Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Problemy cywilizacyjne > Jelita nie znoszą nadmiaru tych dwóch składników! Koniecznie ogranicz ich spożycie
Piotr Cieciuch
Piotr Cieciuch 11.09.2023 12:07

Jelita nie znoszą nadmiaru tych dwóch składników! Koniecznie ogranicz ich spożycie

mężczyzna jedzący obiad
canva

Prawidłowe odżywianie ma szczególne znaczenie w przypadku choroby nowotworowej. Jest równie ważne w profilaktyce nowotworowej. Zostało naukowo udowodnione, że nadmierne spożycie m.in. mięsa zwiększa ryzyko raka jelita. Należy jednak wymienić dwa szczególne rodzaje pokarmów i składników odżywczych, mogących zaszkodzić jelitom w wyjątkowo silnie. Co to za składniki? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow.

 

Mięso czerwone i tłuszcz zwierzęcy – z nimi ostrożnie!

Spośród wszystkich przyczyn raka jelita grubego wyróżniamy czynniki genetyczne i środowiskowe:„ Mówimy także o tzw. czynnikach środowiskowych, czyli tych, na które mamy duży wpływ. W głównej mierze zalicza się do nich dieta bogata w tłuszcze zwierzęce i czerwone mięso oraz uboga w błonnik”. - powiedział gastroenterolog lek. med Jacek Kowerzanow

Czerwone mięso kojarzy się głównie z wołowiną i wieprzowiną. Jednak do tej kategorii zaliczają się również:

  • baranina,
  • cielęcina,
  • jagnięcina,
  • konina,
  • koźlina.

Regularne spożywanie czerwonego mięsa może przyczynić się do rozwoju raka jelita grubego. Zagrożenie pojawia się w momencie, gdy spożycie będzie przekraczać 500 g tygodniowo. Silniejsze działanie karcinogenne ma mięso przetworzone. Okazuje się, że spożywanie mięsa może być takim samym czynnikiem rakotwórczym co tytoń, alkohol, zakażenie H.pylori, aflatoksyny i azbest.

Osoby spożywające większość ilość tłuszczów zwierzęcych częściej chorują na raka jelita grubego. Tłuszcze zwierzęce zawierają m.in.:

  • masło,
  • smalec,
  • słonina,
  • tłuste wędliny,
  • przetwory mięsne,
  • tłuste produkty mleczne (sery żółte i sery topione).

Tłuszcze zwierzęce mogą powodować wzrost szkodliwych bakterii w jelitach. Jest to przyczyną powstawania ostrych stanów zapalnych okrężnicy. Ludzki organizm wytwarza żółć, by strawić pewne rodzaje tłuszczu. Jest to substancja stanowiąca pożywkę dla bakterii biliophilia wadsworthia. Zbyt duża ilość żółci ma fatalny wpływ na organizm.
 Projekt bez nazwy - 2023-09-09T192232.471.png

7 czynników zwiększających ryzyko zachorowania na raka jelita grubego u mężczyzn Bóle brzucha i zmęczenie? To mogą być symptomy jednego z najbardziej zjadliwych nowotworów

Te objawy wskazują na raka jelita grubego!

Najczęstszymi symptomami nowotworu są:

  • krew w stolcu,
  • zmiana rytmu wypróżnień,
  • bóle brzucha
  • niedokrwistość bez objawów ze strony układu pokarmowego,
  • utrata masy ciała,
  • osłabienie,

Rak jelita grubego rozwija się skrycie: „W postaci wczesnej jest skąpoobjawowy bądź wręcz bezobjawowy. Nam tym etapie ciężko więc go „wyłapać”. W fazie zaawansowanej pojawiają się objawy ogólne , takie jak m.in. spadek masy ciała czy ogólne osłabienie. Poza tym w zależności od tego, w którym miejscu jelita rak się umiejscawia, obserwujemy różne objawy. W przypadku, kiedy rozwija się w prawej części jelita grubego, najczęściej pojawią się bóle brzucha, które są niespecyficzne i niecharakterystyczne”. - powiedział gastroenterolog lek. med Jacek Kowerzanow

 

Tak można zapobiegać rakowi jelita grubego

W profilaktyce raka jelita grubego podstawą jest zdrowy tryb życia. Polega on na stosowaniu prawidłowo zbilansowanej diety, unikaniu używek i niezaniedbywaniu aktywności fizycznej. Warto też wykonywać profilaktycznie kolonoskopię: 

„[…] profilaktyczną kolonoskopię, którą powinniśmy wykonywać od 50 do 80 roku życia w okresach regularności, w zależności od tego, co widzimy w badaniu. Jeśli nie ma nic niepokojącego, kolonoskopię powtarzamy co 10 lat. Oprócz tego w krajach zachodnich wykonuje się także coroczny test na krew utajoną. U nas także powinno to zostać wprowadzone. W obciążeniach rodzinnych granica wykonywania kolonoskopii jest przesunięta na 40 - 45 rok życia. W niektórych zespołach genetycznych wykonujemy kolonoskopię już od 20 roku życia. Badania przeprowadzone w ostatnich latach wykazują, że u 30% osób w wieku 40 - 45 lat, które poddają się profilaktycznym kolonoskopiom, wykrywane są jakieś zmiany nowotworowe”. - powiedział gastroenterolog lek. med Jacek Kowerzanow

Polecane