Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Jedzenie

Jedzenie

Szparagi
09.04.2024 11:21 Rusza sezon na szparagi. Dlaczego warto je jeść?

Szparagi pojawiają się w sklepach już w kwietniu. Są wyjątkowe pod wieloma względami - nie tylko mogą być daniem głównym lub świetnym dodatkiem, ale także są bardzo zdrowe. Podpowiadamy, jak przygotować szparagi, aby w pełni cieszyć się ich zdrowotnymi właściwościami.

Dwie kiełbasy na grillu
09.04.2024 11:12 Mięso z grilla może być rakotwórcze. O tym pamiętaj, by nie zaszkodzić sobie i swoim bliskim

Źle przyrządzona kiełbasa z grilla zawiera więcej rakotwórczego benzopirenu niż paczka papierosów. I chociaż grillowanie może być zdrowe, trzeba to robić z głową.Zaczęła się długo wyczekiwana wiosna, a wraz z nią to, co wielu Polaków lubi najbardziej – sezon grillowy. W tym czasie, gdy kwitną drzewa i krzewy, wielu z nas spędza czas na zewnątrz, zajadając grillowaną kiełbasę i mięso. Jednak nim zaczniemy rozpalać grilla, powinniśmy poznać pewne zasady, dzięki którym grillowanie będzie zdrowsze.

Chipsy pełne są rakotwórczych substancji
05.04.2024 17:49 Rakotwórcze substancje w chipsach. Ekologiczne produkty wcale nie są lepsze

Öko-Test zbadał 20 opakowań chipsów ziemniaczanych o smaku papryki, w tym siedem produktów ekologicznych. Niestety, badanie pokazało, że w popularnych przekąskach znajdują się rakotwórcze i mutagenne substancje. Powód, dla którego chipsy otrzymały tak złe oceny może zaskakiwać - wszystko przez źle przechowywane ziemniaki.

Kobieta rozpakowuje zakupy z warzywami i owocami
26.03.2024 14:35 Tak przechowuj jedzenie w lodówce. Zmniejszysz ryzyko chorób

Można to jeszcze zjeść, czy lepiej wyrzucić do kosza? Bądźmy szczerzy, każdy z nas miał kiedyś taki dylemat. Boimy się pleśni i słusznie, bo wywołuje wiele chorób. Są jednak skuteczne sposoby na to, by opóźnić jej pojawienie się na warzywach i owocach. Oto one!Pleśń to bardzo szkodliwy związek, który przy długotrwałym spożywaniu, może wywołać nawet raka, a w krótszej perspektywie biegunkę i wymioty. Jak tego uniknąć? Dowiedz się, jak przechowywać warzywa, aby zachowały świeżość na dłużej i dokładnie oglądaj je przed spożyciem – to jedyna droga.

Rosół, zupa, zdrowie
11.03.2024 12:42 Babciny rosołek nie dla wszystkich. Dietetyczka zdradza, komu może zaszkodzić

Choć utarło się, że rosół jest idealną zupą, która pomaga naszemu organizmowi w chorobie i stawia na nogi, nie do końca tak jest. Zapytaliśmy dietetyczkę, ile prawdy jest w tym, że domowy rosół jest najlepszych lekarstwem. Nie miała dla nas dobrych wieści. Według dietetyków ten domowy posiłek nie dla wszystkich będzie dobrym rozwiązaniem, choć gdy pewne produkty zastąpi się innymi, będzie znacznie korzystniejszy dla zdrowia. Kto i dlaczego powinien unikać mięsnego rosołu?

Protezy zębowe, zęby
07.03.2024 15:41 Te produkty jedz przy noszeniu protezy zębowej. Tych unikaj

Ci, którzy noszą protezę zębową, muszą wprowadzić do swojej diety pewne zmiany, gdyż na początku noszenia kłopotliwe może być gryzienie pokarmów. Jedzenie niektórych produktów może powodować dyskomfort, w związku z czym można, a nawet trzeba zadbać o odpowiednią dietę oraz to, w jaki sposób przygotowywane są dane posiłki.

Pęczek zamkniętych bananów w kuchni na blacie
05.03.2024 16:08 Czy można jeść czarną końcówkę banana? Wiele osób nadal wierzy w ten mit

Wiele osób nie je końcówki banana, ponieważ boi się, że jest trująca lub niezdrowa. Jest tak nie tylko w Polsce, ale również w wielu innych krajach, nie tylko Europy. A jaka jest prawda? Czy zjedzenie czarnej końcówki banana może skończyć się zatruciem, chorobą lub śmiercią? Oto co udało nam się ustalić.Czarną końcówkę banana można jeść bez obaw: nie ma w niej robaków, pasożytów, ani trucizn. Są jednak inne zagrożenia, które czyhają na nas w bananach i powinniśmy o nich wiedzieć.