Ważny komunikat Lidl Polska. W mące znanej marki wykryto zbyt wysoki poziom ochratoksyny A. Jak się okazuje, jest to niebezpieczna i rakotwórcza substancja, a sieć sklepów Lidl podjął decyzję o natychmiastowym wycofaniu skażonego produktu.
Jedzenie jest nie tylko pożywieniem. Kiedy jemy, nie chodzi nam jedynie o to, by dostarczyć organizmowi niezbędnych do przeżycia składników. Lubimy jeść, chcemy, by nasze potrawy były także smaczne i sprawiały nam przyjemność. Kiedy jednak wybieramy wyłącznie, albo prawie wyłącznie, to, co nam smakuje, zapominając przy tym o zdrowiu, może to się dla nas źle skończyć. Przykładowo, sięgając po produkty przetworzone, bogate w syrop glukozowo-fruktozowy, możemy poważnie nadszarpnąć zdrowie wątroby. Warto posłuchać, co ma na ten temat do powiedzenia lekarz.
Dieta ma zasadniczy wpływ na stan naszego zdrowia, podkreślają to zarówno specjaliści od żywienia, jak i dietetycy. Weźmy np. czerwone mięso. Zgodnie z rekomendacjami, nie powinniśmy przekraczać 1-2 posiłków z tym produktem tygodniowo. Jemy go natomiast o wiele więcej, podczas gdy badania jasno wskazują, że wiąże się to z wyższym prawdopodobieństwem zachorowania np. na cukrzycę, chorobę wieńcową, czy nowotwór.Nowotwory przewodu pokarmowego, w tym rak żołądka, rak przełyku i rak jelita grubego, stanowią 15 proc. wszystkich zachorowań na nowotwory w Polsce. Choć czynniki, które sprzyjają tym chorobom, są różne, wiele zależy tu od tego, w jaki sposób się odżywiamy. „Top produkt, który przyczynia się do raka przełyku, żołądka, czy jelita grubego to przetworzone czerwone mięso” – podkreśla dr dietetyki, Paula Ihnatowicz.
Jesień sprzyja jedzeniu słodyczom. Chcąc osłodzić sobie ten pochmurny i zimny już czas, sięgamy po ciasteczka, batoniki, ciasto czy inne słodkości. Trzeba pamiętać, że słodycze, choć tak bardzo uwielbiane przez wielu z nas, są bardzo groźne dla naszego organizmu.Anna Bartusiak-Chatys - Lekarz Medycyny Stylu Życia tłumaczy za pośrednictwem mediów społecznościowych, dlaczego słodycze są takie groźne.
Mięso to dla wielu Polaków podstawowy element diety. Często sięgamy po drób, wieprzowinę lub wołowinę. Ten rodzaj mięsa dla większości z nas zarezerwowany jest na większe okazje. Wielu Polaków nawet od święta boi się je jeść. To duży błąd, bo to najlepsze i najzdrowsze mięso jakie istnieje.Jak podaje „Business Insider Polska”, spożycie mięsa w Polsce jest na stosunkowo wysokim poziomie. Zdecydowana większość ankietowanych, tj. 89 proc., przyznała, że konsumuje je przynajmniej kilka razy w tygodniu. Jak czytamy, osoby, które jedzą mięso, spożywają je zazwyczaj 2-3 razy w tygodniu (38 proc. badanych) albo nawet 4-6 razy w ciągu 7 dni (33 proc. badanych).
Katarzyna Skrzynecka postanowiła pozbyć się kilku kilogramów. Gwiazda programów telewizyjnych i aktorka przeszła na dietę, rezygnując z tych trzech produktów. W pięć tygodni Skrzynecka schudła 10 kilogramów. Jak to zrobiła?
Zupa pomidorowa jest uwielbiana przez Polaków. Każdy przygotowuje ją na swój własny sposób, by była aromatyczna i pyszna. Wiele osób używa w tym celu pomidorów z puszki. Okazuje się, że to fatalny błąd, przez który szkodzimy swojemu zdrowiu i zdrowiu rodziny. Gotowe produkty to ogromna wygoda. Jeśli jednak zależy nam na naszym zdrowiu, powinniśmy dokładniej się im przyjrzeć. Często ich skład pozostawia wiele do życzenia. Tak samo jest w przypadku pomidorów z puszki. I to właśnie metoda ich przechowywania stanowi problem.
Kortyzolem nazywamy hormon stresu. Gdy jesteśmy zestresowani, jego poziom szybko rośnie, co zwiększa szybkość reakcji organizmu i motywuje nas do działania. Stale wysoki poziom kortyzolu nie jest dla organizmu korzystny, gdyż rozregulowuje gospodarkę hormonalną i obciąża serce.Gdy jesteśmy mocno zestresowani lub przemęczeni i chcemy obniżyć poziom kortyzolu, warto sięgnąć po te produkty. Co należy wtedy jeść?
