Ponadto zwiększa ryzyko chorób serca, a także innych schorzeń.

Wyniki tych rewolucyjnych badań zostały zaprezentowane podczas Światowego Kongresu Otyłości 2025 w Maladze. Badanie zaś zostało przeprowadzone przez fińską naukowczynię Annikę Santalahti, która na co dzień pracuje w Fińskim Instytucie Zdrowia Publicznego w Helsinkach.  W badaniu udział wzięło 5014 uczestników różnej płci. Wyniki określono na podstawie kwestionariusza, próbek moczu, a do tego porównano z BMI i obwodem talii. Jakie są jej spostrzeżenia?

Wyniki badań, które powinny zaniepokoić

Według najnowszych badań to spożycie soli jest przyczyną znacznego odkładania się tkanki tłuszczowej. Sól zatrzymuje wodę w organizmie, ale okazuje się, że jest także katalizatorem dla tłuszczu. Wyniki eksperymentów przerosły oczekiwania, a do tego napawają niemałym strachem. Spożycie sodu u kobiet zwiększa ryzyko otyłości aż o 330%. Ponadto wzrasta również tkanka na brzuchu i to o 240%

Zobacz także: Masz takie objawy? To może być menopauza

U mężczyzn tendencja jest podobna. Pod uwagę brano jednak wyniki głównie z zawartości sodu w moczu. W tym przypadku panowie o najwyższym stężeniu sodu przejawiali ryzyko otyłości ogólnej zwiększone aż o 6 razy, z kolei w okolicy brzucha o 4,7 razy.

Nie tylko otyłość, na co też wpływa spożycie sodu?

Nie tylko otyłość, ale również inne negatywne aspekty, które uruchamiają się w organizmie przy nadmiernym spożyciu sodu. Naukowczyni z Helsinek udowodniła, że sól wpływa na nasz cały organizm. Mogą się zatem pojawić zaburzenia w zakresie prawidłowego działania gospodarki hormonalnej. W szczególności mowa o tych odpowiedzialnych za uczucie sytości. To jednak nie wszystko.

Zobacz także: Tak bolą nogi w trakcie udaru. Masz 5 minut na reakcję

Poza nadmiernym apetytem pojawić się może zapotrzebowanie na ubogą w składniki odżywcze dietę, taką jak np. fast foody. Warto wspomnieć, że badania nie zostały jeszcze w pełni ukończone, a eksperci wskazują, że wymagane jest zidentyfikowanie, w jaki sposób nadmierne spożycie sodu może wpływać na mikrobiom jelit, a także przemianę materii. Dzięki temu łatwiej będzie wprowadzić odpowiednie działania i profilaktykę, która pomoże zapobiec pladze otyłości.