Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > jedzenie

Jedzenie

Lidl, mąka, wycofany produkt
09.10.2024 09:40 Lidl wycofał popularny produkt. Wykryto toksynę powodującą raka

Ważny komunikat Lidl Polska. W mące znanej marki wykryto zbyt wysoki poziom ochratoksyny A. Jak się okazuje, jest to niebezpieczna i rakotwórcza substancja, a sieć sklepów Lidl podjął decyzję o natychmiastowym wycofaniu skażonego produktu.

Najgorszy produkt dla wątroby - syrop fruktozowy
08.10.2024 09:44 Najgorsze jedzenie dla wątroby. Wiele osób uważa, że te produkty są zdrowe

Jedzenie jest nie tylko pożywieniem. Kiedy jemy, nie chodzi nam jedynie o to, by dostarczyć organizmowi niezbędnych do przeżycia składników. Lubimy jeść, chcemy, by nasze potrawy były także smaczne i sprawiały nam przyjemność. Kiedy jednak wybieramy wyłącznie, albo prawie wyłącznie, to, co nam smakuje, zapominając przy tym o zdrowiu, może to się dla nas źle skończyć. Przykładowo, sięgając po produkty przetworzone, bogate w syrop glukozowo-fruktozowy, możemy poważnie nadszarpnąć zdrowie wątroby. Warto posłuchać, co ma na ten temat do powiedzenia lekarz.

Czerwone przetworzone mięso sprzyja zachorowaniom na raka.
08.10.2024 07:20 Przyczynia się do nowotworów układu pokarmowego. Jemy to codziennie

Dieta ma zasadniczy wpływ na stan naszego zdrowia, podkreślają to zarówno specjaliści od żywienia, jak i dietetycy. Weźmy np. czerwone mięso. Zgodnie z rekomendacjami, nie powinniśmy przekraczać 1-2 posiłków z tym produktem tygodniowo. Jemy go natomiast o wiele więcej, podczas gdy badania jasno wskazują, że wiąże się to z wyższym prawdopodobieństwem zachorowania np. na cukrzycę, chorobę wieńcową, czy nowotwór.Nowotwory przewodu pokarmowego, w tym rak żołądka, rak przełyku i rak jelita grubego, stanowią 15 proc. wszystkich zachorowań na nowotwory w Polsce. Choć czynniki, które sprzyjają tym chorobom, są różne, wiele zależy tu od tego, w jaki sposób się odżywiamy. „Top produkt, który przyczynia się do raka przełyku, żołądka, czy jelita grubego to przetworzone czerwone mięso” – podkreśla dr dietetyki, Paula Ihnatowicz.

Słodycze, jedzenie słodyczy
04.10.2024 11:30 W zimnych miesiącach częściej sięgamy po słodycze. Lekarka tłumaczy, dlaczego słodkości są tak groźne

Jesień sprzyja jedzeniu słodyczom. Chcąc osłodzić sobie ten pochmurny i zimny już czas, sięgamy po ciasteczka, batoniki, ciasto czy inne słodkości. Trzeba pamiętać, że słodycze, choć tak bardzo uwielbiane przez wielu z nas,  są bardzo groźne dla naszego organizmu.Anna Bartusiak-Chatys - Lekarz Medycyny Stylu Życia tłumaczy za pośrednictwem mediów społecznościowych, dlaczego słodycze są takie groźne.

To mięso to skarbnica wartości odżywczych. Polacy boją się je jeść
03.10.2024 15:07 To mięso to skarbnica wartości odżywczych. Polacy boją się je jeść

Mięso to dla wielu Polaków podstawowy element diety. Często sięgamy po drób, wieprzowinę lub wołowinę. Ten rodzaj mięsa dla większości z nas zarezerwowany jest na większe okazje. Wielu Polaków nawet od święta boi się je jeść. To duży błąd, bo to najlepsze i najzdrowsze mięso jakie istnieje.Jak podaje „Business Insider Polska”, spożycie mięsa w Polsce jest na stosunkowo wysokim poziomie. Zdecydowana większość ankietowanych, tj. 89 proc., przyznała, że konsumuje je przynajmniej kilka razy w tygodniu. Jak czytamy, osoby, które jedzą mięso, spożywają je zazwyczaj 2-3 razy w tygodniu (38 proc. badanych) albo nawet 4-6 razy w ciągu 7 dni (33 proc. badanych). 

