Hormony to lustro Twojego ciała: Jak dieta wpływa na równowagę hormonalną?

Dr Tadeusz Oleszczuk, ginekolog położnik, naturopata i holista, w rozmowie z serwisem Pacjenci.pl podkreśla, że hormony są dokładnym odzwierciedleniem tego, jak traktujemy nasze ciało, a kluczową rolę w tej orkiestrze odgrywa nasze odżywianie i stan jelit. To, czy czujemy się energiczni, jak myślimy o sobie, nasza płodność, libido, a nawet poziom rozdrażnienia czy jakość snu – wszystko to zależy od harmonii hormonalnej. Według dr Oleszczuka, hormony działają jak orkiestra, w której każdy hormon jest instrumentem; jeśli wszystko dobrze gra i hormony grają do jednej bramki, jesteśmy szczęśliwi.
Dieta jako sygnał dla organizmu
Sposób, w jaki się odżywiamy, wysyła konkretne sygnały do naszego ciała, wpływając bezpośrednio na produkcję hormonów i ogólny stan zdrowia. Jak zauważa dr Oleszczuk, codzienne spożywanie pszennej bułeczki z dżemem lub miodem wysyła sygnał zapalny w jelitach, co prowadzi do produkcji kortyzolu – hormonu stresu, informującego organizm o niebezpieczeństwie i konieczności walki.
Odmiennie, dieta bogata w warzywa z oliwą i dużą ilością błonnika oraz białka sygnalizuje organizmowi spokój i bezpieczeństwo, co pozwala wszystkim procesom zacząć normalnie funkcjonować. Dr Oleszczuk podkreśla, że nieprawidłowe odżywianie jest głównym czynnikiem wpływającym na hormony, a objawy takie jak zaburzenia snu, drażliwość czy spadek libido nie są złym stylem życia, lecz jego konsekwencją.
Mikrobiota jelitowa i jej kluczowa rola
Porządek w jelitach, a zwłaszcza w mikrobiocie, jest bazą dla prawidłowego funkcjonowania hormonalnego. Nieszczelność jelit i stany zapalne, spowodowane m.in. nieodpowiednią dietą pełną chemii, patogenów i grzybów, prowadzą do powstawania przeciwciał i stanów zapalnych, np. w tarczycy, co dr Oleszczuk coraz częściej obserwuje u pacjentów. Produkty takie jak nabiał czy kurczaki, które są bardzo estrogenizowane, w połączeniu z nieprawidłową mikrobiotą – nazywaną estrobolonem – mogą dodatkowo podnosić poziom krążących estrogenów, zwiększając ryzyko endometriozy, mięśniaków czy insulinooporności.
Jak podał w rozmowie z serwisem Pacjenci.pl dr Oleszczuk, problemy z regularnymi cyklami menstruacyjnymi u młodych kobiet często wynikają z niedoboru progesteronu, a przyczyną tego jest stan zapalny w jelitach, często powiązany z problemami z wypróżnianiem, wskazującym na niedobór błonnika.
Trzy kluczowe składniki dla zdrowia hormonalnego
Aby wspierać zdrowie hormonalne i zwalczać stany zapalne, dr Tadeusz Oleszczuk rekomenduje skupienie się na trzech kluczowych składnikach odżywczych:
• Błonnik: Niezbędny dla prawidłowej pracy jelit i mikrobioty.
• Omega-3: Kwasy tłuszczowe, które gaszą stany zapalne w organizmie.
• Witamina D3: Kontroluje układ immunologiczny, zapobiegając wariowaniu odporności i redukując stany zapalne.
Dr Oleszczuk zaznacza, że witaminę D3 w większości przypadków należy suplementować, aby osiągnąć optymalne poziomy (50-80 ng/ml), co jest kluczowe dla normalizacji zaburzeń układu immunologicznego.





