Ziemniaki są podstawowym składnikiem wielu polskich potraw. Zupy, zapiekanki czy kluski – nie wyobrażamy sobie bez nich obiadu, przynajmniej kilka razy w tygodniu. Często gotujemy nawet więcej, by odgrzać danie następnego dnia. Ale to niezbyt dobry pomysł.Ponowne podgrzewanie ziemniaków może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Wbrew powszechnym przekonaniom, nawet krótki pobyt w lodówce nie gwarantuje bezpieczeństwa. Dlaczego odgrzewane ziemniaki to ryzyko? Wyjaśniamy.
Pracownicy jednego z dyskontów spożywczych w skrzynkach z owocami odkryli podejrzane paczki. Okazało się, że wewnątrz znajdowała się kokaina. Wezwano policję, a wkrótce okazało się, że podobne przesyłki pojawiły się łącznie w 11 oddziałach sklepu. W sumie znaleziono 95 kg narkotyków o szacunkowej wartości 30 milionów złotych. Rzecz miała miejsce dwa tygodnie temu w zachodnich Niemczech.
Zimne picie czy jedzenie nie jest bezpośrednią przyczyną zapalenia gardła. To tak nie działa, że zimno powoduje infekcję. Mechanizm jest o wiele bardziej złożony. Infekcje, takie jak przeziębienia czy grypy, są wywoływane przez wirusy lub bakterie, a nie przez niską temperaturę.Zimno może jednak pośrednio wpływać na ryzyko zachorowania i bywa, że po zjedzeniu lodów lub napiciu się zimnego napoju, dziecko skarży się na ból gardła. Jeśli tak jest, to może być ważny sygnał.
Właśnie się rozpoczyna sezon na kasztany jadalne – prawdopodobnie widziałeś już je w warzywniaku. Jeśli nie – rozejrzyj się następnym razem, bo warto. Nie tylko zachwycają delikatnym, słodkawym smakiem, ale również stanowią cenny dodatek do zdrowej diety. Kasztany jadalne są np. bogatym źródłem witamin z grupy B, które wspierają nasz układ nerwowy i poprawiają nastrój. Są także przykładem na to, że zdrowa żywność nie musi być nudna ani trudna w przygotowaniu. Kasztany świetnie sprawdzają się tak po prostu, jako przekąska, ale także jako dodatek do dań głównych i deserów.
Czy wiesz, że zdrowie jelit zależy nie tylko od diety i suplementów, ale także od prostych codziennych nawyków? Tomasz Paprzycki, osteopata i fizjoterapeuta, podpowiada, jak zadbać o jelita i uniknąć najczęstszych błędów, które popełniamy. Dlaczego przerwy między posiłkami, uważne jedzenie i oddech przeponowy są ważne dla naszego zdrowia.Zdaniem eksperta, zanim sięgniesz po probiotyki i suplementy, warto przyjrzeć się swoim codziennym nawykom żywieniowym.
Czosnek to warzywo, które chętnie dodajemy do wielu potraw. Potrafi wydobyć smak wielu dań i sprawić, że jedzenie smakuje po prostu lepiej. Czosnek uchodzi za środek wspomagający walkę z infekcjami, natomiast przez swoje działanie antybakteryjne, nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Czosnek może mieć też działanie przeczyszczające, ale też obniżające cholesterol i łagodzące stres. Ile warto jeść dziennie czosnku?
Cebula to nieodłączny składnik wielu potraw, ale czy wiesz, że sposób jej obróbki może wpływać na wartość odżywczą? Naukowcy ostrzegają przed zbyt długim smażeniem czy pieczeniem cebuli, co może prowadzić do utraty cennych składników. Niewłaściwe przygotowanie cebuli może przynieść więcej szkody niż pożytku. Niewłaściwa obróbka termiczna prowadzi do niszczenia witamin i związków mineralnych, które są ważne dla naszego zdrowia.
Rosół to zdecydowanie król zup. Na polskich stołach musi pojawić się choćby raz w tygodniu. Niestety, wielu z nas, chcą ułatwić sobie gotowanie i skrócić jego czas, używa kostek rosołowych. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę z tego, że ich skład jest zatrważający. Skład kostek rosołowych popularnych marek w większości przypadków pozostawia wiele do życzenia. Nie zdajemy sobie sprawy, że trujemy siebie i swoją rodzinę. Ilość przypraw użyta do ich wytworzenia jest znikoma. Większość składu to czysta chemia.
Wśród wielu rozmaitych diet na rynku w ostatnim czasie rekordy popularności bije dieta lwa. Popularność zyskała m.in. dzięki Mikhalii Peterson, blogerce, która twierdzi, że w ten sposób wyleczyła mnóstwo swoich dolegliwości, m.in. zespół jelita drażliwa oraz trądzik. Mimo że ta dieta jest niezwykle popularna, nie brakuje wokół niej Przyjrzyjmy się, na czym dokładnie polega ta dieta?
Zaskakuje smakiem, ale i swoimi właściwościami prozdrowotnymi. Ten owoc w Polsce rośnie dziko, jest więc bardzo łatwo dostępny, a jednak nie jest zbyt popularny. Rzadko go jemy na surowo, jeszcze rzadziej przetwarzamy, a szkoda, bo jest naprawdę smaczny.Ponadto morwa, bo o niej mowa, to kompletnie niedocenione bogactwo witamin, antyoksydantów i minerałów. Może być biała, czarna lub czerwona – to trzy odmiany tego samego gatunku, z których każda ma coś wyjątkowego do zaoferowania.
Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki aromatycznej kawy. To już taki rytuał – chwila skupienia nad gorącym napojem i czujemy, jak wzbiera w nas energia do działania. Co więcej, kawa jest nie tylko pyszna, ale ma wiele właściwości prozdrowotnych – od dawna już nie napiętnuje się jej, jako niezdrowej używki.Warto jednak wiedzieć, że dotyczy to kawy samej w sobie. Wiele zmienia bowiem to, w jaki sposób i z jakimi dodatkami ją pijemy. To one warunkują końcowy efekt, który kawa może przynieść naszemu organizmowi. Jakie błędy popełniamy najczęściej?
Nasi rodzice przechodzili to z nami, a my nierzadko to samo przechodzimy z naszymi pociechami. Gdy przychodzi pora posiłku jest krzyk, płacz i bunt. Pewna mama i ekspertka żywieniowa zdradziła za pomocą mediów społecznościowych, jak przetrwać ten trudny czas z niejadkiem i jak zachęcić go do próbowania nowych smaków.
Zakup wędliny nastręcza czasem nie lada trudności. Istnieje pogląd, że im droższa, tym zdrowsza. Rzeczywistość jest jednak taka, że jeśli nie wczytamy się w etykietę danego produktu, musimy liczyć się z tym, że nasz wybór to rodzaj ruletki. Może się uda, a może nie. Dobra jakościowo wędlina nie musi być bardzo droga. Tu chodzi o to, w jaki sposób została wyprodukowana, jaką ma zawartość mięsa i jakimi dodatkami ją "wzbogacono".
Choć wygląda niepozornie, może poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu. Ta fasolka należy do strączkowych roślin, takich jak m.in. ciecierzyca czy soczewica i wydawać się może, że jest zdrowa. Nic bardziej mylnego. Stany Zjednoczone zakazały jej sprzedaży, natomiast Unia Europejska uregulowała stosowanie jej w spożywczych produktach, a w Polsce nadal można ją kupić. Dlaczego fasolka tonka nie jest dobra dla naszego zdrowia?
Etykiety produktów spożywczych powinny być naszą lekturą obowiązkową podczas każdych zakupów. Kierując się tylko ogólną nazwą, ewentualnie ładnym opakowaniem, można niestety dać się nabić w butelkę, bo na półkach sklepowych pełno jest zasadzek.Każdy, kto kiedykolwiek robił w domu pasztet, dobrze wie, co powinien mieć w składzie: mięso, wątróbkę, warzywa i przyprawy. A to, co odkryła w jednym z produktów dietetyczka, przyprawia o dreszcze: "Karmią nas gorzej niż psy".
Sezon na śliwki wciąż trwa. Te pyszne owoce można jeść solo, ale też dodając je do sałatek, ciast czy przetworów. Obojętnie jaki gatunek śliwek wybierzemy, dostarczymy naszemu organizmowi wielu korzyści zdrowotnych, Śliwki wspierają odchudzanie, zdrowie serca, układ trawienny oraz wygląd skóry.Nie wszyscy jednak mogą jeść te pyszne owoce. Kto nie powinien po nie sięgać oraz z jakimi innymi produktami nie można łączyć śliwek?
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Salmonella w partii jaj. Spożycie ich, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z dużym ryzykiem zatrucia pokarmowego.Jeśli niefortunnie kupiłeś już te jaja, absolutnie ich nie jedz. A jeśli wystąpią u ciebie niepokojące objawy, pilnie skonsultuj się z lekarzem.
Polacy uwielbiają ziemniaki. Niestety nie zdają sobie sprawy, że niektóre z nich są silnie toksyczne. Chodzi o ziemniaki, które zawierają niebezpieczny składnik – solaninę. Spożywanie jej w dużych ilościach może doprowadzić do ciężkiego zatrucia, choroby nerek, śpiączki, a nawet śmierci. Jak wybierać ziemniaki, aby tego uniknąć?
Chętnie robimy zakupy w popularnych dyskontach spożywczych. Wybór produktów jest ogromny, lecz spora część z nich jest niestety bardzo niezdrowa. Doktor dietetyki Michał Wrzosek wziął pod lupę produkty z Biedronki, których absolutnie trzeba unikać. Wybrał również te zdrowe. Czego absolutnie unikać, a co warto kupować?
Mamy świadomość, że są niezdrowe i bardzo kaloryczne, lecz uwielbiamy je jeść. Fastfoodowe przekąski, bo o nich mowa, są chętnie wybierane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Nuggetsy to obok burgerów jeden z ważniejszych produktów sieciówki McDonald's. Niestety, produkt, który określany jest jako smażony kurczak, ma w sobie znacznie mniej mięsa, niż można się tego spodziewać. Co jeszcze znajdziemy w nuggetsach?