Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > jedzenie

Jedzenie

Rossmann - martwe pszczoły
06.02.2025 11:18 Rossmann prosi o zwrot popularnego produktu. Wykryto w nim martwe pszczoły

Rossmann wydał dwa komunikaty. Informuje w nich o poważnych wadach produktów spożywczych, które dostępne są w ofercie sieci: „Prosimy wszystkich klientów o niespożywanie i zwrot do najbliższego sklepu”. „Traktujemy ten incydent bardzo poważnie”.W dwóch produktach dostępnych w Rossmannie wykryto ciała obce, a w tym martwe pszczoły. Czym grozi ich spożycie?

ksylitol w diecie dziecka
04.02.2025 13:56 Ksylitol w diecie dziecka to na pewno dobry wybór? Na to trzeba uważać

To dobra alternatywa dla cukru, choćby dlatego, że nie psuje zębów. Przeciwnie – nawet o nie dba. Właśnie dlatego rodzice, gdy chcą dać dziecku coś słodkiego, stawiają na produkty słodzone ksylitolem.Ale ten słodzik nie ma samych zalet i o tym warto pamiętać. Nie jest wskazany dla każdego, a niektórym maluchom może przynieść więcej szkody niż pożytku. 

Pomelo
03.02.2025 12:28 Seniorzy powinni jeść go codziennie. Podkręca pracę serca, a rak się go boi

Odpowiednia dieta jest niezwykle ważna. Nie powinni zapominać o tym również seniorzy, którzy bardzo często pozwalają sobie na odstępstwa lub całkowicie nie dbają o to, co jedzą. W diecie tej grupy wiekowej szczególne miejsce powinien zająć ten owoc. Poprawia pracę serca i wspiera układ krążenia, co w tym wieku jest niezwykle ważne.

„Brazylijski klejnot” czyli superowoc
01.02.2025 10:27 Ten owoc to „brazylijski klejnot”. Działa jak metaboliczna rakieta i tarcza przed infekcjami

Ten owoc nazywany jest „brazylijskim klejnotem” nie bez powodu. To istna witaminowa bomba, która ma szereg różnorodnych korzyści zdrowotnych. Co to za owoc i dlaczego warto włączyć go do diety? Odpowiadamy.

toksyczne płatki śniadaniowe
28.01.2025 15:46 Rakotwórcza chemia, mutagenne dodatki. Najgorsze płatki śniadaniowe

Te produkty zbożowe reklamowane są często jako idealny pomysł na śniadanie. Mają zawierać błonnik, mnóstwo minerałów i witamin, a tym samym sycić nas i dawać nam mnóstwo energii na początek dnia. Skoro to takie zdrowe pożywienie, nader często podajemy je dzieciom.W płatkach znajduje się jednak znacznie więcej niż to, o czym napisano na opakowaniu. Nie chodzi tylko o cukier. W tych produktach kryją się często bardzo szkodliwe dla zdrowia składniki. Niektóre z nich wywołują nowotwory.

BPA zakazane
23.01.2025 10:29 Szkodliwe chemikalia w puszkach z jedzeniem. Po latach zostały zakazane

Komisja Europejska wprowadziła zakaz stosowania bisfenolu A w materiałach mających kontakt z żywnością. Jest to substancja o potwierdzonej szkodliwości dla ludzkiego zdrowia. Jak wynika z licznych badań, BPA może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak niepłodność, otyłość, zaburzenia metaboliczne, zaburzenia rozwoju płodu, a nawet nowotwory.Ponieważ substancja ta jest powszechnie stosowana w przeróżnych opakowaniach żywności, jak puszki czy kartony, można się spodziewać sporych zmian na tym polu w niedalekiej przyszłości.

