Obserwuj nas na:
Pacjenci.pl > Żywienie > Najlepsze mięso dla nadciśnieniowców. Kurczak i indyk nie mają podjazdu
Daria  Siemion
Daria Siemion 29.10.2025 13:06

Najlepsze mięso dla nadciśnieniowców. Kurczak i indyk nie mają podjazdu

Najlepsze mięso dla nadciśnieniowców. Kurczak i indyk nie mają podjazdu
Jakie mięso jeść przy nadciśnieniu? Wyjaśniamy? Fot. Canva

Podwyższone ciśnienie tętnicze nie oznacza konieczności rezygnacji z mięsa, ale wymaga świadomych wyborów. Decydujące znaczenie mają zawartość tłuszczu, ilość sodu i sposób przyrządzania. Sprawdzamy, dlaczego cielęcina jest lepszym wyborem niż wołowina dla osób z nadciśnieniem.

  • Jakie mięso jeść przy nadciśnieniu?
  • Jakiego mięsa lepiej unikać?
  • Jak przygotowywać mięso, żeby nie szkodziło?

Mięsa niewskazane przy nadciśnieniu

Meta-analizy z 2025 roku potwierdzają związek między regularnym spożywaniem czerwonego i przetworzonego mięsa a wyższym ryzykiem nadciśnienia oraz chorób układu krążenia. Dlatego rekomendacje żywieniowe zalecają ograniczenie spożywania czerwonego mięsa.

Przy nadciśnieniu unikaj:

  • wędlin wysokosolonych (szynki, bekon, kiełbasy),
  • tłustych kawałków czerwonego mięsa (antrykot, karkówka, boczek),
  • podrobów smażonych na gęstym tłuszczu.

Zaleca się spożywanie maksymalnie 2–3 niewielkich porcji czerwonego mięsa tygodniowo (80–100 g po obrobce). W pozostałe dni warto sięgać po cielęcinę, drób lub roślinne źródła białka. Czytaj także: 5 morderczych produktów przy nadciśnieniu. Unikaj ich jak ognia

Mięsa polecane przy nadciśnieniu

Zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g. Warto zwracać uwagę na przetworzone mięsa, takie jak kiełbasy czy szynki, które mogą zawierać nawet kilkunastokrotnie więcej sodu niż świeże mięso. Zamiast tego lepiej wybierać chude mięso i ryby.

Przy nadciśnieniu wybieraj:

  • cielęcinę z udźca lub polędwicy,
  • chude mięso z indyka i kurczaka bez skóry,
  • królika, dziczyznę,
  • ryby morskie bogate w kwasy omega-3 (min. 2 razy w tygodniu).

Cielęcina – doskonałe mięso dla osób walczących z nadciśnieniem

Cielęcina zawiera nawet o jedną trzecią mniej tłuszczu niż przeciętna wołowina, a także naturalnie niską ilość sodu. W 100 g znajduje się średnio 7 g tłuszczu, w tym około 2 g nasyconych kwasów tłuszczowych. Dla porównania, w wołowinie te wartości wynoszą odpowiednio 11 g i 4 g.

Najlepsze mięso dla nadciśnieniowców. Kurczak i indyk nie mają podjazdu
Cielęcina – chude i delikatne mięso. Idealne dla osób z nadciśnieniem Fot. Getty Images

Takie mięso nadaje się do gotowania, duszenia, grillowania i nie wymaga tłuszczu ani panierki. Charakteryzuje się delikatnym smakiem. Prawidłowo przyrządzone jest miękkie i dosłownie rozpływa się w ustach. Zastąp nim tłuste udka albo steki, by wspierać organizm w walce z nadciśnieniem.
Źródło: Pacjenci

Pacjenci.pl
Obserwuj nas na: