W środę 7 maja w Watykanie rozpoczęło się konklawe. Kardynałom nie udało się wybrać głowy Kościoła, więc 8 maja rozpoczęto ponowne głosowanie. Dopóki nowy papież nie zostanie wybrany, obowiązują ich pewne obostrzenia. Dla wielu osób zaskakujący będzie fakt, że w tym czasie na talerzach kardynałów nie może znaleźć się to warzywo.
Właśnie rusza sezon na szparagi, który potrwa przez całe lato. To warzywo wykorzystywane jest w sałatkach, jako dodatek do różnych potraw, a także do zupy, grilla, mięs czy ryb. Jednak, jak się okazuje, nie ze wszystkim można je łączyć. Jest produkt, który w zestawieniu ze szparagami tworzy bombę cholesterolową, a do tego zaburza proces trawienia. O czym mowa?
Wiele słyszy się o tym, że niektóre spożywcze połączenia są szkodliwe. Jedno z najczęściej powtarzanych dotyczy pomidora i ogórka. Choć razem smakują bardzo dobrze i świetnie się uzupełniają, to wiele osób powtarza, że mają zły wpływ na nasze zdrowie. Rozwiewamy wszelkie wątpliwości i wyjawiamy, ile w tym prawdy.
Lekarze i naukowcy od dawna szukają sekretu długowieczności. Być może jest on bliżej niż się wydaje. 100-letnia Japonka zdradziła 5 zasad, które – jej zdaniem – wydłużają życie, pomagają zachować sprawność i które stosuje na co dzień.
Sezon grillowy wystartował. Pędzimy do sklepów i zaopatrujemy się w keczupy, pieczywo, mięso. Przy tym ostatni popełniamy najwięcej błędów. Kupujemy to mięso kilogramami, nie mając pojęcia, że na grillu zmienia się w truciznę. Czego unikać, by nie zaszkodzić sobie i swojej rodzinie? Odpowiadamy.
Wielu z nas wie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, jednak często zdarza nam się sięgać po szybkie, niekoniecznie wartościowe śniadania. To fatalny błąd, ponieważ w ten sposób łatwo i szybko rujnujemy swoje zdrowie. Jakie śniadanie będzie więc najlepsze dla serca i jelit? Lekarz rekomenduje.
Życie sióstr zakonnych owiane jest tajemnicą. Niektóre informacje przeciekają do ogółu, ale niewiele nadal wiemy o wszystkich zwyczajach kobiet, które zdecydowały się na posługę Bogu. Jedna z nich budzi spore emocje, aż trudno uwierzyć, że muszą się do tego posuwać!
Coraz chętniej eksperymentujemy w kuchni. Warto więc postawić na coś wyjątkowego – niekoniecznie nowego. Ta zupa z magnackiego stołu jeszcze w czasach PRL-u była prawdziwym hitem. Teraz o niej zapomnieliśmy, a to ogromny błąd, bo jest bardzo zdrowa. Wspiera m.in. wzrok, reguluje wysoki poziom "złego cholesterolu” i dostarcza ogrom białka.
W większości polskich domów święta to przede wszystkim czas spędzony na rozmowach przy suto zastawionym stole. Na nim – mnóstwo pysznych potraw, często w ilościach nie do przejedzenia. Co zrobić, żeby nie marnować jedzenia, które zostało po świętach?Ciasta, sałatki, kapusta, wędliny… Podczas przygotowań do świąt trudno przewidzieć apetyty gości, a zgodnie z tradycją niczego nie powinno zabraknąć. Dlatego po świętach często zostajemy z lodówką pełną pysznego jedzenia, którego przecież nie chcemy wyrzucać.
Wielkanoc to czas spędzony z rodziną. Rozmowy nie mają końca, a celebracja zmartwychwstania Jezusa Chrystusa trwa aż dwa dni. Podczas tego czasu sporo się je i to ciężkich potraw. Jak poradzić sobie z dodatkowymi kilogramami i uporczywymi wzdęciami? Mamy na to sposób.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Już szykujemy zajączki, malujemy pisanki, kupujemy pyszności. Mało kto jednak wie, że niektóre z nich mogą mieć bardzo zły wpływ na zdrowie nasze i naszych bliskich. Dietetycy grzmią, że w przypadku najmłodszych może nawet dojść do zatrucia. Czy wiecie, o czym mowa?
Całe kontenery kiełbasy zostały nagle wycofane z obrotu. Ich spożycie może prowadzić do choroby, a nawet do śmierci! Podano, że może on znajdować się w wielu sieciach. Szybka reakcja mogła jednak uchronić wielu ludzi od poważnych powikłań zdrowotnych. O którą partię chodzi?
W polskich ziemniakach eksportowanych do Wielkiej Brytanii wykryto bakteriozę pierścieniową. Dwa z trzech zainfekowanych transportów pochodziły od tego samego dostawcy. Brytyjska Służba Zdrowia Roślin (PHS) potwierdziła informację o wykryciu bakterii. Na Wyspach wszystkie ziemniaki z Polski podlegają kontroli.Do odwołania będą prowadzone zwiększone kontrole przesyłek ziemniaków jadalnych z Polski. Oznacza to 100% kontrolę i testowanie ukrytych cech wszystkich przesyłek ziemniaków jadalnych, w tym przesyłek luzem, co stanowi wzrost z 50%. Jeśli wystąpią jakiekolwiek podejrzane objawy, przesyłki będą wstrzymywane do czasu diagnozy.– powiedział przedstawiciel PHS.
