Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Tak szybko i skutecznie usuniesz pestycydy z truskawek. Badania potwierdzają
Marta Uler
Marta Uler 13.06.2025 10:40

Tak szybko i skutecznie usuniesz pestycydy z truskawek. Badania potwierdzają

truskawki
Fot. Canva/matta_benoit/Getty Images

Kuszą słodkim zapachem, przyciągają wzrok apetycznym wyglądem. Niestety, często nie są zbyt zdrowe, a wszystko przez skażenie “chemią”. Truskawki uchodzą za najbardziej zanieczyszczone pestycydami owoce. Czy można coś z tym zrobić?

Są sposoby na usuniecie większości tych niepożądanych substancji. Ale tu nie wystarczy tylko przepłukać truskawek na sitku. 

Cudowne, ale skażone pestycydami

Truskawki niemal co roku trafiają na szczyt niechlubnych rankingów „najbrudniejszych” owoców świata. W zestawieniu Dirty Dozen, amerykańskiej organizacji Environmental Working Group (EWG), zajmują zwykle pierwsze miejsce. To znaczy, że są najbardziej zanieczyszczone pestycydami spośród wszystkich badanych owoców i warzyw. 

W głównej mierze chodzi o to, że truskawki to owoce bardzo delikatne i trudno uprawiać je na dużą skalę bez chemicznego wsparcia. Po pierwsze – są podatne na choroby grzybicze, takie jak np. szara pleśń, która błyskawicznie niszczy całe plantacje. Po drugie – owady, mszyce i roztocza, które zjadają liście i owoce, potrafią zdziesiątkować plony. Wreszcie – sam moment zbioru. Truskawki muszą być idealne: jędrne, czerwone, bez plamek i obić. Trzeba się bardzo śpieszyć, by nie zepsuły się w transporcie. 

Wszystko to sprawia, że producenci często sięgają po całą paletę środków ochrony roślin — fungicydy, insektycydy, regulatory wzrostu. A truskawki mają strukturę jak gąbka... Pestycydy wnikają do ich wnętrza, osiadają w rowkach przy szypułkach, przyklejają się do powierzchni. Samo przepłukanie wodą z kranu nie wystarczy, by się ich pozbyć. Są na to na szczęście inne sposoby.

Przeczytaj też: Zaczął się sezon na truskawki. Czy cukrzycy mogą ją jeść?

Rewolucja w leczeniu raka pęcherza moczowego - nowe metody Zorganizował fałszywą zbiórkę i wyłudził ponad 730 tys. zł. Zapadł wyrok

Trik z wodą i octem. Dziwne? Działa lepiej niż myślisz

Najprostszy i najtańszy sposób na pozbycie się pestycydów z truskawek to kąpiel w wodzie z octem. Potrzebujesz tylko dwóch składników:

  • 1 litr zimnej wody
  • 3-4 łyżki octu (najlepiej jabłkowego, ale może być też spirytusowy)

Wymieszaj wodę z octem w misce i wrzuć do niej truskawki (z szypułkami!). Zostaw je na 5–10 minut. Ocet nie tylko pomaga rozpuścić warstwę chemicznych osadów, ale też niszczy bakterie i grzyby, które mogą znajdować się na owocach. Po takiej kąpieli przepłucz truskawki czystą wodą i gotowe – możesz je bezpiecznie jeść. Nie obawiaj się, ocet nie zmienia smaku owoców!

Przeczytaj też: Tego nie łącz z truskawkami. Te leki wchodzą w silną reakcję

Po zakupie nie warto od razu myć truskawek. Fot. Canva/congerdesign/Pixabay

Soda oczyszczona – niepozorna broń

Jeśli nie przepadasz za zapachem octu, sięgnij po sodę oczyszczoną. Badania wykazały, że kąpiel w roztworze sody jest jeszcze skuteczniejsza niż ocet, usuwa więcej rodzajów pestycydów, nawet te, które wnikają w skórkę owoców.

Jak to zrobić?

  • Do miski z litrem wody wsyp 1 łyżkę sody oczyszczonej,
  • zamieszaj, wrzuć truskawki (z szypułkami), mocz przez 10–15 minut,
  • po kąpieli dokładnie przepłucz owoce pod bieżącą wodą.

Soda neutralizuje wiele substancji chemicznych, rozbija tłuszczową warstwę osłonową pestycydów, dzięki czemu są łatwiejsze do usunięcia. Uwaga — nie zostawiaj truskawek w roztworze dłużej niż kwadrans, bo mogą zmięknąć i stracić jędrność.

Przeczytaj także: Pestycydy w ziemniakach. Przebadano kartofle z Lidla i z Biedronki

Samo wypłukanie pod wodą niestety niewiele daje. Fot. Canva/Africa Images

Myjka ultradźwiękowa – najlepsze rozwiązanie

Z badań wynika, że najlepsze efekty czyszczenia owoców z pestycydów dają jednak myjki ultradźwiękowe – usuwają ponad 91 proc. „chemii”. To niewielkie i proste w użyciu urządzenia, choć, niestety, dość drogie (ok. 300-500 zł). Warto jednak rozważyć taki zakup, mając na uwadze zdrowie swoje i swojej rodziny. Poza tym taki sprzęt służy przez lata.

Myjka ultradźwiękowa usuwa nie tylko pestycydy, ale zabija też bakterie i neutralizuje inne zanieczyszczenia. Wystarczy wlać wodę do miski, włożyć do niej truskawki i myjkę, i uruchomić sprzęt na kilka minut. Fale ultradźwiękowe docierają do wszystkich zakamarków owoców — także tam, gdzie nie sięga szczoteczka ani woda z octem.

Czego absolutnie nie robić?

Najczęstszy błąd, jeśli chodzi o truskawki, to mycie owoców zaraz po zakupie, a potem przechowywanie ich w lodówce. W ten sposób szybko się psują, bo kontakt z wodą uruchamia procesy gnilne. Jeśli nie planujesz jeść ich od razu — przechowuj je suche, najlepiej w papierowej torbie lub na ręczniku papierowym w pojemniku. Myj je dopiero tuż przed zjedzeniem.

Drugi błąd to obrywanie szypułek przed myciem. To sprawia, że woda (a z nią ewentualne pestycydy czy bakterie) wnika głębiej do wnętrza owocu. Zawsze myj truskawki z szypułkami, a dopiero potem je usuwaj.

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26694708/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35067199/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36981173/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39856984/