Herbata z miodem i cytryną - 3 największe błędy, które popełniamy
Jednym z ulubionych napojów Polaków w okresie jesienno – zimowym jest herbata z miodem i cytryną. Działa rozgrzewająco, pomaga łagodzić objawy przeziębienia, a do tego wspaniale smakuje :) Jeśli jednak chcemy w pełni cieszyć się jej walorami zdrowotnymi, powinniśmy zwrócić uwagę na sposób jej przygotowania. Z pozoru prosta sprawa, jednak często popełniamy te same błędy.
Zasada nr 1: Zanim dodasz cytrynę, usuń fusy
W glebie występuje powszechnie aluminium, czyli glin, który kumuluje się w liściach roślin, m.in. w liściach herbaty. Jego niewielkie ilości są obecne w suszu herbacianym. Glin jest nierozpuszczalny w wodzie, więc w trakcie parzenia herbaty może przenikać do napoju w śladowych ilościach. W większości pozostaje w fusach.
Kwas cytrynowy, który znajduje się w cytrynie ma zdolność do wiązania glinu, tworząc szkodliwy cytrynian glinu. Związek ten jest rozpuszczalny w wodzie i przyswajalny przez organizm człowieka. Mimo że wciąż nie ma badań potwierdzających szkodliwości cytrynianu glinu dla zdrowia, naukowcy twierdzą, że może osadzać się w tkankach i oddziaływać negatywnie na ludzki organizm.
Aby zminimalizować ryzyko tworzenia się cytrynianu glinu w herbacie, należy dodać cytrynę do naparu dopiero po usunięciu z niego fusów czy torebki. Związek powstaje bowiem w momencie, kiedy cytryna ma kontakt z liśćmi, w których pozostaje glin. Bez obecności fusów kwas cytrynowy nie będzie miał z czym reagować.
Jakie są właściwości białej herbaty? Czym się różni biała herbata od zielonej?Zasada nr 2: Zanim dodasz miód, poczekaj aż herbata przestygnie
Miód traci swoje właściwości pod wpływem ciepła - powyżej 42°C. Aby więc zachować jego walory zdrowotne, nie należy dodawać go do gorącego napoju.
Odczekajmy kilka minut, aż herbata nieco ostygnie – będzie ciepła, ale nie gorąca. W takiej temperaturze miód się rozpuści, ale nie utraci swoich cennych właściwości.
Zasada nr 3: Wybieraj herbatę dobrej jakości
Należy pamiętać, że im starsza roślina, tym więcej będzie mieć glinu skumulowanego w liściach. Warto więc postawić na lepszej jakości herbatę, która pochodzi z młodszych liści. Produkty z niższej półki zazwyczaj pochodzą ze starych liści o wyższym stężeniu glinu.