Rakotwórcze jedzenie
21.01.2025 12:52 Te produkty są najbardziej rakotwórcze. Wielu z nas spożywa je codziennie

Jedzenie powinno być paliwem dla naszego organizmu. Często niestety jest tak, że sięgamy po to, co akurat mamy pod ręką, albo co ma ładne opakowanie, nie zastanawiając się nawet nad tym, czy jest to wartościowe, czy nie. To działa na niekorzyść naszego zdrowia. Niezdrowe jedzenie sprzyja chorobom cywilizacyjnym, takim jak otyłość, cukrzyca, czy schorzenia układu krążenia, a także nowotwory.Wielu z nas każdego dnia spożywa produkty, które zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwory. Dietetyk wskazuje, o jakie jedzenie chodzi.

toksyczny papier do pieczenia
17.01.2025 08:57 Ten papier jest toksyczny. Nigdy nie piecz na nim w ten sposób

Jest wygodny, dzięki niemu sprzątanie ograniczone jest do minimum. Papier do pieczenia zdecydowanie ma swoich fanów i fanki! Ale – istnieje pewne ryzyko związane z jego stosowaniem.  Okazuje się, że w pewnych warunkach może stać się niebezpieczny dla naszego zdrowia. Najbardziej istotna jest tu temperatura, w której pieczemy potrawy.

Fenkuł - właściwości i zastosowanie
09.01.2025 11:56 Obniża cholesterol, odchudza, chroni przed nowotworami. To warzywo powinno znaleźć się w twojej diecie

Często widujemy go na straganach i w warzywniakach, ale, tak naprawdę, mało kto po niego sięga. Co to właściwie jest? Co z tym można zrobić? Okazuje się, że bardzo wiele, a w dodatku z ogromną korzyścią – zarówno dla podniebienia, jak i dla zdrowia naszego organizmu.Fenkuł, bo o nim mowa, to niezwykle wartościowe warzywo. Zawiera szereg dobroczynnych substancji, pomaga na kaszel, bóle głowy, wspiera odporność i dba o nasze serce. A to nie koniec jego możliwości!

Tego barszczu lepiej nie kupuj. Powinien trafić do kosza, a nie na wigilijny stół
20.12.2024 13:11 Tego barszczu lepiej nie kupuj. Powinien trafić do kosza, a nie na wigilijny stół

Wigilia zbliża się wielkimi krokami. Wielu z nas wpadło już w wir świątecznych zakupów, nie chcąc odkładać tego na ostatnią chwilę. Warto jednak zwrócić uwagę na to, co kupujemy. Ten barszcz powinien od razu trafić do kosza, a nie na świąteczny stół.Wielu z nas ma świadomość, że gotowce, które możemy kupić w sklepach, w większości przypadków nie są dobre dla naszego zdrowia. Sięgamy po nie, bo nie mamy czasu lub chcemy ułatwić sobie pracę. Należy jednak pamiętać, że mogą mieć dużą ilość cukru, soli i kwasów tłuszczowych nasyconych, które nie są dobre dla naszego zdrowia.

Niebezpieczny składnik żywności
19.12.2024 10:55 Unikaj tego składnika! W USA chcą go zakazać, my jemy go na potęgę

Sztuczne barwniki i konserwanty mogą mieć niebagatelny wpływ na zdrowie. Z przetworzonej żywności trudno jest zrezygnować, ale warto zacząć czytać etykiety. Składnik, którego trzeba szczególnie się wystrzegać, to erytrozyna. Ukrywa się pod symbolem E127. Erytrozyna to syntetyczny barwnik spożywczy, który w całej Europie wciąż jest powszechnie stosowany w produkcji żywności. Tymczasem w USA trwa debata nad jego całkowitym zakazem z powodu obaw o potencjalne skutki zdrowotne.