Katarzyna Skrzynecka, detoks,
02.10.2024 11:14 Katarzyna Skrzynecka schudła 10 kilogramów. Zrezygnowała z tych trzech produktów

Katarzyna Skrzynecka postanowiła pozbyć się kilku kilogramów. Gwiazda programów telewizyjnych i aktorka przeszła na dietę, rezygnując z tych trzech produktów. W pięć tygodni Skrzynecka schudła 10 kilogramów. Jak to zrobiła?

Gotujesz na nich pomidorową? Uważaj na ten fatalny błąd. Łatwo zaszkodzisz swojej rodzinie
30.09.2024 13:24 Gotujesz na nich pomidorową? Uważaj na ten fatalny błąd. Łatwo zaszkodzisz swojej rodzinie

Zupa pomidorowa jest uwielbiana przez Polaków. Każdy przygotowuje ją na swój własny sposób, by była aromatyczna i pyszna. Wiele osób używa w tym celu pomidorów z puszki. Okazuje się, że to fatalny błąd, przez który szkodzimy swojemu zdrowiu i zdrowiu rodziny. Gotowe produkty to ogromna wygoda. Jeśli jednak zależy nam na naszym zdrowiu, powinniśmy dokładniej się im przyjrzeć. Często ich skład pozostawia wiele do życzenia. Tak samo jest w przypadku pomidorów z puszki. I to właśnie metoda ich przechowywania stanowi problem. 

Owoce, warzywa, kortyzol
30.09.2024 12:07 Obniżą wysoki kortyzol, łagodzą stany zmęczenia. Lista anty-stresowych produktów

Kortyzolem nazywamy hormon stresu. Gdy jesteśmy zestresowani, jego poziom szybko rośnie, co zwiększa szybkość reakcji organizmu i motywuje nas do działania. Stale wysoki poziom kortyzolu nie jest dla organizmu korzystny, gdyż rozregulowuje gospodarkę hormonalną i obciąża serce.Gdy jesteśmy mocno zestresowani lub przemęczeni i chcemy obniżyć poziom kortyzolu, warto sięgnąć po te produkty. Co należy wtedy jeść? 

Odgrzewane ziemniaki są niebezpieczne dla zdrowia.
27.09.2024 07:19 W takich ziemniakach aż roi się od bakterii. W większości polskich domów się to praktykuje

Ziemniaki są podstawowym składnikiem wielu polskich potraw. Zupy, zapiekanki czy kluski – nie wyobrażamy sobie bez nich obiadu, przynajmniej kilka razy w tygodniu. Często gotujemy nawet więcej, by odgrzać danie następnego dnia. Ale to niezbyt dobry pomysł.Ponowne podgrzewanie ziemniaków może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Wbrew powszechnym przekonaniom, nawet krótki pobyt w lodówce nie gwarantuje bezpieczeństwa. Dlaczego odgrzewane ziemniaki to ryzyko? Wyjaśniamy.

W skrzynkach z bananami znaleziono narkotyki.
26.09.2024 12:32 W skrzynkach z bananami znaleziono podejrzane pakunki. Ich wartość szacuje się na 30 milionów złotych

Pracownicy jednego z dyskontów spożywczych w skrzynkach z owocami odkryli podejrzane paczki. Okazało się, że wewnątrz znajdowała się kokaina. Wezwano policję, a wkrótce okazało się, że podobne przesyłki pojawiły się łącznie w 11 oddziałach sklepu. W sumie znaleziono 95 kg narkotyków o szacunkowej wartości 30 milionów złotych. Rzecz miała miejsce dwa tygodnie temu w zachodnich Niemczech.

