To najlepsze, co możesz dać wątrobie. Ekspert: cofa nawet stłuszczenie

Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w naszym ciele. Odpowiada za neutralizację toksyn, metabolizm tłuszczów, regulację poziomu cukru we krwi czy magazynowanie witamin. Niestety, coraz częściej lekarze diagnozują jej stłuszczenie – chorobę podstępną, bo rozwijającą się bezobjawowo, a jednocześnie groźną dla całego organizmu. Dobra wiadomość jest taka, że w wielu przypadkach proces ten można odwrócić. Pomocą służą produkty, które mamy w kuchni na wyciągnięcie ręki.
- Stłuszczenie wątroby dotyczy nawet co czwartego Polaka
- Choroba długo nie daje objawów, ale prowadzi do cukrzycy, nadciśnienia i miażdżycy
- Dieta może cofnąć stłuszczenie i poprawić kondycję tego narządu
- Trzy wyjątkowe produkty mają udowodnione działanie ochronne
Czosnek – naturalny odtłuszczacz wątroby
Jednym z najlepiej przebadanych produktów wspierających wątrobę jest czosnek. Regularne spożywanie tego warzywa może zmniejszyć ilość tłuszczu odkładanego w komórkach wątroby i poprawić jej funkcjonowanie już po kilku tygodniach.
„Badania pokazują, że spożywanie czosnku u osób ze stłuszczeniem wątroby zmniejszyło jego nasilenie aż u 66 proc. pacjentów. Wystarczył jeden ząbek dziennie, aby po trzech miesiącach uzyskać wyraźne efekty” – podkreśla dr Bartek Kulczyński w filmie opublikowanym na YouTube.
Czosnek działa jak tarcza ochronna – nie tylko wspiera osoby już chore, ale też obniża ryzyko stłuszczenia u zdrowych. Warto włączyć go do codziennej diety, pamiętając, że najlepiej sprawdza się w postaci świeżej.
Przeczytaj też: Cofa stłuszczenie wątroby w 10 dni. Lekarz nie ma wątpliwości, co tu pomaga
Zielona herbata – codzienny rytuał dla zdrowia
Pozytywne działanie na wątrobę mają także polifenole zawarte w zielonej herbacie. Regularne picie naparu wspiera metabolizm tłuszczów i zmniejsza stan zapalny w komórkach tego narządu.
„U osób pijących trzy filiżanki zielonej herbaty dziennie stwierdzono spadek wskaźników stłuszczenia wątroby nawet o 15 proc. Już po trzech miesiącach zauważalna była poprawa” – wyjaśnia dr Bartek Kulczyński.
Picie zielonej herbaty to prosty nawyk, który można wprowadzić każdego dnia. Wystarczy zamienić jedną z kaw na filiżankę tego naparu, aby wspierać swoją wątrobę i jednocześnie dostarczyć organizmowi cennych antyoksydantów.
Przeczytaj też: Masz takie objawy? To może być chora wątroba. Naukowcy opracowali lek na marskość

Siemię lniane – niepozorne nasiona o wielkiej mocy
Siemię lniane od dawna znane jest jako sprzymierzeniec układu trawiennego, ale jego działanie sięga jeszcze dalej. Bogate w błonnik i kwasy omega-3 nasiona lnu wspomagają redukcję tłuszczu w wątrobie i chronią jej komórki przed uszkodzeniami.
„W badaniu z 2025 roku osoby spożywające 30 gramów zmielonego siemienia lnianego dziennie odnotowały spadek zawartości tłuszczu w wątrobie średnio o 9 proc., a u niektórych poprawa sięgała nawet 34 proc.” – zaznacza dr Bartek Kulczyński.
Siemię można dodawać do owsianki, jogurtu czy koktajli. Najlepiej mielić je tuż przed spożyciem, aby zachowało pełnię wartości odżywczych.
Źródło: kanał YouTube dr. Bartka Kulczyńskiego, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36576698/





































