Czosnek to warzywo, które chętnie dodajemy do wielu potraw. Potrafi wydobyć smak wielu dań i sprawić, że jedzenie smakuje po prostu lepiej. Czosnek uchodzi za środek wspomagający walkę z infekcjami, natomiast przez swoje działanie antybakteryjne, nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Czosnek może mieć też działanie przeczyszczające, ale też obniżające cholesterol i łagodzące stres. Ile warto jeść dziennie czosnku?
Cebula to nieodłączny składnik wielu potraw, ale czy wiesz, że sposób jej obróbki może wpływać na wartość odżywczą? Naukowcy ostrzegają przed zbyt długim smażeniem czy pieczeniem cebuli, co może prowadzić do utraty cennych składników. Niewłaściwe przygotowanie cebuli może przynieść więcej szkody niż pożytku. Niewłaściwa obróbka termiczna prowadzi do niszczenia witamin i związków mineralnych, które są ważne dla naszego zdrowia.
Rosół to zdecydowanie król zup. Na polskich stołach musi pojawić się choćby raz w tygodniu. Niestety, wielu z nas, chcą ułatwić sobie gotowanie i skrócić jego czas, używa kostek rosołowych. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę z tego, że ich skład jest zatrważający. Skład kostek rosołowych popularnych marek w większości przypadków pozostawia wiele do życzenia. Nie zdajemy sobie sprawy, że trujemy siebie i swoją rodzinę. Ilość przypraw użyta do ich wytworzenia jest znikoma. Większość składu to czysta chemia.
Wśród wielu rozmaitych diet na rynku w ostatnim czasie rekordy popularności bije dieta lwa. Popularność zyskała m.in. dzięki Mikhalii Peterson, blogerce, która twierdzi, że w ten sposób wyleczyła mnóstwo swoich dolegliwości, m.in. zespół jelita drażliwa oraz trądzik. Mimo że ta dieta jest niezwykle popularna, nie brakuje wokół niej Przyjrzyjmy się, na czym dokładnie polega ta dieta?
Zaskakuje smakiem, ale i swoimi właściwościami prozdrowotnymi. Ten owoc w Polsce rośnie dziko, jest więc bardzo łatwo dostępny, a jednak nie jest zbyt popularny. Rzadko go jemy na surowo, jeszcze rzadziej przetwarzamy, a szkoda, bo jest naprawdę smaczny.Ponadto morwa, bo o niej mowa, to kompletnie niedocenione bogactwo witamin, antyoksydantów i minerałów. Może być biała, czarna lub czerwona – to trzy odmiany tego samego gatunku, z których każda ma coś wyjątkowego do zaoferowania.
Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki aromatycznej kawy. To już taki rytuał – chwila skupienia nad gorącym napojem i czujemy, jak wzbiera w nas energia do działania. Co więcej, kawa jest nie tylko pyszna, ale ma wiele właściwości prozdrowotnych – od dawna już nie napiętnuje się jej, jako niezdrowej używki.Warto jednak wiedzieć, że dotyczy to kawy samej w sobie. Wiele zmienia bowiem to, w jaki sposób i z jakimi dodatkami ją pijemy. To one warunkują końcowy efekt, który kawa może przynieść naszemu organizmowi. Jakie błędy popełniamy najczęściej?
Nasi rodzice przechodzili to z nami, a my nierzadko to samo przechodzimy z naszymi pociechami. Gdy przychodzi pora posiłku jest krzyk, płacz i bunt. Pewna mama i ekspertka żywieniowa zdradziła za pomocą mediów społecznościowych, jak przetrwać ten trudny czas z niejadkiem i jak zachęcić go do próbowania nowych smaków.
Zakup wędliny nastręcza czasem nie lada trudności. Istnieje pogląd, że im droższa, tym zdrowsza. Rzeczywistość jest jednak taka, że jeśli nie wczytamy się w etykietę danego produktu, musimy liczyć się z tym, że nasz wybór to rodzaj ruletki. Może się uda, a może nie. Dobra jakościowo wędlina nie musi być bardzo droga. Tu chodzi o to, w jaki sposób została wyprodukowana, jaką ma zawartość mięsa i jakimi dodatkami ją "wzbogacono".
Choć wygląda niepozornie, może poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu. Ta fasolka należy do strączkowych roślin, takich jak m.in. ciecierzyca czy soczewica i wydawać się może, że jest zdrowa. Nic bardziej mylnego. Stany Zjednoczone zakazały jej sprzedaży, natomiast Unia Europejska uregulowała stosowanie jej w spożywczych produktach, a w Polsce nadal można ją kupić. Dlaczego fasolka tonka nie jest dobra dla naszego zdrowia?