Dlaczego po zjedzeniu lodów boli gardło?
26.09.2024 12:10 Dziecko boli gardło po zjedzeniu czegoś zimnego? To ważny objaw, nie bagatelizuj go

Zimne picie czy jedzenie nie jest bezpośrednią przyczyną zapalenia gardła. To tak nie działa, że zimno powoduje infekcję. Mechanizm jest o wiele bardziej złożony. Infekcje, takie jak przeziębienia czy grypy, są wywoływane przez wirusy lub bakterie, a nie przez niską temperaturę.Zimno może jednak pośrednio wpływać na ryzyko zachorowania i bywa, że po zjedzeniu lodów lub napiciu się zimnego napoju, dziecko skarży się na ból gardła. Jeśli tak jest, to może być ważny sygnał.

Kasztany jadalne: właściwości i przyrządzanie
25.09.2024 12:04 Sezon na jadalne kasztany rozpoczęty. Jakie mają właściwości zdrowotne?

Właśnie się rozpoczyna sezon na kasztany jadalne – prawdopodobnie widziałeś już je w warzywniaku. Jeśli nie – rozejrzyj się następnym razem, bo warto. Nie tylko zachwycają delikatnym, słodkawym smakiem, ale również stanowią cenny dodatek do zdrowej diety. Kasztany jadalne są np. bogatym źródłem witamin z grupy B, które wspierają nasz układ nerwowy i poprawiają nastrój. Są także przykładem na to, że zdrowa żywność nie musi być nudna ani trudna w przygotowaniu. Kasztany świetnie sprawdzają się tak po prostu, jako przekąska, ale także jako dodatek do dań głównych i deserów.

Częste podjadanie może zakłócać naturalny proces oczyszczania jelit.
24.09.2024 12:11 Trzy sposoby na zdrowe jelita. Zdaniem osteopaty nagminnie popełniamy te błędy

Czy wiesz, że zdrowie jelit zależy nie tylko od diety i suplementów, ale także od prostych codziennych nawyków? Tomasz Paprzycki, osteopata i fizjoterapeuta, podpowiada, jak zadbać o jelita i uniknąć najczęstszych błędów, które popełniamy. Dlaczego przerwy między posiłkami, uważne jedzenie i oddech przeponowy są ważne dla naszego zdrowia.Zdaniem  eksperta, zanim sięgniesz po probiotyki i suplementy, warto przyjrzeć się swoim codziennym nawykom żywieniowym.

Czosnek,  jedzenie, odporność
22.09.2024 13:34 Ten naturalny antybiotyk wspomaga odporność. Tyle czosnku trzeba jeść, by być zdrowym

Czosnek to warzywo, które chętnie dodajemy do wielu potraw. Potrafi wydobyć smak wielu dań i sprawić, że jedzenie smakuje po prostu lepiej. Czosnek uchodzi za środek wspomagający walkę z infekcjami, natomiast przez swoje działanie antybakteryjne, nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Czosnek może mieć też działanie przeczyszczające, ale też obniżające cholesterol i łagodzące stres. Ile warto jeść dziennie czosnku? 

Cebula zawiera cenne składniki odżywcze. Zbyt długa i intensywna obróbka termiczna może sprawić, że warzywo utraci swoje prozdrowotne właściwości.
22.09.2024 08:00 Nigdy nie rób tego z cebulą. Naukowcy ostrzegają przed konsekwencjami

Cebula to nieodłączny składnik wielu potraw, ale czy wiesz, że sposób jej obróbki może wpływać na wartość odżywczą? Naukowcy ostrzegają przed zbyt długim smażeniem czy pieczeniem cebuli, co może prowadzić do utraty cennych składników. Niewłaściwe przygotowanie cebuli może przynieść więcej szkody niż pożytku. Niewłaściwa obróbka termiczna prowadzi do niszczenia witamin i związków mineralnych, które są ważne dla naszego zdrowia.

Do rosołu wrzuca je co drugi Polak. Ryzykuje tyloma chorobami, że głowa mała
22.09.2024 07:58 Kostek rosołowych używa co drugi Polak. Ryzykuje tyloma chorobami, że głowa mała

Rosół to zdecydowanie król zup. Na polskich stołach musi pojawić się choćby raz w tygodniu. Niestety, wielu z nas, chcą ułatwić sobie gotowanie i skrócić jego czas, używa kostek rosołowych. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę z tego, że ich skład jest zatrważający. Skład kostek rosołowych popularnych marek w większości przypadków pozostawia wiele do życzenia. Nie zdajemy sobie sprawy, że trujemy siebie i swoją rodzinę. Ilość przypraw użyta do ich wytworzenia jest znikoma. Większość składu to czysta chemia. 

