Jeden z najpopularniejszych w Polsce hipermarketów poinformował o wycofaniu popularnego produktu, który został zainfekowany niebezpieczną bakterią. Mowa o Auchan, w którym w swoje cotygodniowe zakupy spożywcze zaopatrują się setki tysiące osób. Wszyscy klienci są proszeni o niespożywanie, wyrzucenie lub zwrot tego produktu. Jeśli masz go w domu, pozbądź się natychmiast!
Dziecięca otyłość to narastający problem. Z danych WHO wynika, że liczba otyłych dzieci powyżej 5 roku życia oraz młodzieży wzrosła od 1975 r. z 11 milionów do 124 milionów w 2016 r. Dodatkowe 213 milionów miało nadwagę. W Polsce u 32 proc. dzieci w wieku 7-9 lat stwierdzono nadwagę i otyłość. U co 3. dziecka! A mimo to wciąż pokutuje przekonanie – szczególnie wśród osób ze starszych pokoleń – że dziecko, które ma fałdki tłuszczyku „dobrze wygląda”. No i tak nie marznie...
Mówi się, że niektóre połączenia są szkodliwe. Od lat żywe pozostaje przekonanie, że nie wolno łączyć pomidora z ogórkiem. Ile jest w tym prawdy i czy rzeczywiście ryzykujemy, jeśli zajadamy się oba warzywami jednocześnie? Ekspertki stawiają sprawę jasno.
Komisja Europejska wprowadziła zakaz stosowania bisfenolu A w materiałach mających kontakt z żywnością. Jest to substancja o potwierdzonej szkodliwości dla ludzkiego zdrowia. Jak wynika z licznych badań, BPA może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak niepłodność, otyłość, zaburzenia metaboliczne, zaburzenia rozwoju płodu, a nawet nowotwory.Ponieważ substancja ta jest powszechnie stosowana w przeróżnych opakowaniach żywności, jak puszki czy kartony, można się spodziewać sporych zmian na tym polu w niedalekiej przyszłości.
Na potrawy wigilijne czekamy cały rok. To nietypowe dania, które często jada się tylko z okazji świąt Bożego Narodzenia. W wielu domach taką rzadką potrawą jest zupa grzybowa. Tradycyjnie gotuje się ją na bazie leśnych grzybów: borowików, maślaków czy podgrzybków.Czy można taką zupę podać dziecku? Rodzice obawiają się, że może być ona zbyt ciężkostrawna dla małego brzuszka. Przed świętami warto zdobyć w tym zakresie wiedzę.
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu z obrotu partii śledzi. W produkcie wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes. Natychmiast podjęto kroki niezbędne w celu wycofania śledzi z obrotu.Bakterie Listeria stanowią zagrożenie dla zdrowia, są niebezpieczne zwłaszcza w przypadku noworodków i osób z obniżoną odpornością. U kobiet w ciąży zakażenie może doprowadzić do poronienia.
Święta tuż-tuż, a przygotowania w wielu domach już ruszyły pełną parą. Wkrótce rozpocznie się pichcenie, a zapachy świątecznych potraw wypełnią nasze mieszkania wyjątkową atmosferą. Karp w galarecie, zupa grzybowa, kluski z makiem – tego nie je się na co dzień, więc tym bardziej ciekawe może być dla najmłodszych.A czy te potrawy są wskazane dla dzieci? Przykładowo – w jakim wieku można już bezpiecznie podać dziecku mak? Powszechnie panuje przecież przekonanie, że mak działa uspokajająco i narkotycznie.
Mąka pszenna może powoli odchodzić do lamusa. Coraz więcej osób chce się zdrowo odżywiać, a ten biały, rafinowany produkt do najzdrowszych z pewnością nie należy. To źródło węglowodanów prostych, które błyskawicznie podnoszą poziom cukru we krwi. Choćby tylko z tego względu produkty z pszennej mąki nie są polecane przy cukrzycy.Czym zatem zastąpić tę najpopularniejszą mąkę? Wybór jest naprawdę szeroki. Możemy sięgnąć po mąkę ryżową, kukurydzianą, gryczaną, owsianą, a na szczególną uwagę zasługuje mąka kokosowa. Właśnie tą zainteresować powinni się cukrzycy.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące mąki żytniej razowej typ 720. To już kolejny taki komunikat, jeśli chodzi o mąkę, w ostatnich dniach. 6 listopada wycofano ze sprzedaży mąkę żytnią razową typ. 2000. W produktach wykryto ochratoksynę A, która stanowi zagrożenie dla zdrowia.