Etykiety produktów spożywczych powinny być naszą lekturą obowiązkową podczas każdych zakupów. Kierując się tylko ogólną nazwą, ewentualnie ładnym opakowaniem, można niestety dać się nabić w butelkę, bo na półkach sklepowych pełno jest zasadzek.Każdy, kto kiedykolwiek robił w domu pasztet, dobrze wie, co powinien mieć w składzie: mięso, wątróbkę, warzywa i przyprawy. A to, co odkryła w jednym z produktów dietetyczka, przyprawia o dreszcze: "Karmią nas gorzej niż psy".
Sezon na śliwki wciąż trwa. Te pyszne owoce można jeść solo, ale też dodając je do sałatek, ciast czy przetworów. Obojętnie jaki gatunek śliwek wybierzemy, dostarczymy naszemu organizmowi wielu korzyści zdrowotnych, Śliwki wspierają odchudzanie, zdrowie serca, układ trawienny oraz wygląd skóry.Nie wszyscy jednak mogą jeść te pyszne owoce. Kto nie powinien po nie sięgać oraz z jakimi innymi produktami nie można łączyć śliwek?
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Salmonella w partii jaj. Spożycie ich, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z dużym ryzykiem zatrucia pokarmowego.Jeśli niefortunnie kupiłeś już te jaja, absolutnie ich nie jedz. A jeśli wystąpią u ciebie niepokojące objawy, pilnie skonsultuj się z lekarzem.
Polacy uwielbiają ziemniaki. Niestety nie zdają sobie sprawy, że niektóre z nich są silnie toksyczne. Chodzi o ziemniaki, które zawierają niebezpieczny składnik – solaninę. Spożywanie jej w dużych ilościach może doprowadzić do ciężkiego zatrucia, choroby nerek, śpiączki, a nawet śmierci. Jak wybierać ziemniaki, aby tego uniknąć?
Chętnie robimy zakupy w popularnych dyskontach spożywczych. Wybór produktów jest ogromny, lecz spora część z nich jest niestety bardzo niezdrowa. Doktor dietetyki Michał Wrzosek wziął pod lupę produkty z Biedronki, których absolutnie trzeba unikać. Wybrał również te zdrowe. Czego absolutnie unikać, a co warto kupować?
Mamy świadomość, że są niezdrowe i bardzo kaloryczne, lecz uwielbiamy je jeść. Fastfoodowe przekąski, bo o nich mowa, są chętnie wybierane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Nuggetsy to obok burgerów jeden z ważniejszych produktów sieciówki McDonald's. Niestety, produkt, który określany jest jako smażony kurczak, ma w sobie znacznie mniej mięsa, niż można się tego spodziewać. Co jeszcze znajdziemy w nuggetsach?
Pizza to jedno z ulubionych dań Polaków. Nic dziwnego, ponieważ różnorodność składników może sprawić, że za każdym razem będzie smakować inaczej. Niestety, szczególnie upodobaliśmy sobie ten konkretny rodzaj pizzy. Powinien jednak trafić do kosza, a nie do naszego żołądka.Jedzenie typu fast food nie należy do najzdrowszych. Ale pizza mrożona jest wyjątkowo złym wyborem. I choć szybki czas przygotowania kusi, to takie danie zdecydowanie źle wpłynie na nasze zdrowie. Zobacz, co ma w składzie.
Wiele osób chce stracić zbędne kilogramy, jednak nie do końca potrafi pożegnać się z tym, co kocha najbardziej. Dla wielu największą przeszkodą są słodycze. Dietetyczka zdradza jednak, że można je jeść na diecie, ale ważna jest godzina, o której to robimy.Zrzucanie zbędnych kilogramów nie jest proste i zdecydowanie wymaga wielu wyrzeczeń. Okazuje się jednak, że nie musimy całkowicie rezygnować ze słodyczy, by waga malała. Wystarczy jeść je mądrze. Czyli jak? Odpowiadamy.
Polacy po prostu kochają ten produkt. Nawet kilka razy w tygodniu jedzą go dorośli, a na dodatek karmią nimi swoje pociechy. Często nie zwracają uwagi na to, że tylko „udają mięso” i szukają jak najtańszej, a jednocześnie najgorsze opcji. Niestety, jedzenie takich produktów odbija się na zdrowiu.Wybierając się na zakupy do sklepu, zdecydowanie warto poświęcić trochę więcej czasu na czytanie składów produktów. Gdy zaczniemy to robić, zauważymy, że w produktach spożywczych czyha na nas wiele pułapek. Aby zadbać o swoje zdrowie, należy robić zakupy z głową.
To warzywo wzbudza mieszane uczucia. Ma charakterystyczny, gorzkawy smak, który sprawia, że jedni je uwielbiają, podczas gdy inni omijają szerokim łukiem. Cykoria jest popularna w kuchni francuskiej i belgijskiej, gdzie często wykorzystuje się ją w sałatkach, zapiekankach czy jako dodatek do mięs. Choć w Polsce nie jest tak powszechnie używana, jej wartości odżywcze i wyjątkowe właściwości zdrowotne sprawiają, że warto ją włączyć do codziennej diety. Dla wielu osób, które poszukują nowych smaków i zdrowszych alternatyw, cykoria może stać się interesującym odkryciem.
