Lecytyna – gdzie występuje i jakie ma zastosowanie?
Skład lecytyny
Lecytyna to mieszanina wielu związków lipidowych. Wśród nich są fosfolipidy, czyli związki, które złożone są z kwasów tłuszczowych, glicerolu i fosforu, a także związków choliny, inozytolu czy seryny. Inne składniki lecytyny to węglowodany, glikolipidy, woda i trójglicerydy.
Gdzie występuje lecytyna?
Lecytyna występuje głównie w żywności. Są to produkty, które zawierają rzepak, żółtka jaj, soję, pieczywo pełnoziarniste oraz orzechy. Ponadto, lecytyna znajduje się także w suplementach diety, które można nabyć bez recepty w aptekach.
Rodzaje lecytyny
Istnieją trzy odmiany lecytyny:
sojowa,
słonecznikowa,
rzepakowa.
Olej stanowi około 30% skład suplementów diety. W lecytynie produkowanej z oleju słonecznikowego i sojowego można spotkać takie kwasy tłuszczowe, jak omega-6 oraz omega-3. Decydując się na zakup konkretnego suplementu diety lecytyny, warto zwrócić uwagę na jego skład, aby wybrać produkt odpowiedni dla swoich potrzeb.
Zastosowanie lecytyny
Dzięki zawartości choliny lecytyna może stymulować układ nerwowy, wpływając pozytywnie na koncentrację i pamięć, co oznacza z kolei poprawę jakości pracy umysłowej. Odpowiada za odbudowę komórek i tkanek w mózgu.
Lecytyna stosowana regularnie zmniejsza skutki uboczne depresji. Ponadto bierze także udział w procesie trawienia tłuszczów, zmniejsza ryzyko ich odkładania się w nieodpowiednich miejscach, chroni wątrobę przed marskością oraz zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych. Lecytyna jest także przydatna podczas regeneracji organizmu w trakcie wzmożonego wysiłku fizycznego.