Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Zdrowie > Dlaczego warto łączyć witaminę C i żelazo? Dietetyk tłumaczy
Joanna Kamińska
Joanna Kamińska 17.11.2023 18:30

Dlaczego warto łączyć witaminę C i żelazo? Dietetyk tłumaczy

zakupy
canva.com

Przygotowując posiłki, warto łączyć produkty zawierające żelazo z tymi, które są bogate w witaminę C. Jest to szczególnie istotne w przypadku osób niespożywających mięsa. Dlaczego jest to ważne połączenie? Tłumaczy dietetyk kliniczny mgr Magdalena Kartasińska – Kwaśnik.


 

Witamina C zwiększa przyswajalność żelaza

W pożywieniu występują dwa rodzaje żelaza: hemowe (w produktach zwierzęcych) oraz niehemowe (w produktach roślinnych). Żelazo jest lepiej wchłaniane z połączeń hemowych niż niehemowych. Aby zwiększyć skuteczność przyswajania żelaza niehemowego, czyli z produktów pochodzenia roślinnego, warto zadbać o obecność w posiłku źródła witaminy C. 

Sporo żelaza znajduje się w orzechach, roślinach zielonych, w kaszy jaglanej i innych produktach pełnoziarnistych. Natomiast produkty roślinne mają także dużo związków antyodżywczych, które mogą hamować wchłanianie żelaza. W związku z tym jeżeli ktoś ma realny problem z anemią w diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, to samo spożywanie dużej ilości żelaza może być niewystarczające. W takich sytuacjach zalecane jest łączyć źródła żelaza z witaminą C, ponieważ witamina C wspomaga wchłanianie żelaza (zatem do posiłku dokładamy warzywa, owoce, zioła np. natkę pietruszki). Natomiast wapń będzie hamował już jego wchłanianie (zatem nie warto w takiej sytuacji do każdego posiłku dodawać nabiału czy roślinnych wysokowapniowych zamienników)." - powiedziała dietetyczka kliniczna mgr Magdalena Kartasińska – Kwaśnik. 

Projekt bez nazwy - 2023-08-29T190906.245.png

Niedobór tych witamin też powoduje depresję. Desperacko ich potrzebujemy! Te nawyki podkręcą Twój metabolizm! Nawet jeśli już jesteś po 40. roku życia

Źródła żelaza w diecie

Źródła żelaza w produktach pochodzenia roślinnego:

  • orzechy,
  • nasiona lnu,
  • pestki dyni,
  • sezam,
  • kakao,
  • kasza jaglana, 
  • kasza gryczana, 
  • rośliny strączkowe (m.in. soczewica, ciecierzyca, fasola, groch),
  • pieczywo pełnoziarniste,
  • otręby pszenne, 
  • suszone owoce (m.in. morele, figi, rodzynki),
  • boćwina, 
  • burak, 
  • jarmuż,
  • kiełki, 
  • natka pietruszki,
  • szpinak. 

Źródła żelaza w produktach pochodzenia zwierzęcego:

  • wątroba wołowa,
  • wątroba wieprzowa,
  • wątróbka drobiowa, 
  • chude mięso wołowe,
  • chude mięso wieprzowe,
  • jaja,
  • sardynka,
  • śledź,
  • makrela,
  • tuńczyk,
  • łosoś. 

Źródła witaminy C w diecie

Najlepszymi źródłami witaminy C są świeże warzywa i owoce. Należą do nich między innymi:

  • natka pietruszki,
  • papryka,
  • brukselka,
  • brokuł, 
  • rokitnik,
  • owoc dzikiej róży,
  • czarna porzeczka,
  • owoc lucerny,
  • owoc głogu,
  • truskawka,
  • kiwi,
  • grejpfrut,
  • cytryna.
Polecane