Dieta, dieta lwa
21.09.2024 12:21 Ta dieta bije rekordy popularności, choć lekarze przed nią bardzo ostrzegają. Na czym polega?

Wśród wielu rozmaitych diet na rynku w ostatnim czasie rekordy popularności bije dieta lwa. Popularność zyskała m.in. dzięki Mikhalii Peterson, blogerce, która twierdzi, że w ten sposób wyleczyła mnóstwo swoich dolegliwości, m.in. zespół jelita drażliwa oraz trądzik. Mimo że ta dieta jest niezwykle popularna, nie brakuje wokół niej  Przyjrzyjmy się, na czym dokładnie polega ta dieta? 

Właściwości zdrowotne morwy
20.09.2024 12:13 Owoc doskonały, w dodatku za darmo. A Polacy go nie jedzą

Zaskakuje smakiem, ale i swoimi właściwościami prozdrowotnymi. Ten owoc w Polsce rośnie dziko, jest więc bardzo łatwo dostępny, a jednak nie jest zbyt popularny. Rzadko go jemy na surowo, jeszcze rzadziej przetwarzamy, a szkoda, bo jest naprawdę smaczny.Ponadto morwa, bo o niej mowa, to kompletnie niedocenione bogactwo witamin, antyoksydantów i minerałów. Może być biała, czarna lub czerwona – to trzy odmiany tego samego gatunku, z których każda ma coś wyjątkowego do zaoferowania.

Co sprawia, że kawa jest niezdrowa?
20.09.2024 07:20 Ta kawa jest najgorsza. Tuczy i przyspiesza starzenie

Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki aromatycznej kawy. To już taki rytuał – chwila skupienia nad gorącym napojem i czujemy, jak wzbiera w nas energia do działania. Co więcej, kawa jest nie tylko pyszna, ale ma wiele właściwości prozdrowotnych – od dawna już nie napiętnuje się jej, jako niezdrowej używki.Warto jednak wiedzieć, że dotyczy to kawy samej w sobie. Wiele zmienia bowiem to, w jaki sposób i z jakimi dodatkami ją pijemy. To one warunkują końcowy efekt, który kawa może przynieść naszemu organizmowi. Jakie błędy popełniamy najczęściej? 

dzieci, jedzenie
19.09.2024 15:49 Tak skutecznie zachęcisz małego niejadka do jedzenia. Terapeutka żywieniowa zdradza sprytny trik

Nasi rodzice przechodzili to z nami, a my nierzadko to samo przechodzimy z naszymi pociechami. Gdy przychodzi pora posiłku jest krzyk, płacz i bunt. Pewna mama i ekspertka żywieniowa zdradziła za pomocą mediów społecznościowych, jak przetrwać ten trudny czas z niejadkiem i jak zachęcić go do próbowania nowych smaków. 

Wędlina
18.09.2024 11:33 Po tym poznasz wędlinę niskiej jakości. Wcale nie musi być tania!

Zakup wędliny nastręcza czasem nie lada trudności. Istnieje pogląd, że im droższa, tym zdrowsza. Rzeczywistość jest jednak taka, że jeśli nie wczytamy się w etykietę danego produktu, musimy liczyć się z tym, że nasz wybór to rodzaj ruletki. Może się uda, a może nie. Dobra jakościowo wędlina nie musi być bardzo droga. Tu chodzi o to, w jaki sposób została wyprodukowana, jaką ma zawartość mięsa i jakimi dodatkami ją "wzbogacono". 

