Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Choroby > Ta przyprawa niszczy zdrowie. Ryzyko wzrasta o 330%
Klaudia Tomaszewska
Klaudia Tomaszewska 27.04.2025 08:02

Ta przyprawa niszczy zdrowie. Ryzyko wzrasta o 330%

Ta przyprawa niszczy zdrowie
Canva/freestocs.org/Daria Ykovleva

Przyprawy, zioła, naturalne produkty, sporo jest sposobów na przedłużenie życia i cieszenie się zdrowiem. Istnieją jednak substancje, które mogą mieć wręcz odwrotne działanie. Spożywanie tej przyprawy, szczególnie w nadmiarze, może skończyć się poważną chorobą, a nawet śmiercią. O czym mowa?

Jaki jest związek między spożyciem sodu a otyłością?

Według najnowszych badań naukowców to nie cukier, a sól jest czynnikiem, który znacząco wpływa na otyłość. Mowa szczególnie o okolicach brzucha i to nie tylko u mężczyzn, ale również u kobiet. Ponadto zwiększa ryzyko chorób serca, a także innych schorzeń.

Wyniki tych rewolucyjnych badań zostały zaprezentowane podczas Światowego Kongresu Otyłości 2025 w Maladze. Badanie zaś zostało przeprowadzone przez fińską naukowczynię Annikę Santalahti, która na co dzień pracuje w Fińskim Instytucie Zdrowia Publicznego w Helsinkach.  W badaniu udział wzięło 5014 uczestników różnej płci. Wyniki określono na podstawie kwestionariusza, próbek moczu, a do tego porównano z BMI i obwodem talii. Jakie są jej spostrzeżenia?

Tak bolą nogi w trakcie udaru. Masz 5 minut na reakcję Choroby papieża Jana Pawła II. Ciało słabło, ale duch nigdy

Wyniki badań, które powinny zaniepokoić

Według najnowszych badań to spożycie soli jest przyczyną znacznego odkładania się tkanki tłuszczowej. Sól zatrzymuje wodę w organizmie, ale okazuje się, że jest także katalizatorem dla tłuszczu. Wyniki eksperymentów przerosły oczekiwania, a do tego napawają niemałym strachem. Spożycie sodu u kobiet zwiększa ryzyko otyłości aż o 330%. Ponadto wzrasta również tkanka na brzuchu i to o 240%

Zobacz także: Masz takie objawy? To może być menopauza

U mężczyzn tendencja jest podobna. Pod uwagę brano jednak wyniki głównie z zawartości sodu w moczu. W tym przypadku panowie o najwyższym stężeniu sodu przejawiali ryzyko otyłości ogólnej zwiększone aż o 6 razy, z kolei w okolicy brzucha o 4,7 razy.

Nie tylko otyłość, na co też wpływa spożycie sodu?

Nie tylko otyłość, ale również inne negatywne aspekty, które uruchamiają się w organizmie przy nadmiernym spożyciu sodu. Naukowczyni z Helsinek udowodniła, że sól wpływa na nasz cały organizm. Mogą się zatem pojawić zaburzenia w zakresie prawidłowego działania gospodarki hormonalnej. W szczególności mowa o tych odpowiedzialnych za uczucie sytości. To jednak nie wszystko.

Zobacz także: Tak bolą nogi w trakcie udaru. Masz 5 minut na reakcję

Poza nadmiernym apetytem pojawić się może zapotrzebowanie na ubogą w składniki odżywcze dietę, taką jak np. fast foody. Warto wspomnieć, że badania nie zostały jeszcze w pełni ukończone, a eksperci wskazują, że wymagane jest zidentyfikowanie, w jaki sposób nadmierne spożycie sodu może wpływać na mikrobiom jelit, a także przemianę materii. Dzięki temu łatwiej będzie wprowadzić odpowiednie działania i profilaktykę, która pomoże zapobiec pladze otyłości.