Jaki rodzaj bólu powoduje rak jelita grubego? Gastroenterolog wyjaśnia, co powinno wzmóc czujność
Rak jelita grubego to jeden z najczęściej występujących nowotworów w naszym kraju. Każdego roku choruje na niego kilkanaście tysięcy osób. Można go jednak całkowicie wyleczyć – o ile choroba zostanie wcześnie rozpoznana. Jednym z symptomów choroby są bóle brzucha. Jak się objawia ten rodzaj bólu i jaki ma charakter? O odpowiedź poprosiliśmy gastroenterologa lek. med. Jacka Kowerzanowa.
Ból spowodowany przez raka jelita grubego
Rak jelita grubego w pierwszej fazie rozwoju przebiega niekiedy bezobjawowo – wtedy też ciężko go rozpoznać. Gdy się rozwinie, chory zacznie tracić masę ciała i stanie się osłabiony. Objawy choroby zależą od tego, w którym miejscu w jelicie rak się pojawi:
„W przypadku, kiedy rozwija się w prawej części jelita grubego, najczęściej pojawią się bóle brzucha, które są niespecyficzne i niecharakterystyczne. Nie jesteśmy też w stanie wychwycić wizualnie krwawienia z przewodu pokarmowego. Może objawiać się ono narastającą niedokrwistością. Najczęściej pacjenci zgłaszają ból brzucha o różnym umiejscowieniu, nie tylko po prawej stronie. Należy pamiętać, że objawem alarmowym są bóle, które wybudzają nas w nocy.” - powiedział gastroenterolog lek. med. Jacek Kowerzanow.
Gdy rak znajduje się w lewej części jelita, charakterystycznym objawem będzie krwawienie, które chory zauważy podczas wypróżniania. W tym przypadku dochodzi również do zaburzeń rytmu wypróżniania. Gdy choroba znajdzie w zaawansowanej fazie może spowodować niedrożność – to oznaka, że nowotwór objął już całe jelito: „Postać raka jelita grubego, która umiejscawia się w odbytnicy, czyli na końcu jelita, najczęściej objawia się jawnymi krwawieniami. Mogą także występować zaburzenia rytmu wypróżnienia oraz stolce ołówkowate. W fazie zaawansowanej pacjent może wyczuć masę guza przy odbycie.” - powiedział gastroenterolog lek. med. Jacek Kowerzanow.
Gruczolaki – to na ich bazie rozwija się rak jelita grubego. Gastroenterolog tłumaczy, czym są Rak jelita grubego – gdzie najczęściej powstają przerzuty i jak powstają?Jak wykryć raka jelita grubego?
Podstawowym badaniem diagnostycznym w tym przypadku jest kolonoskopia, umożliwiająca ustalenie, w którym obszarze występuje nowotwór. Gdy w trakcie badania zostaną zaobserwowane zmiany chorobowe, konieczne będzie szczegółowe rozpoznanie choroby – w tym celu pobiera się wycinek do badania histopatologicznego. Na tym jednak się nie kończą działania diagnostyczne:
„W diagnostyce coraz szerzej wykorzystywane są też testy immunochemiczne na obecność krwi utajonej w kale. Jeśli chodzi o badania obrazowe (tomografia komputerowa, rezonans magnetyczny jamy brzusznej) służą głównie do zakresu określenia zaawansowania choroby, bądź też do zlokalizowania przerzutów.” - powiedział gastroenterolog lek. med. Jacek Kowerzanow.
Mimo to kolonoskopia nie jest badaniem, z którego może skorzystać każdy, u kogo zachodzi podejrzenie występowania raka jelita grubego. Przeciwwskazaniami do kolonoskopii są:
• zapalenie otrzewnej,
• perforacja jelita,
• ostre zapalenie uchyłków jelita grubego,
• ciąża (II i III trymestr),
• ciężkie zaburzenia krzepnięcia,
• objawowy tętniak aorty brzusznej,
• niewydolność oddechowa,
• niewydolność serca.
Jak łagodzić ból spowodowany przez raka jelita grubego?
Podstawą leczenia raka jelita grubego jest chirurgia. Gdy lekarz znajdzie ognisko raka jelita grubego, kwalifikuje pacjenta do resekcji zmiany nowotworowej:
„W postaciach zaawansowanych z przerzutami stosujemy także chemioterapię. W ostatnim czasie bardzo rozwinęła się immunoterapia, czyli stosowanie specyficznych przeciwciał monoklonalnych. W raku odbytnicy duże zastosowanie ma radioterapia. Tutaj należałoby nadmienić, że w ostatnich latach bardzo rozwinęła się i w dalszym ciągu rozwija się tzw. endoskopia zabiegowa. W postaciach wczesnych, które dotyczą głównie błony śluzowej jelita grubego, możemy zastosować m.in. zabieg ESD, czyli endoskopową dyssekcję podśluzówkową. Dzięki niej możemy usunąć wczesne zmiany bez potrzeby operacji chirurgicznej.” - powiedział gastroenterolog lek. med. Jacek Kowerzanow.