Serek topiony - najgorszy rodzaj sera
18.12.2024 09:44 Powoduje nadciśnienie i zatrzymywanie wody. To najgorszy rodzaj sera

Występuje w wielu wersjach, może być z ziołami, kurkami, a nawet z szynką, jest smaczny i dostępny cenowo. Jednak to koniec zalet tego produktu. Choć Polacy masowo wrzucają go do sklepowych koszyków, nie służy on naszemu zdrowiu.O co chodzi? O ser topiony. Jest bardzo lubiany, ale w najmniejszym stopniu nie służy naszemu zdrowiu. I w gruncie rzeczy, z serem ma niewiele wspólnego. To głównie tłuszcz i fosforany, które mogą być źródłem groźnych chorób.

najgorsze mięso na rosół
18.12.2024 07:00 Takie mięso na rosół to najgorszy wybór. Wiele osób popełnia ten błąd

To jedna z ulubionych zup Polaków. Niedzielny obiad bez rosołu to nie obiad! A ile jest rodzin, tyle przepisów, bo choć zawsze rosół smakuje podobnie, to jednak każdy, kto go gotuje, robi to nieco inaczej. Co ciekawe, wiele osób popełnia jeden zasadniczy błąd.Nie chodzi wcale o przyprawy, ani o długość gotowania. Problem może czasem tkwić w samej podstawie rosołu, czyli – mięsie. Okazuje się, że nie każda część nadaje się do gotowania tej zupy. Są takie, które mogą sprawić, że rosół stanie się toksyczny.

Czy dziecko może jeść zupę grzybową?
16.12.2024 11:54 Święta za pasem. Czy dziecko może jeść zupę grzybową? Ważne informacje dla rodziców

Na potrawy wigilijne czekamy cały rok. To nietypowe dania, które często jada się tylko z okazji świąt Bożego Narodzenia. W wielu domach taką rzadką potrawą jest zupa grzybowa. Tradycyjnie gotuje się ją na bazie leśnych grzybów: borowików, maślaków czy podgrzybków.Czy można taką zupę podać dziecku? Rodzice obawiają się, że może być ona zbyt ciężkostrawna dla małego brzuszka. Przed świętami warto zdobyć w tym zakresie wiedzę.

Po tym poznasz chorą wątrobę w święta
16.12.2024 08:43 W święta łatwo rozpoznać, że wątroba jest chora. Ten objaw jasno na to wskazuje!

Święta to cudowny czas, ale mają też swoją ciemną stronę. Odczuwa je zwykle nasz układ pokarmowy. Dieta, która w ciągu tych kilku dni ulega całkowitej przemianie, potrafi dać się we znaki. Co ciekawe, można wyciągnąć z tego coś cennego w kontekście zdrowia. Gdy zmiesza się słodycze, różne ciężkostrawne potrawy, alkohol, nawet najzdrowszy człowiek ma prawo poczuć się gorzej. Niektórzy jednak – o wiele gorzej. Pewne objawy, takie jak np. ból w prawym podżebrzu, mogą świadczyć o tym, że warto zbadać wątrobę.

Masło pokrojone w kostkę
13.12.2024 10:21 1 błąd i masło zamienia się w trutkę. Popełnia go mnóstwo osób

Masło to niekwestionowany król polskich stołów, dodawane do kanapek, pieczenia i smażenia. Niestety wystarczy jeden błąd, aby z przysmaku zmieniło się w szkodliwą toksynę. Oto, czego nie powinieneś robić z masłem, jeśli zależy Ci na zdrowiu.

Czekoladki adwentowe wycofane ze sprzedaży
12.12.2024 13:48 Sanepid wycofuje z Lidla kultowy produkt. Lepiej go nie jedz

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu czekoladek adwentowych z Lidla. Okazało się, że niektóre produkty miały nieprawidłowy smak i zapach.Czekoladowe kalendarze adwentowe znajdują się aktualnie w wielu domach, w których mieszkają dzieci. Wiele czekoladek zostało już zjedzonych. Sprawdźmy, czy nie posiadamy wadliwego produktu – słodyczy nie należy spożywać.

