Trudności w przełykaniu, przewlekły kaszel, no i ta męcząca zgaga. Refluks to schorzenie przewodu pokarmowego, w którym treść żołądkowa cofa się do przełyku. To nic przyjemnego. Objawy refluksu są męczące, ale można je w znacznym stopniu opanować.W refluksie istotna jest dieta. Przestrzeganie zaleceń lekarza i dietetyka może znacznie poprawić komfort życia osobom zmagającym się z refluksem. Niektóre pokarmy są absolutnie zakazane.
Coraz więcej osób przykłada wagę do tego, jakich produktów używa w kuchni. Chcemy jeść nie tylko mądrzej, ale i zdrowiej. Niestety, niektórych produktów wciąż używamy, i to nagminnie, nie mając pojęcia o tym, że mogą nam szkodzić. Smażenie na tym oleju zdecydowanie warto sobie odpuścić, jeśli nie chcemy się truć. Olej słonecznikowy jest niezwykle popularny. Smaży na nim niemal co druga osoba, nie mając pojęcia o tym, że szkodzi tym swojej rodzinie.Jeśli jesteś jedną z tych osób, koniecznie przestań używać go w ten sposób, ponieważ jest niezwykle szkodliwy, a nawet rakotwórczy.
Dawniej, na wsi, niemal obowiązkowo rosły w niemal każdym gospodarstwie. Te jabłka, niezbyt twarde, soczyste, słodko-kwaśne i kruche, zbierało się prosto z ziemi i zajadało. Rozgrzane słońcem smakowały najlepiej.Dziś papierówki to prawdziwy rarytas. Trzeba mieć sporo szczęścia, by trafić na nie na bazarku, może tylko u jakiegoś lokalnego sadownika. Ale warto poszukać, bo trudno o smaczniejsze i zdrowsze jabłka.
To jedno z naszych ulubionych dań o poranku. Jedzą je dorośli i dzieci, a specjaliści od żywienia podkreślają, że to bardzo zdrowy wybór. Dostarcza nam ważnych witamin i minerałów i daje energii na wiele godzin.Bywa jednak, że owsianka, bo o niej mowa, staje się obciążeniem dla naszego organizmu. A wszystko za sprawą nieodpowiedniego przygotowania i podania. Dowiedz się, jak serwować owsiankę, by służyła zdrowiu.
Jest pyszna i wielu z nas ceni sobie jej smak, jednak warto wiedzieć, że spożywanie tej ryby wiąże się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Np. we Włoszech i Japonii z tego względu wprowadzono zakaz jej sprzedaży.W Polsce znana jest pod nazwą ryba maślana i wciąż można ją spotkać w sklepach, serwowana jest również w restauracjach. Jednak zawiera woski, które mogą doprowadzić do poważnego zatrucia.
Sezon na bób trwa, warto więc po niego sięgać. Jest pyszny, ale przede wszystkim zdrowy. Bób to bogactwo minerałów, np. żelaza, cynku i magnezu, a także witamin, zwłaszcza z grupy B. Działa przeciwanemicznie, a także pełni znaczącą rolę w prewencji chorób neurodegeneracyjnych.Choć stragany w warzywniakach zachęcają do kupna bobu, jest pewna grupa osób, które powinny unikać tej pokusy, i to wcale nie taka mała. Sprawdź, czy do niej należysz.
To naturalny odruch wielu osób przed przygotowaniem posiłku, w którego składzie ma się znaleźć mięso. Wyjmujemy je z paczki lub folii i wkładamy pod strumień wody. Zdaniem specjalistów, nie jest to najlepszy pomysł.Podczas mycia, bakterie, które znajdują się na mięsie, rozbryzgiwane są dookoła. Osiadają na całym zlewie i jeszcze daleko wokół niego. Nie brzmi to dobrze, prawda? Czy to oznacza, że lepiej nie myć mięsa?
Śniadanie uważane jest przez wielu za najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który daje energię, aby dobrze i zdrowo rozpocząć dzień. Jednak często w pośpiechu do pracy lub szkoły zapominamy o tym, żeby je zjeść i odpowiednio je zbilansować. Czy faktycznie jedzenie śniadania każdego dnia powinno być nieodłącznym elementem porannej rutyny? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską.
Komary potrafią popsuć najmilszy wieczór na świeżym powietrzu, kiedy próbują pogryźć nas z każdej możliwej strony. Ich ukąszenia swędzą i bolą, a ten dyskomfort utrzymuje się czasem przez wiele dni.Na temat komarów krąży sporo mitów, jakoby wybierały sobie konkretne ofiary. Mówi się np., że wolą ludzi o słodkiej krwi, albo kobiety. To nie do końca prawda, ale faktycznie istnieje kilka "wabików" na te insekty, np. to, co jemy lub pijemy. Technolożka żywności wskazuje, czego unikać, by komary tak chętnie nie siadały na naszej skórze.