Półka z konserwami, sklep
17.09.2024 11:42 W USA zakazano tej fasoli, bo uszkadza wątrobę. W Polsce kupisz ją bez problemu

Choć wygląda niepozornie, może poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu. Ta fasolka należy do strączkowych roślin, takich jak m.in. ciecierzyca czy soczewica i wydawać się może, że jest zdrowa. Nic bardziej mylnego. Stany Zjednoczone zakazały jej sprzedaży, natomiast Unia Europejska uregulowała stosowanie jej w spożywczych produktach, a w Polsce nadal można ją kupić. Dlaczego fasolka tonka nie jest dobra dla naszego zdrowia? 

Z czego składa się pasztet w puszce?
17.09.2024 09:40 Ten pasztet ma mniej mięsa niż karma dla psa. "Karmią nas nim od 1948"

Etykiety produktów spożywczych powinny być naszą lekturą obowiązkową podczas każdych zakupów. Kierując się tylko ogólną nazwą, ewentualnie ładnym opakowaniem, można niestety dać się nabić w butelkę, bo na półkach sklepowych pełno jest zasadzek.Każdy, kto kiedykolwiek robił w domu pasztet, dobrze wie, co powinien mieć w składzie: mięso, wątróbkę, warzywa i przyprawy. A to, co odkryła w jednym z produktów dietetyczka, przyprawia o dreszcze: "Karmią nas gorzej niż psy".

Śliwki, owoce
16.09.2024 13:59 Wspierają zdrowie serca i wygląd skóry, lecz nie każdy może je jeść. Te osoby powinny uważać na śliwki

Sezon na śliwki wciąż trwa. Te pyszne owoce można jeść solo, ale też dodając je do sałatek, ciast czy przetworów. Obojętnie jaki gatunek śliwek wybierzemy, dostarczymy naszemu organizmowi wielu korzyści zdrowotnych, Śliwki wspierają odchudzanie, zdrowie serca, układ trawienny oraz wygląd skóry.Nie wszyscy jednak mogą jeść te pyszne owoce. Kto nie powinien po nie sięgać oraz z jakimi innymi produktami nie można łączyć śliwek? 

W jajach wykryto Salmonellę.
14.09.2024 15:06 W jajach wykryto salmonellę. GIS wydał ostrzeżenie publiczne

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Salmonella w partii jaj. Spożycie ich, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z dużym ryzykiem zatrucia pokarmowego.Jeśli niefortunnie kupiłeś już te jaja, absolutnie ich nie jedz. A jeśli wystąpią u ciebie niepokojące objawy, pilnie skonsultuj się z lekarzem.

Ziemniaki w sklepie
14.09.2024 13:29 Tych ziemniaków nie wolno jeść! Polacy masowo spożywają groźną toksynę

Polacy uwielbiają ziemniaki. Niestety nie zdają sobie sprawy, że niektóre z nich są silnie toksyczne. Chodzi o ziemniaki, które zawierają niebezpieczny składnik – solaninę. Spożywanie jej w dużych ilościach może doprowadzić do ciężkiego zatrucia, choroby nerek, śpiączki, a nawet śmierci. Jak wybierać ziemniaki, aby tego uniknąć?

Biedronka, produkty, jedzenie
12.09.2024 14:38 Dietetyk wymienił produkty, których nigdy nie kupiłby w Biedronce. "Mniej mięsa, niż psia karma"

Chętnie robimy zakupy w popularnych dyskontach spożywczych. Wybór produktów jest ogromny, lecz spora część z nich jest niestety bardzo niezdrowa. Doktor dietetyki Michał Wrzosek wziął pod lupę produkty z Biedronki,  których absolutnie trzeba unikać. Wybrał również te zdrowe. Czego absolutnie unikać, a co warto kupować?

McDonald's, nuggetsy, kurczak
10.09.2024 07:14 Ujawniono, co kryje się w nuggetsach z McDonalds'a. Skład może cię nieźle zaskoczyć

Mamy świadomość, że są niezdrowe i bardzo kaloryczne, lecz uwielbiamy je jeść.  Fastfoodowe przekąski, bo o nich mowa, są chętnie wybierane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Nuggetsy to obok burgerów jeden z ważniejszych produktów sieciówki McDonald's. Niestety, produkt, który określany jest jako smażony kurczak, ma w sobie znacznie mniej mięsa, niż można się tego spodziewać. Co jeszcze znajdziemy w nuggetsach?