Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Zdrowie > Natka pietruszki to skarbnica witaminy C i nie tylko! Oto 3 główne powody, dlaczego warto ją jeść
Joanna Kamińska
Joanna Kamińska 24.01.2024 16:11

Natka pietruszki to skarbnica witaminy C i nie tylko! Oto 3 główne powody, dlaczego warto ją jeść

pietruszka
canva.com

Natka pietruszki niegdyś traktowana była jako roślina ozdobna, jednak z czasem stała się bardziej doceniania ze względu na swoje drogocenne właściwości prozdrowotne. Poznaj 3 główne powody, dlaczego warto mieć ją w swojej kuchni!

Właściwości natki pietruszki

Natka pietruszki to bogate źródło witamin i minerałów. Znajdziemy w niej między innymi:

  • witaminy: C, K A, E i witaminy z grupy B;
  • minerały: żelazo, wapń, magnez, sód, fosfor, potas, cynk;
  • kwas foliowy;
  • flawonoidy;
  • aminokwasy;
  • olejki eteryczne;
  • błonnik pokarmowy.

Natka pietruszki wykazuje działanie:

  • przeciwzapalne, 
  • antyoksydacyjne, 
  • moczopędne,
  • oczyszczające,
  • rozkurczowe,
  • antyseptyczne.

Projekt bez nazwy - 2024-01-24T160642.417.png

Jedz codziennie jedno awokado, a tak wpłynie na Twoje zdrowie. Jeden owoc, a tyle korzyści! Dlaczego warto jeść pomidory? Mają pozytywny wpływ na ciśnienie krwi i nie tylko

Skarbnica witaminy C

Liście pietruszki należą do produktów o najwyższej zawartości witaminy C. Spożycie garści posiekanej pietruszki pokrywa 100% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.

Witamina C znana jest z tego, że wspiera pracę układu immunologicznego, wzmacniając funkcje obronne organizmu, ale to nie jedyne jej właściwości. To także silny antyoksydant opóźniający procesy starzenia się komórek organizmu.

Ponadto, witamina C obniża ciśnienia krwi i reguluje poziom cholesterolu, dzięki czemu odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia. 

Co więcej, witamina C zmniejsza ryzyko zachorowania na wszystkie nowotwory złośliwe, co zostało potwierdzone w badaniach. 

Wspomaga walkę z anemią

Natka pietruszki to także bogate źródło żelaza i kwasu foliowego, które wraz z witaminą C tworzą zgrane trio do walki z anemią. Z tego względu natka pietruszki polecana jest w diecie wegan i wegetarian oraz osób borykających się z anemią. 

Wspiera układ moczowy

Natka pietruszki wykazuje działanie moczopędne i oczyszczające. Pomaga oczyszczać organizm z toksyn i wspiera prawidłową pracę nerek. Co więcej, olejki obecne w pietruszce przeciwdziałają tworzeniu się w nerkach kamieni. Jeśli więc borykamy się z dolegliwościami, takimi jak m.in. z kamica lub nawracające infekcje pęcherza moczowego, warto włączyć natkę pietruszki do codziennego jadłospisu.