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez wypicia kawy. Niektórzy decydują się na jej rodzaj, który może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Choć rozwiązanie to często pozwala zaoszczędzić czas, a także pieniądze, nie powinno się z niego korzystać. Sprawdź, jakiej kawy lepiej unikać.
Wielu ludzi zastanawia się, jaki jest przepis na długowieczność. Lekarze różnych profesji głowią się, jak żyć, co jeść, jaką aktywność fizyczną wykonywać i czego unikać podczas codziennych obowiązków. Dietetyk znany na całym świecie - Mark Hyman, uważa, że wie, co należy wyeliminować z diety, aby cieszyć się długim i zdrowym życiem.
Właściwa dieta ma duży wpływ nie tylko na zdrowie, ale i dobre samopoczucie. W Danii zrezygnowano ze sprzedaży niektórych produktów spożywczych ze względu na zawarte w nich tłuszcze trans. Okazuje się, że w Polsce wciąż pojawiają się na stołach.
Wiele osób dopatruje się pozytywnego wpływu rosołu na organizm człowieka. Niektórzy serwują go podczas walki z przeziębieniem, inni na rozgrzanie, a jeszcze kolejni dopatrują się w nim pomocy podczas kaca. Okazuje się jednak, że popularna w Polsce potrawa nie może się równać z daniem, które ma przyczynić się do gwarancji długiego życia. Wiecie, o jakiej zupie mowa?
Pomidory są warzywem pożądanym przez cały rok, lecz to latem są najlepsze i najświeższe. Pomidory nie tylko są smaczne, ale posiadają też mnóstwo korzyści dla naszego zdrowia. Zapobiegają miażdżycy, działają antynowotworowo, wspomagają trawienie i poprawiają odporność. Dr hab. n. med Joanna Popiołek-Kalisz, prof. UM zdradziła, czy spożycie pomidorów może mieć wpływ na wartości ciśnienia tętniczego. Jaka jest odpowiedź?
Tę przyprawę dodajemy do wielu potraw, kanapek czy sałatek. Oregano jest nie tylko popularną przyprawą, ale również obowiązkowym elementem domowej apteczki. W medycynie ludowej oregano ceniono za działanie lecznicze. W jednej łyżeczce suszonego oregano jest wystarczająco dużo witaminy K, by zaspokoić około jednej dziesiątej dziennego zapotrzebowania. Jakie jeszcze właściwości posiada?
Czym jest bułka tarta? To... starta, ewentualnie zmielona, ususzona bułka, i tyle. Skład bułki tartej nie powinien więc w żaden sposób odbiegać od składu świeżej bułki. A gdy weźmiemy do rąk opakowanie takiego produktu, możemy się czasem bardzo zdziwić.Tak było w przypadku Katarzyny Bosackiej, dziennikarki i propagatorki zdrowego żywienia oraz świadomych zakupów. W mediach społecznościowych opublikowała skład pewnej bułki tartej. Wniosek jest jeden – lepiej samemu suszyć i trzeć.
Uwielbiamy ziemniaki, zwłaszcza te młode, które są pyszne i możemy je zajadać na wiele sposobów, z dodatkiem koperku czy mizerii. Ziemniaki są głównym źródłem witaminy C, ale nie tylko, bo znajdują się w nich też związki, które są ważne dla zdrowia naszych oczu: beta-karoten, ale też luteina i zeaksantyna.Ziemniaki zawierają też duże ilości potasu, który reguluje ciśnienie krwi, pomaga utrzymać równowagę płynów w organizmie oraz wspomaga pracę mięśni. Pytanie, które wiele osób sobie zadaje, brzmi, czy ziemniaki tuczą. Na to pytanie odpowiedzieli dietetycy: Joanna Zawadzka oraz Mateusz Ostręga.
Aż do 10 lat więzienia grozi dwóm mężczyznom, którzy wykradali jedzenie z jednego z warszawskich szpitali. Na swoim koncie mieli aż 10 napadów i przywłaszczyli jedzenie o wartości przekraczającej 80 tys. złotych.Policjanci zostali poinformowani, że znika zaopatrzenie w szpitalu, które dostarczane jest w nocy na zaplecze szpitalnej kuchni. Funkcjonariusze ustalili, że odpowiedzialni za to są byli pracownicy tego miejsca. Złapali ich na gorącym uczynku.
Dorsz to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych ryb. Jedną z najszlachetniejszych odmian jest dorsz atlantycki, którego w lipcu można kupić tanio w Biedronce. Z naszego artykułu dowiesz się ile kosztuje dorsz w Biedronce, jakie wartościowe składniki zawiera i jak wpływa na zdrowie. Poznasz także prosty i smakowity przepis na dorsza, który oczaruje Twoich gości.
