Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Problemy cywilizacyjne > Natychmiast to wyrzuć. Wycofują w całym kraju
Adrianne  Mazurek
Adrianne Mazurek 02.08.2025 14:29

Natychmiast to wyrzuć. Wycofują w całym kraju

Cukier
Fot. Pixabay

Pilny komunikat dla wszystkich - Auchan wycofuje cukier! Sieć sklepów prosi o niespożywanie konkretnej partii cukru i natychmiastowy zwrot do sklepu. Wszystkim klientom zostaną zwrócone pieniądze. 

Wycofany cukier

Produkt wycofany to cukier kokosowy firmy VINET. Powodem wycofania całej partii produktu jest wykrycie w nim niedeklarowanego alergenu - glutenu. 

Nazwa produktu: BIO CUKIER KOKOSOWY 250 G

Kod kreskowy: 5903111231576

Numer partii: LT251059

Data przydatności do spożycia: 10.10.2027r.

Kraj pochodzenia: Indonezja

Cukier wycofany z Auchan sierpień 2025

Produkt może być niebezpieczny

W oficjalnym komunikacie Auchan czytamy:

Konsumenci z celiakią, alergią na pszenicę lub nietolerancją glutenu, którzy zakupili wskazaną partię w/w produktu proszeni są o nie spożywanie go, wyrzucenie lub zwrot do sklepu, w którym został zakupiony. Produkt zwrócony zostanie całkowicie zrefundowany. Przepraszamy za problem i dziękujemy za zrozumienie.

Auchan informuje także o możliwości zwrotu towaru do sklepu, w którym został zakupiony. Klienci otrzymają za niego pełną refundację pieniędzy.

Czym jest gluten?

Gluten sam w sobie nie jest niebezpieczny. Natomiast są osoby uczulone na gluten, wykluczające go ze swojej diety z powodów zdrowotnych, cierpiące na celiakię lub nietolerancje pszenicy. Jeśli kupują one produkty oznaczone “gluten free”, to  nie może być w nich nawet odrobiny glutenu. Pomijając, że jest to nie w porządku wobec konsumentów, to u osób uczulonych lub cierpiących na celiakię mogą wystąpić objawy niepożądane po spożyciu glutenu. 

Objawy te obejmują przede wszystkim problemy trawienne: silne bóle jelit, ostre biegunki, wzdęcia, wymioty. Mogą pojawić się także problemy skórne, a także problemy ze strony układu nerwowego.

Warto jednak pamiętać, że objawy nietolerancji glutenu mogą nie mieć związku z układem pokarmowym i powodować:

  • zmienność nastroju, a nawet depresję;
  • trudności z koncentracją, spowolnienie myślenia;
  • zmęczenie, osłabienie, senność po posiłkach;
  • bóle głowy, migreny.

Objawy pojawiają się zwykle kilka godzin po posiłku. Czytaj też: Czego nie można spożywać przy celiakii? Lekarz ostrzega przed tymi produktami!