Niedzielny obiad z rodziną. Na stole stoją napoje, obiad dochodzi w garnku, w piekarniku coś się piecze, a domownicy już zbierają się wokół stołu. Nikt jeszcze nie podejrzewa, że niektóre z potraw będą miały swoje przykre konsekwencje. Mało kto bowiem wie, że niektórych składników się ze sobą nie łączy. Od lat przecież gościły na polskich stołach.
Jeśli lubisz chipsy, ale ich unikasz, bo wiesz, że nie mają nic wspólnego ze zdrowiem, to może być rozwiązanie dla Ciebie. Ten produkt również jest wspaniale chrupiący i również jest słony. Ale to nie wszystko. Najważniejsze jest to, że jest zdrowy i warto umieścić go w diecie nie tylko w roli przekąski.Sprawdzi się jako dodatek do zup i sałatek, a nawet do makaronów, ryżu i mięs. Czy wiesz, o co może chodzić?
Niektóre produkty spożywcze, mimo swojej popularności i powszechności, mogą skrywać groźnych pasażerów na gapę — pasożyty. Niedogotowane mięso, surowe ryby i owoce morza, a nawet niemyte warzywa i owoce mogą stać się źródłem niebezpiecznych infekcji. Wśród tych produktów szczególnie jeden znajduje szczególne miejsce w sercach Polaków. Uważamy go za przysmak i jemy na potęgę, choć tak naprawdę nie wiemy, że może znajdować się w nim mnóstwo zanieczyszczeń i groźnych pasożytów!
Jeden z najpopularniejszych w Polsce hipermarketów poinformował o wycofaniu popularnego produktu, który został zainfekowany niebezpieczną bakterią. Mowa o Auchan, w którym w swoje cotygodniowe zakupy spożywcze zaopatrują się setki tysiące osób. Wszyscy klienci są proszeni o niespożywanie, wyrzucenie lub zwrot tego produktu. Jeśli masz go w domu, pozbądź się natychmiast!
Pilny komunikat zza naszej zachodniej granicy. Popularna w Polsce sieć sklepów Lidl wycofała ze sprzedaży w Niemczech i Austrii jeden z produktów z powodu podejrzenia zanieczyszczenia. Firma nawołuje do zwrotów i kategorycznie odradza spożycie wskazanej partii. Sprawdzamy, czy produkt jest dostępny również w Polsce.
Używamy jej przeważnie przy wielkiej okazji, a to błąd. Ma taki skład, że powinna na stałe znaleźć się w diecie wielu osób. Chroni przed miażdżycą, insulinoopornością, a nawet lękiem i depresją. Zajrzyj do kuchennej szafki – nawet nie wiesz, że posiadasz w domu remedium na mnóstwo dolegliwości.Gdy zdrowie nam szwankuje, przede wszystkim powinniśmy się leczyć. Ale jest wiele takich produktów, które mogą dodatkowo wesprzeć terapię zaleconą przez specjalistę. I warto o tym wiedzieć.
Warzywa i owoce powinny zajmować główne miejsce w naszej diecie. Doskonale wiedzą o tym Azjaci, którzy zajadają się tym warzywem. Jego właściwości doceniają od setek lat. Co to za warzywo i dlaczego warto włączyć je do swojej diety?
Małe, niepozorne ziarenka, a w nich potężna dawka zdrowia! Wspomagają trawienie, regulują poziom cukru we krwi i mogą przyspieszać spalanie tłuszczu. Choć od lat są znane w kuchni i medycynie naturalnej, wiele osób wciąż nie docenia ich niezwykłych właściwości. Ich właściwości na pewno zainteresują wszystkie osoby, chcące zrzucić zbędne kilogramy. Sprawdź, o jakich nasionach mowa!
Wystarczy jedna łyżka dziennie przez krótki czas, by zauważyć różnicę. To doskonały dodatek do kanapek, owsianek, ale i wielu dań. Jest bogatym źródłem wartościowych składników odżywczych i dostarcza m.in. dużo białka i zdrowego tłuszczu.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, jednak często o tym zapominamy. Nie mając czasu na długie gotowanie, sięgamy po to, co jest pod ręką, a to ogromny błąd. Ten koktajl można jednak przygotować w mgnieniu oka, a jest niezwykle wartościowym posiłkiem, który doda sił niczym owsianka.
Wielu Polaków myśli, że ryba zdrowa to tylko ta, która jest świeża. Ryby z puszki z kolei są w naszym społeczeństwie piętnowane. Czy słusznie? Wszelkie wątpliwości na ten temat rozwiewa dietetyczka.
Wielu z nas nie ma rano czasu na zrobienie śniadania. W efekcie często jemy drożdżówki lub gotowe kanapki z piekarni. A co, jeśli można jeść zdrowiej, a posiłki będą robić się same? Jest na prosty sposób. Jest nim nocna owsianka.
Dla coraz większej liczby Polaków dbanie o zdrowie jest na pierwszym miejscu. Niektóre bardzo zdrowe produkty wciąż jednak traktujemy po macoszemu. Dietetycy alarmują, że ten produkt o wyjątkowych prozdrowotnych właściwościach mamy w nosie. A to duży błąd.
Mit o tym, że ziemniaki tuczą, już dawno został obalony. Ponadto okazuje się, że to nie tylko bardzo smaczny dodatek do obiadu, ale też niezwykle zdrowy. Jeśli będziemy jeść ziemniaki w ten sposób, to zadziałają one niczym balsam na jelita.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące żywności. W przebadanej partii soli sezamowej wykryto obecność toksyn, które mogą zagrażać naszemu zdrowiu. Sprawdź koniecznie opakowania produktów, które trzymasz w kuchennych szafkach.