Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > To najlepsze, co możesz dać wątrobie. Ekspert: cofa nawet stłuszczenie
Marta Uler
Marta Uler 18.09.2025 10:07

To najlepsze, co możesz dać wątrobie. Ekspert: cofa nawet stłuszczenie

Bartek Kulczyński
O kondycję wątroby pomogą zadbać proste produkty. Fot. Canva/AndreyPopov/Getty Images/instagram.com/doktormagda

Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w naszym ciele. Odpowiada za neutralizację toksyn, metabolizm tłuszczów, regulację poziomu cukru we krwi czy magazynowanie witamin. Niestety, coraz częściej lekarze diagnozują jej stłuszczenie – chorobę podstępną, bo rozwijającą się bezobjawowo, a jednocześnie groźną dla całego organizmu. Dobra wiadomość jest taka, że w wielu przypadkach proces ten można odwrócić. Pomocą służą produkty, które mamy w kuchni na wyciągnięcie ręki.

  • Stłuszczenie wątroby dotyczy nawet co czwartego Polaka
  • Choroba długo nie daje objawów, ale prowadzi do cukrzycy, nadciśnienia i miażdżycy
  • Dieta może cofnąć stłuszczenie i poprawić kondycję tego narządu
  • Trzy wyjątkowe produkty mają udowodnione działanie ochronne

Czosnek – naturalny odtłuszczacz wątroby

Jednym z najlepiej przebadanych produktów wspierających wątrobę jest czosnek. Regularne spożywanie tego warzywa może zmniejszyć ilość tłuszczu odkładanego w komórkach wątroby i poprawić jej funkcjonowanie już po kilku tygodniach.

„Badania pokazują, że spożywanie czosnku u osób ze stłuszczeniem wątroby zmniejszyło jego nasilenie aż u 66 proc. pacjentów. Wystarczył jeden ząbek dziennie, aby po trzech miesiącach uzyskać wyraźne efekty” – podkreśla dr Bartek Kulczyński w filmie opublikowanym na YouTube.

Czosnek działa jak tarcza ochronna – nie tylko wspiera osoby już chore, ale też obniża ryzyko stłuszczenia u zdrowych. Warto włączyć go do codziennej diety, pamiętając, że najlepiej sprawdza się w postaci świeżej.

Przeczytaj też: Cofa stłuszczenie wątroby w 10 dni. Lekarz nie ma wątpliwości, co tu pomaga

Zielona herbata – codzienny rytuał dla zdrowia

Pozytywne działanie na wątrobę mają także polifenole zawarte w zielonej herbacie. Regularne picie naparu wspiera metabolizm tłuszczów i zmniejsza stan zapalny w komórkach tego narządu.

„U osób pijących trzy filiżanki zielonej herbaty dziennie stwierdzono spadek wskaźników stłuszczenia wątroby nawet o 15 proc. Już po trzech miesiącach zauważalna była poprawa” – wyjaśnia dr Bartek Kulczyński.

Picie zielonej herbaty to prosty nawyk, który można wprowadzić każdego dnia. Wystarczy zamienić jedną z kaw na filiżankę tego naparu, aby wspierać swoją wątrobę i jednocześnie dostarczyć organizmowi cennych antyoksydantów.

Przeczytaj też: Masz takie objawy? To może być chora wątroba. Naukowcy opracowali lek na marskość

Zielona herbata to tarcza ochronna dla naszej wątroby. Fot. Canva

Siemię lniane – niepozorne nasiona o wielkiej mocy

Siemię lniane od dawna znane jest jako sprzymierzeniec układu trawiennego, ale jego działanie sięga jeszcze dalej. Bogate w błonnik i kwasy omega-3 nasiona lnu wspomagają redukcję tłuszczu w wątrobie i chronią jej komórki przed uszkodzeniami.

„W badaniu z 2025 roku osoby spożywające 30 gramów zmielonego siemienia lnianego dziennie odnotowały spadek zawartości tłuszczu w wątrobie średnio o 9 proc., a u niektórych poprawa sięgała nawet 34 proc.” – zaznacza dr Bartek Kulczyński.

Siemię można dodawać do owsianki, jogurtu czy koktajli. Najlepiej mielić je tuż przed spożyciem, aby zachowało pełnię wartości odżywczych.

Źródło: kanał YouTube dr. Bartka Kulczyńskiego, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36576698/

Polacy kochają te konserwy. Są napakowane związkami rakotwórczymi
konserwy
niektórych konerw lepiej unikać Fot. Canva
Konserwy mięsne i rybne to wygoda, długi termin przydatności i smak dzieciństwa. Jednak za metalową puszką kryją się substancje, których nadmiar może podnosić ryzyko raka jelita grubego i innych nowotworów. Sprawdzamy, ile puszek naprawdę ląduje na polskich talerzach i które z nich warto omijać szerokim łukiem.Ponad 70% polskich gospodarstw domowych kupuje konserwy mięsne; w 2024 r. segment sprzedał prawie 2,4 mld opakowań przetworów mięsnych i rybnych W puszkach najczęściej wykrywa się nitrozoaminy, bisfenol A (BPA) oraz sól azotynową – wszystkie powiązane z podwyższonym ryzykiem raka Bezpieczniejsze są konserwy roślinne i rybne w wodzie lub oliwie, w puszkach „BPA-free” i z krótką listą składników
Czytaj dalej
Co spakować do plecaka ewakuacyjnego? Lista leków
leki
Jakie leki spakować do plecaka ewakuacyjnego?
W przypadku wojny czy kryzysu najważniejsze jest, by zabezpieczyć podstawowe potrzeby – wodę, jedzenie, ciepło i łączność. Jednak ponad wszystko liczy się zdrowie. Dlatego przygotowując plecak ewakuacyjny, warto pamiętać, że to właśnie leki mogą uratować życie w najtrudniejszych chwilach.Plecak ewakuacyjny to nie fanaberia, lecz realne wsparcie w czasie kryzysuNajważniejszą jego częścią są leki, zwłaszcza te przyjmowane na stałeTrzeba zadbać o apteczkę z lekami przeciwbólowymi, przeciwgorączkowymi, przeciwzapalnymi i na problemy żołądkoweNiezbędne są także środki opatrunkowe i antyseptyczneKopie recept i dokumentacja medyczna mogą okazać się nieocenione
Czytaj dalej