Natychmiast to wyrzuć. Wycofują w całym kraju

Pilny komunikat dla wszystkich - Auchan wycofuje cukier! Sieć sklepów prosi o niespożywanie konkretnej partii cukru i natychmiastowy zwrot do sklepu. Wszystkim klientom zostaną zwrócone pieniądze.
Wycofany cukier
Produkt wycofany to cukier kokosowy firmy VINET. Powodem wycofania całej partii produktu jest wykrycie w nim niedeklarowanego alergenu - glutenu.
Nazwa produktu: BIO CUKIER KOKOSOWY 250 G
Kod kreskowy: 5903111231576
Numer partii: LT251059
Data przydatności do spożycia: 10.10.2027r.
Kraj pochodzenia: Indonezja
Produkt może być niebezpieczny
W oficjalnym komunikacie Auchan czytamy:
Konsumenci z celiakią, alergią na pszenicę lub nietolerancją glutenu, którzy zakupili wskazaną partię w/w produktu proszeni są o nie spożywanie go, wyrzucenie lub zwrot do sklepu, w którym został zakupiony. Produkt zwrócony zostanie całkowicie zrefundowany. Przepraszamy za problem i dziękujemy za zrozumienie.
Auchan informuje także o możliwości zwrotu towaru do sklepu, w którym został zakupiony. Klienci otrzymają za niego pełną refundację pieniędzy.
Czym jest gluten?
Gluten sam w sobie nie jest niebezpieczny. Natomiast są osoby uczulone na gluten, wykluczające go ze swojej diety z powodów zdrowotnych, cierpiące na celiakię lub nietolerancje pszenicy. Jeśli kupują one produkty oznaczone “gluten free”, to nie może być w nich nawet odrobiny glutenu. Pomijając, że jest to nie w porządku wobec konsumentów, to u osób uczulonych lub cierpiących na celiakię mogą wystąpić objawy niepożądane po spożyciu glutenu.
Objawy te obejmują przede wszystkim problemy trawienne: silne bóle jelit, ostre biegunki, wzdęcia, wymioty. Mogą pojawić się także problemy skórne, a także problemy ze strony układu nerwowego.
Warto jednak pamiętać, że objawy nietolerancji glutenu mogą nie mieć związku z układem pokarmowym i powodować:
- zmienność nastroju, a nawet depresję;
- trudności z koncentracją, spowolnienie myślenia;
- zmęczenie, osłabienie, senność po posiłkach;
- bóle głowy, migreny.
Objawy pojawiają się zwykle kilka godzin po posiłku. Czytaj też: Czego nie można spożywać przy celiakii? Lekarz ostrzega przed tymi produktami!



































