Tak poznasz, że truskawki są pryskane. Zrób to, zanim podasz dzieciom!

Czerwiec to sezon na jeden z najsmaczniejszych i najbardziej wyczekiwanych owoców – truskawki. Niestety, niektóre mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu, zwłaszcza dzieciom. Mowa o tych, które potraktowano chemią, w tym pestycydami. Na szczęście istnieją proste sposoby, by sprawdzić, czy truskawki były pryskane.
- Nawet 98% truskawek może zawierać pestycydy
- Pestycydy mogą doprowadzić do zatrucia, a także zwiększyć ryzyko raka
- “Chemia” jest oznaczana na opakowaniach truskawek
- Możesz wykonać domowy test na obecność chemikaliów w truskawkach
Pryskane truskawki – jak je rozpoznać po kodzie PLU?
Jeśli kupujesz truskawki w sklepie, zwróć uwagę na kod PLU (Price Look-Up) umieszczony na opakowaniu. Ten numer może dostarczyć cennych informacji o pochodzeniu i sposobie uprawy owoców i pozwolić odróżnić ekologiczne truskawki od tych napakowanych chemią.
- Pięciocyfrowy kod zaczynający się od 9 (np. 94099) – oznacza, że truskawki pochodzą z upraw ekologicznych, bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów.
- Czterocyfrowy kod zaczynający się na 3 lub 4 (np. 4099) – informuje, że owoce były uprawiane konwencjonalnie, czyli z wykorzystaniem sztucznych nawozów i chemii.
Co istotne, te same oznaczenia dotyczą wszystkich owoców i warzyw – nie tylko truskawek.

Jak sprawdzić, czy truskawki były pryskane? Domowy test
Kupujesz truskawki na bazarze lub od lokalnego sprzedawcy i nie masz dostępu do kodu PLU? Wcale nie jesteś na przegranej pozycji! Możesz samodzielnie sprawdzić, czy owoce były traktowane chemią.
Domowy test na pestycydy w truskawkach:
- Opłucz truskawkę pod bieżącą wodą.
- Przygotuj roztwór octu i wody w proporcji 1:3 i zanurz owoc na około 5 minut.
- Następnie przenieś truskawkę do drugiej miseczki z wodą i płaską łyżeczką sody oczyszczonej. Przykryj i pozostaw na 10 minut.
Obserwuj wodę – jeśli stanie się mętna lub pojawią się osady, to znak, że truskawki mogły być pryskane. Czytaj także: Jeśli bierzesz te leki, unikaj truskawek. Ta mieszanka może spowodować zawał

Pestycydy w truskawkach – ukryte zagrożenie dla zdrowia
Pestycydy mają chronić rośliny przed szkodnikami i chwastami, ale dla ludzi są bardzo szkodliwe. Spożyte w dużych ilościach mogą prowadzić do ciężkiego zatrucia.
Objawy zatrucia pestycydami:
- ból brzucha,
- wymioty,
- biegunka,
- zawroty głowy.
Długotrwałe spożywanie żywności z pozostałościami pestycydów może prowadzić do wielu chorób, w tym do nowotworów, m.in. do chłoniaka nieziarniczego (NHL), białaczki, a także nowotworów prostaty i piersi.
Według badań organizacji Environmental Working Group (EWG), aż 98% przebadanych truskawek zawierało pestycydy. Czytaj także: Jak usunąć pestycydy z owoców i warzyw? Ta metoda jest skuteczna
źródło: Toksykologia pestycydów, Jolanta Kowol





