Jedzenie jest nie tylko pożywieniem. Kiedy jemy, nie chodzi nam jedynie o to, by dostarczyć organizmowi niezbędnych do przeżycia składników. Lubimy jeść, chcemy, by nasze potrawy były także smaczne i sprawiały nam przyjemność. Kiedy jednak wybieramy wyłącznie, albo prawie wyłącznie, to, co nam smakuje, zapominając przy tym o zdrowiu, może to się dla nas źle skończyć. Przykładowo, sięgając po produkty przetworzone, bogate w syrop glukozowo-fruktozowy, możemy poważnie nadszarpnąć zdrowie wątroby. Warto posłuchać, co ma na ten temat do powiedzenia lekarz.
Jesień sprzyja jedzeniu słodyczom. Chcąc osłodzić sobie ten pochmurny i zimny już czas, sięgamy po ciasteczka, batoniki, ciasto czy inne słodkości. Trzeba pamiętać, że słodycze, choć tak bardzo uwielbiane przez wielu z nas, są bardzo groźne dla naszego organizmu.Anna Bartusiak-Chatys - Lekarz Medycyny Stylu Życia tłumaczy za pośrednictwem mediów społecznościowych, dlaczego słodycze są takie groźne.
Pracownicy jednego z dyskontów spożywczych w skrzynkach z owocami odkryli podejrzane paczki. Okazało się, że wewnątrz znajdowała się kokaina. Wezwano policję, a wkrótce okazało się, że podobne przesyłki pojawiły się łącznie w 11 oddziałach sklepu. W sumie znaleziono 95 kg narkotyków o szacunkowej wartości 30 milionów złotych. Rzecz miała miejsce dwa tygodnie temu w zachodnich Niemczech.
Właśnie się rozpoczyna sezon na kasztany jadalne – prawdopodobnie widziałeś już je w warzywniaku. Jeśli nie – rozejrzyj się następnym razem, bo warto. Nie tylko zachwycają delikatnym, słodkawym smakiem, ale również stanowią cenny dodatek do zdrowej diety. Kasztany jadalne są np. bogatym źródłem witamin z grupy B, które wspierają nasz układ nerwowy i poprawiają nastrój. Są także przykładem na to, że zdrowa żywność nie musi być nudna ani trudna w przygotowaniu. Kasztany świetnie sprawdzają się tak po prostu, jako przekąska, ale także jako dodatek do dań głównych i deserów.
Czy wiesz, że zdrowie jelit zależy nie tylko od diety i suplementów, ale także od prostych codziennych nawyków? Tomasz Paprzycki, osteopata i fizjoterapeuta, podpowiada, jak zadbać o jelita i uniknąć najczęstszych błędów, które popełniamy. Dlaczego przerwy między posiłkami, uważne jedzenie i oddech przeponowy są ważne dla naszego zdrowia.Zdaniem eksperta, zanim sięgniesz po probiotyki i suplementy, warto przyjrzeć się swoim codziennym nawykom żywieniowym.
Nasi rodzice przechodzili to z nami, a my nierzadko to samo przechodzimy z naszymi pociechami. Gdy przychodzi pora posiłku jest krzyk, płacz i bunt. Pewna mama i ekspertka żywieniowa zdradziła za pomocą mediów społecznościowych, jak przetrwać ten trudny czas z niejadkiem i jak zachęcić go do próbowania nowych smaków.
Zakup wędliny nastręcza czasem nie lada trudności. Istnieje pogląd, że im droższa, tym zdrowsza. Rzeczywistość jest jednak taka, że jeśli nie wczytamy się w etykietę danego produktu, musimy liczyć się z tym, że nasz wybór to rodzaj ruletki. Może się uda, a może nie. Dobra jakościowo wędlina nie musi być bardzo droga. Tu chodzi o to, w jaki sposób została wyprodukowana, jaką ma zawartość mięsa i jakimi dodatkami ją "wzbogacono".
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Salmonella w partii jaj. Spożycie ich, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z dużym ryzykiem zatrucia pokarmowego.Jeśli niefortunnie kupiłeś już te jaja, absolutnie ich nie jedz. A jeśli wystąpią u ciebie niepokojące objawy, pilnie skonsultuj się z lekarzem.
Kto buszował ostatnio po bazarkach, mógł zauważyć te rzadko spotykane owoce. Mówimy na nie minikiwi, albo polskie kiwi, ale ich właściwa nazwa to aktinidia ostrolistna. Z wyglądu aktinidia raczej nie przypomina kiwi, bardziej agrest lub zielone pomidorki, skąd więc to porównanie? Sprawa wyjaśnia się po przekrojeniu owocu.Podobnie jak kiwi, także aktinidia jest bardzo smaczna, lekko kwaskowa i wyrazista. Co więcej, zawiera moc cennych dla naszego zdrowia witamin i minerałów, dlatego warto ją jeść. Zwłaszcza o tej porze roku, bo później może być już kłopot z dostępnością.