Dobry chleb wcale nie musi być drogi. Można kupić go w dyskoncie za mniej niż 5 złotych. Oczywiście nadal będzie to najtańszy bochenek, ale warto wydać te pieniądze, by zadbać o swoje zdrowie. Chlebem razowym najemy się na dłużej i dostarczymy organizmowi cenne składniki. Jeden z takich produktów można kupić tanio w Lidlu – jest polecany przez dietetyków. O jaki chleb chodzi i ile kosztuje?Z najnowszych badań TNS Polska wynika, że ponad połowa Polaków kupuje pieczywo codziennie i 47 proc. nie sprawdza jego składu. Przy wyborze pieczywa bardziej kierujemy się tym, czy chleb jest ciepły, chrupki i ładnie pachnie. Z tego powodu dużą popularnością w Polsce cieszy się pieczywo pszenne, a więc chleb baltonowski czy kajzerki. Jego piękny zapach pobudza zmysły, a twarda skórka jest obietnicą dobrego smaku. Jest jednak jeden haczyk – takie pieczywo nie jest zbyt zdrowe.
Na pewno nie raz słyszałeś, że połączenia niektórych pokarmów mogą mieć fatalne konsekwencje. Mówi się np., żeby nie popijać owoców wodą, szczególnie gazowaną. Trzeba także uważać na mleko i mleczne przetwory, bo kiedy popijemy nimi np. ogórki, możemy w krótkim czasie spodziewać się biegunki.A jak to jest naprawdę? Czy rzeczywiście pewne produkty "nie lubią” siebie nawzajem? Doktor Wojciech Feleszko rozwiewa te wątpliwości.
Na piątkowy mecz Polska - Austria czekają wszyscy polscy kibice. To spotkanie może okazać się kluczowe w kontekście awansu naszej drużyny do kolejnej rundy mistrzostw Europy w Niemczech.Piątkowe starcie na boisku fani piłki nożnej będą oglądać zarówno w domach, ale też licznych pubach czy też “pod chmurką”. Wielu z nas sięgnie wtedy po przekąski. Choć chipsy, paluszki czy orzeszki należą do najpopularniejszych, są szalenie niezdrowe. Na szczęście mamy do wyboru znacznie zdrowsze i smaczne zamienniki. Po jakie zdrowe przekąski warto sięgnąć?
Siemię lniane to nasiona lnu pospolitego - niewielkie ziarenka o brązowej lub lekko złotej barwie. W związku z licznymi właściwościami prozdrowotnymi uchodzi za superfoods. I nic dziwnego, bo siemię lniane wykorzystywane jest we wspomagającym leczeniu licznych schorzeń układu pokarmowego czy sercowo-naczyniowego. Ponadto, znajduje zastosowanie w łagodzeniu suchego kaszlu. Nie każdy jednak może je stosować. Jakie są przeciwwskazania?
Kasza gryczana to świetny dodatek do obiadu, który doskonale sprawdzi się w towarzystwie mięsa, jak i warzyw. Poza tym posiada wiele witamin i składników mineralnych. Kasza obniża poziom cholesterolu, reguluje też ciśnienie i ma potencjalne działanie przeciwnowotworowe.Kasza gryczana jest też bogata w witaminy z grupy B, które są dobre dla układu nerwowego. Posiada też znaczną ilość soli mineralnych, takich jak m.in. wapń, fosfor czy magnez, podnoszących odporność, ale też żelazo czy jod. Jak możemy wykorzystać kaszę gryczaną w kuchni?
2 maja przypada Dzień Grilla. To nie przypadek, że święto to wypada akurat w majówkę, kiedy to większość Polaków rozpoczyna sezon na grillowanie. Jednak nie wszędzie i nie zawsze można odpalić grilla. Są miejsca, w których można dostać mandat - dotyczy to także nawet naszych prywatnych balkonów!
103-letnia Pearl Taylor podzieliła się na Tok Toku swoim sekretem dotyczącym długowieczności. Seniorka dba o to, co je, a także - o to, by nie zasiedzieć się w domu. Ciągle jest aktywna, a w mediach społecznościowych odnosi coraz większy sukces - to za sprawą wnuczki, która postanowiła pokazać innym życie swojej babci, aby dać nam cenną lekcję.
Godzina jedzenia kolacji ma duże znaczenie dla jakości snu - jeśli masz problemy z zaśnięciem lub wybudzasz się w nocy być może popełniasz błąd związany właśnie z jedzeniem o niewłaściwej porze. Kiedy jeść kolację, żeby nie miała wpływu na sen? Lub inaczej - kiedy ją jeść, żeby nie przeszkadzała w zasypianiu?
Śniadanie powinno być pełnowartościowe i zapewniać od 25 do 30 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie. Musi zawierać w sobie sporo łatwo przyswajalnych węglowodanów, błonnik oraz białka i tłuszcze. Zdrowe śniadanie powinno dać energię na cały dzień.