Tego warzywa nie wolno jeść kardynałom podczas konklawe. Jest obłędnie pyszne i zdrowe

W środę 7 maja w Watykanie rozpoczęło się konklawe. Kardynałom nie udało się wybrać głowy Kościoła, więc 8 maja rozpoczęto ponowne głosowanie. Dopóki nowy papież nie zostanie wybrany, obowiązują ich pewne obostrzenia. Dla wielu osób zaskakujący będzie fakt, że w tym czasie na talerzach kardynałów nie może znaleźć się to warzywo.
Warzywo zakazane podczas konklawe. Kardynałowie nie mogą go jeść
Szparagi, to warzywo, które jest zakazane i nie może się przez to znaleźć na talerzach kardynałów uczestniczących w konklawe. Ta tradycja obowiązuje od wieków i w wielu osobach budzi konsternację. W końcu szparagi są pyszne i zdrowie – co więc jest z nimi nie tak?
Dokładnie nie wiadomo. Włoskie media tłumaczą zakaz tym, że spożywanie większej ilości szparagów może prowadzić do dyskomfortu trawiennego. A menu, które jest planowane na czas konklawe, ma wspierać koncentrację i dobre samopoczucie kardynałów. Nie wchodzi więc w grę, by na ich talerzach znalazły się też takie produkty jak jajka, bekon, czy większość słodyczy. Nie mogą też pić alkoholu.

Wiosenne warzywo, którym warto się zajadać. Warunek: Nie być kardynałem
Szparagi są wyrastającymi spod ziemi młodymi pędami szparaga lekarskiego (Asparagus officinalis), które są jednym z najsmaczniejszych i najzdrowszych warzyw. Są wyjątkowo bogate w potas oraz żelazo, cynk, selen, miedź, chrom i mangan.
Stanowią też świetnie źródło kwasu foliowego i witaminy K, dostarczają też wiele witamin z grupy B, witaminy E, miedzi, potasu, manganu, selenu. Poza tym są niskokaloryczne, chronią przed stresem oksydacyjnym i zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych, m.in. chorób serca, cukrzycy typu 2 oraz otyłości.
Na co są zdrowe szparagi?
Jedzenie szparagów wspiera też zdrowie układu krwionośnego i moczowego. Ponadto, ze względu na obecność cennych przeciwutleniaczy, aminokwasów, witamin oraz składników mineralnych, mają korzystne działanie przeciwzapalne, oczyszczające drogi moczowe, antywirusowe, antyrakowe oraz obniżające ciśnienie krwi.

Na tym jednak nie koniec. To warzywo ma właściwości alkalizujące. Neutralizują nadmiar związków kwasowych w organizmie, pomagają też usuwać z ustroju nadmiar amoniaku, przyczyniający się do obniżenia poziomu energii.





