Listeria w partii śledzi - GIS wycofuje z obrotu
12.12.2024 09:47 GIS wycofuje śledzie. Znaleziono w nich groźną dla zdrowia Listerię

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu z obrotu partii śledzi. W produkcie wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes. Natychmiast podjęto kroki niezbędne w celu wycofania śledzi z obrotu.Bakterie Listeria stanowią zagrożenie dla zdrowia, są niebezpieczne zwłaszcza w przypadku noworodków i osób z obniżoną odpornością. U kobiet w ciąży zakażenie może doprowadzić do poronienia.

Taką sól znajdziesz w każdym sklepie. Dietetyczka: Nie powinna być sprzedawana w Polsce
12.12.2024 08:00 Taką sól znajdziesz w każdym sklepie. Dietetyczka: Nie powinna być sprzedawana w Polsce

Większość Polaków korzysta ze zwykłej białej soli. Wielu jest jednak tych, którzy skuszeni pięknym różowym kolorem, zdecydowali się na zakup i używanie soli himalajskiej. Zdaniem dietetyczki nie powinna być sprzedawana w sklepach w naszym kraju. Czy jest szkodliwa? Odpowiadamy.Sól himalajska to sól kamienna o różowym kolorze, która pochodzi  wbrew swojej nazwie  z pakistańskiego regionu Pendżab, który jest oddalony od Himalajów o kilkaset kilometrów. Co ciekawe, metody wydobycia, zawartość i właściwości soli „himalajskiej” są bardzo zbliżone do polskich wyrobów, m.in. do soli cechsztyńskiej z Kłodawy.

Olej słonecznikowy - wpływ na zdrowie
08.12.2024 10:34 Ten olej powoduje ból głowy i uszkadza nerki. Stosujemy go na potęgę

Olej to podstawa w każdej kuchni. Bez niego trudno cokolwiek ugotować, upiec, a ze smażeniem bez tłuszczu, naprawdę może być ciężko. Niestety olej, który najczęściej kupujemy, do najzdrowszych nie należy.Jest stosunkowo tani, dlatego trudno się dziwić, że używany jest na taką skalę. Warto jednak wiedzieć, co się wiąże z nadmiernym jego użyciem. Olej słonecznikowy, bo o nim mowa, może być źródłem wielu problemów zdrowotnych.

Od jakiego wieku dziecko może jeść mak?
05.12.2024 13:44 Mak w diecie dziecka. Od jakiego wieku maluch może kosztować potraw z makiem?

Święta tuż-tuż, a przygotowania w wielu domach już ruszyły pełną parą. Wkrótce rozpocznie się pichcenie, a zapachy świątecznych potraw wypełnią nasze mieszkania wyjątkową atmosferą. Karp w galarecie, zupa grzybowa, kluski z makiem – tego nie je się na co dzień, więc tym bardziej ciekawe może być dla najmłodszych.A czy te potrawy są wskazane dla dzieci? Przykładowo – w jakim wieku można już bezpiecznie podać dziecku mak? Powszechnie panuje przecież przekonanie, że mak działa uspokajająco i narkotycznie. 

Pleśń w ryżu, szkodniki w gorczycy
04.12.2024 10:06 Zatrzymano kilkadziesiąt ton niebezpiecznej żywności. Spleśniały ryż, pasożyty w przyprawach

Niewiele brakowało, by ryż przewożony z Myanmaru w Azji trafił na półki sklepowe. Interweniowali wrocławscy kontrolerzy z Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Zatrzymano aż 25 ton ryżu.Podobna sytuacja wydarzyła się w Lublinie. Tam kontrolerzy zablokowali transport gorczycy białej o masie prawie 22 tys. kg. To, co odkryła kontrola, przyprawia o mdłości. 

Decathlon
29.11.2024 14:53 Pilny komunikat Decathlon. Trzeba się natychmiast pozbyć tego produktu

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzegł przed popularnym produktem, który można nabyć w sieci Decathlon. W jednej partii odżywki białkowej znaleziono fragmenty metalu. To zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Nie należy spożywać produktów objętych komunikatem.