Sezon na przetwory trwa. O tej porze roku główną rolę grają na tej scenie jabłka. Na bazarkach wyszukujemy tych najtańszych, by smażyć, prażyć i zamykać je w słoikach. Nierzadko zdarza się, że wykorzystujemy te trochę poobijane, nadgniłe, lekko popsute. Wykrajamy "brzydkie: fragmenty, a resztę przerabiamy. Okazuje się, że to nie jest dobra praktyka. W zepsutej części jabłek rozwinęły się już mykotoksyny, ale są one obecne w całym owocu. Są to niebezpieczne substancje o działaniu rakotwórczym i mutagennym.
Mogłoby się wydawać, że gotowanie ryżu jest jedną z najprostszych czynności do zrobienia w kuchni. Okazuje się jednak, że większość z nas nawet w tym przypadku popełnia ogromny błąd. Polacy kupują taki ryż na potęgę, nie zdając sobie sprawy, że jest toksyczny.Ryż jest dobrym źródłem energii. Ponadto zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, witaminy i minerały. Spożywanie go może mieć dobry wpływ na zdrowie serca, układu pokarmowego i przeciwdziałać cukrzycy. Wszystko to jednak pod jednym warunkiem.
Choroby układu krążenia są główną przyczyną zgonów w Polsce. Dlatego tak ważna jest profilaktyka w tym zakresie. Jednym z jej ważnych punktów jest zdrowa dieta. Od tego, co jemy, zależy naprawdę bardzo wiele.Zdrowe nawyki warto wprowadzić już od rana. Nasz pierwszy i – zdaniem wielu specjalistów najważniejszy – posiłek w ciągu dnia, czyli śniadanie, powinien być tak skomponowany, by nie tylko dawał uczucie sytości, ale by dostarczał organizmowi niezbędnych składników odżywczych. A kilka specjalnych składników może sprawić, że to śniadanie zadba właśnie o serce.
Kto buszował ostatnio po bazarkach, mógł zauważyć te rzadko spotykane owoce. Mówimy na nie minikiwi, albo polskie kiwi, ale ich właściwa nazwa to aktinidia ostrolistna. Z wyglądu aktinidia raczej nie przypomina kiwi, bardziej agrest lub zielone pomidorki, skąd więc to porównanie? Sprawa wyjaśnia się po przekrojeniu owocu.Podobnie jak kiwi, także aktinidia jest bardzo smaczna, lekko kwaskowa i wyrazista. Co więcej, zawiera moc cennych dla naszego zdrowia witamin i minerałów, dlatego warto ją jeść. Zwłaszcza o tej porze roku, bo później może być już kłopot z dostępnością.
Wystarczy kilka składników i prosty blender, by zadbać o swoje zdrowie. W dodatku – niewielkim kosztem. Mowa o koktajlu warzywno-owocowym, soczyście zielonym i naprawdę pysznym. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie moment.Ten koktajl jest pełen witamin i antyoksydantów, a także błonnika, tak ważnego dla kondycji naszych jelit. A nie od dziś wiadomo, że zdrowie zaczyna się właśnie w jelitach. To od nich, w dużej mierze zależy przecież nasza odporność.
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu z obrotu chipsów marki Przysnacki. Produkt został skażony olejem termalnym, który stanowi istotne zagrożenie dla zdrowia konsumentów.Ostrzeżenie dotyczy kilku rodzajów chipsów, producent nie zaleca ich spożywania. Dokładnie sprawdź informacje zawarte na etykiecie.
Starzenie się to dla wielu osób trudny temat. Okazuje się jednak, że można zrobić coś, by zestarzeć się jak przysłowiowe wino. Naukowcy z Harvardu zaznaczają jednak, że nie ma na co czekać i należy wprowadzić tę cudowną dietę w życie jak najszybciej, a na pewno podziękujemy sobie za efekty. Można zestarzeć się i godnie, i zdrowo. I warto dać z siebie wszystko, by tak właśnie się stało. A nie jest to trudne – wystarczy chcieć i włożyć w to trochę wolnego czasu i odrobinę serca. Odpowiednia dieta może bowiem zdziałać cuda. Z badań wynika, że może nie tylko poprawić jakość życia w starszym wieku, ale też zapobiegać niektórym poważnym chorobom.
Rossmann wydał komunikat, w którym prosi swoich klientów o zwrot produktu. Wycofana została partia płatków kakaowych, w której stwierdzono przekroczenie zawartości akryloamidu.
Kilkadziesiąt lat temu ta kasza była jednym z najczęściej spożywanych dodatków do potraw. Wszystko ze względu na jej łatwą dostępność w Polsce. Chociaż teraz zdecydowanie więcej osób decyduje się na makaron, ryż lub ziemniaki, nie można zapominać o korzyściach, jakie niesie za sobą jej jedzenie.