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu z obrotu chipsów marki Przysnacki. Produkt został skażony olejem termalnym, który stanowi istotne zagrożenie dla zdrowia konsumentów.Ostrzeżenie dotyczy kilku rodzajów chipsów, producent nie zaleca ich spożywania. Dokładnie sprawdź informacje zawarte na etykiecie.
Rossmann wydał komunikat, w którym prosi swoich klientów o zwrot produktu. Wycofana została partia płatków kakaowych, w której stwierdzono przekroczenie zawartości akryloamidu.
Ostatnio popularne stało się sprzedawanie przez dzieci lemoniady na ulicach. W upalny dzień taki napój, tani i – co nie bez znaczenia – własnej roboty, może przynieść wielką ulgę. Kupując lemoniadę od dzieci, w dodatku można zrobić coś szlachetnego – wesprzeć przedsiębiorczość młodych ludzi.Jak się jednak okazuje, nie każdemu podoba się taka inicjatywa. Mieszkańcy wsi Września składali donosy na młodzież sprzedającą lemoniadę. Ponoć obawiali się o zachowanie przez nią zasad higieny. To ciekawe, co odpowiedział im sanepid.
Trudności w przełykaniu, przewlekły kaszel, no i ta męcząca zgaga. Refluks to schorzenie przewodu pokarmowego, w którym treść żołądkowa cofa się do przełyku. To nic przyjemnego. Objawy refluksu są męczące, ale można je w znacznym stopniu opanować.W refluksie istotna jest dieta. Przestrzeganie zaleceń lekarza i dietetyka może znacznie poprawić komfort życia osobom zmagającym się z refluksem. Niektóre pokarmy są absolutnie zakazane.
Dawniej, na wsi, niemal obowiązkowo rosły w niemal każdym gospodarstwie. Te jabłka, niezbyt twarde, soczyste, słodko-kwaśne i kruche, zbierało się prosto z ziemi i zajadało. Rozgrzane słońcem smakowały najlepiej.Dziś papierówki to prawdziwy rarytas. Trzeba mieć sporo szczęścia, by trafić na nie na bazarku, może tylko u jakiegoś lokalnego sadownika. Ale warto poszukać, bo trudno o smaczniejsze i zdrowsze jabłka.
To naturalny odruch wielu osób przed przygotowaniem posiłku, w którego składzie ma się znaleźć mięso. Wyjmujemy je z paczki lub folii i wkładamy pod strumień wody. Zdaniem specjalistów, nie jest to najlepszy pomysł.Podczas mycia, bakterie, które znajdują się na mięsie, rozbryzgiwane są dookoła. Osiadają na całym zlewie i jeszcze daleko wokół niego. Nie brzmi to dobrze, prawda? Czy to oznacza, że lepiej nie myć mięsa?
Komary potrafią popsuć najmilszy wieczór na świeżym powietrzu, kiedy próbują pogryźć nas z każdej możliwej strony. Ich ukąszenia swędzą i bolą, a ten dyskomfort utrzymuje się czasem przez wiele dni.Na temat komarów krąży sporo mitów, jakoby wybierały sobie konkretne ofiary. Mówi się np., że wolą ludzi o słodkiej krwi, albo kobiety. To nie do końca prawda, ale faktycznie istnieje kilka "wabików" na te insekty, np. to, co jemy lub pijemy. Technolożka żywności wskazuje, czego unikać, by komary tak chętnie nie siadały na naszej skórze.
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez wypicia kawy. Niektórzy decydują się na jej rodzaj, który może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Choć rozwiązanie to często pozwala zaoszczędzić czas, a także pieniądze, nie powinno się z niego korzystać. Sprawdź, jakiej kawy lepiej unikać.
Pomidory są warzywem pożądanym przez cały rok, lecz to latem są najlepsze i najświeższe. Pomidory nie tylko są smaczne, ale posiadają też mnóstwo korzyści dla naszego zdrowia. Zapobiegają miażdżycy, działają antynowotworowo, wspomagają trawienie i poprawiają odporność. Dr hab. n. med Joanna Popiołek-Kalisz, prof. UM zdradziła, czy spożycie pomidorów może mieć wpływ na wartości ciśnienia tętniczego. Jaka jest odpowiedź?
Czym jest bułka tarta? To... starta, ewentualnie zmielona, ususzona bułka, i tyle. Skład bułki tartej nie powinien więc w żaden sposób odbiegać od składu świeżej bułki. A gdy weźmiemy do rąk opakowanie takiego produktu, możemy się czasem bardzo zdziwić.Tak było w przypadku Katarzyny Bosackiej, dziennikarki i propagatorki zdrowego żywienia oraz świadomych zakupów. W mediach społecznościowych opublikowała skład pewnej bułki tartej. Wniosek jest jeden – lepiej samemu suszyć i trzeć.