Mąka kokosowa - właściwości
29.11.2024 07:00 Mąka kokosowa. Bez glutenu, dobra na cholesterol i dla cukrzyków

Mąka pszenna może powoli odchodzić do lamusa. Coraz więcej osób chce się zdrowo odżywiać, a ten biały, rafinowany produkt do najzdrowszych z pewnością nie należy. To źródło węglowodanów prostych, które błyskawicznie podnoszą poziom cukru we krwi. Choćby tylko z tego względu produkty z pszennej mąki nie są polecane przy cukrzycy.Czym zatem zastąpić tę najpopularniejszą mąkę? Wybór jest naprawdę szeroki. Możemy sięgnąć po mąkę ryżową, kukurydzianą, gryczaną, owsianą, a na szczególną uwagę zasługuje mąka kokosowa. Właśnie tą zainteresować powinni się cukrzycy.

Maggi - szkodliwa przyprawa
27.11.2024 17:15 Tej przyprawy powinno się unikać jak ognia. A Polacy wciąż dodają ją do zup

Zupy bywają nieco mdłe, zwłaszcza jeśli nie wiemy, jakich przypraw użyć, by podkreślić ich smak. Cóż, nie każdy jest wytrawnym kucharzem, a wiele osób po prostu nie ma czasu na gotowanie. Wtedy z pomocą przychodzą nam gotowe mieszanki przypraw.Są takie mieszanki, z których spokojnie można korzystać, ale są i takie, których nigdy nie powinniśmy kupować. Zawierają składniki, które mogą być bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Jedna z najpopularniejszych, a którą powinno się umieścić na czarnej liście, wciąż króluje w polskich kuchniach.

Czosnek niedźwiedzi: właściwości prozdrowotne
24.11.2024 13:00 "Cebula czarownic" rośnie dziko w wielu miejscach. Ale kto ją zerwie, może pożałować

Pod tajemniczą nazwą „cebula czarownic” kryje się coraz bardziej popularna roślina. Chętnie wykorzystywana jest w kuchni jako alternatywa dla czosnku. Chodzi o czosnek niedźwiedzi. Dawniej przypisywano mu magiczne właściwości, wierzono, że daje nadludzką moc. A jak jest w rzeczywistości? Czy czosnek niedźwiedzi faktycznie jest dobry dla zdrowia? Czy może jego popularność to efekt kolejnej niebezpiecznej mody, jak w przypadku muchomorów? Od razu zdradzamy, że choć rośnie bujnie w wielu miejscach, z pewnością nie wolno go zrywać, ot tak. 

Węgorz - właściwości odżywcze
24.11.2024 08:19 Ta ryba jest smaczna i zdrowa, choć... może też być toksyczna, niczym jad węża. Jak jej nie jeść?

Ryby są zdrowe, to doskonałe źródło białka, kwasów omega-3, witamin D i A. Zgodnie z aktualnymi zaleceniami, powinniśmy spożywać ryby przynajmniej 2 razy w tygodniu. Jednak ryba rybie nierówna. Są takie, których zdecydowanie lepiej unikać, jak np. tilapia.Do tych niezdrowych ryb z pewnością nie należy węgorz. To ryba rzadko dziś spożywana, nieco zapomniana. Jest wielkim przysmakiem i powinniśmy po nią sięgać, gdy mamy okazję – mimo tego, że w pewnych warunkach może być toksyczna niemal tak samo, jak jad węża.

Po czym poznać, że wędlina jest zepsuta?
19.11.2024 15:59 Ta szynka jest szkodliwa. Nigdy jej nie kupuj

Gdy kupujemy wędlinę, powinniśmy być ostrożni. Należy uważnie przyjrzeć się produktom, bo niestety, nawet w sklepach zdarza się, że niektóre są przeterminowane, lub zepsuły się w wyniku niewłaściwego przechowywania.Czujność klientów przykuwają często „tęczowe” błyski na powierzchni plastrów szynki. Wyglądają „chemicznie”. Czy właśnie takiej wędliny powinniśmy unikać? Co świadczy o tym, że szynka lub polędwica są nieświeże?