Laktoferyna – opis, zastosowanie i dawkowanie

Autor Marcelina Dzięciołowska26.02.2021

Laktoferyna to białko wielofunkcyjne wytwarzane przez komórki nabłonka śluzówki. Posiada ona zdolność do odwracalnego wiązania jonów żelaza w organizmie. Badania udowadniają, że laktoferyna posiada wiele pozytywnych właściwości. Gdzie w organizmie człowieka występuje laktoferyna?

Gdzie występuje laktoferyna?

Laktoferyna to białko, które występujące w mleku powstającym m.in. w ciele kobiety. Tzw. siara jest pierwszą porcją mleka produkowanego po porodzie, zawiera wysoką zawartość laktoferyny, która w kolejnym okresie laktacji jest siedmiokrotnie większa, niż w zwykłym mleku. Laktoferyna również jest obecna w kilku innych płynach ustrojowych organizmu, takich jak:

  • łzy,
  • pot,
  • mocz,
  • płyny nasienne,
  • ślina,
  • wydzielina górnych i dolnych dróg oddechowych.

Jakie funkcje spełnia laktoferyna?

Główne funkcje laktoferyny obejmują wiązanie i transport żelaza. Laktoferyna jest również stosowana w leczeniu wrzodów żołądka i jelit, biegunki, wirusowego zapalenia wątroby typu C oraz jako przeciwutleniacz i metoda zapobiegania infekcjom bakteryjnym i wirusowym.

Inne zastosowania laktoferyny obejmują stymulację układu odpornościowego i zapobieganie uszkodzeniom tkanek odpowiadającym m.in. za starzenie się lub zapobieganie nowotworom.

Działanie laktoferyny

Laktoferyna pomaga regulować wchłanianie żelaza w jelicie, wspomaga także jego dostarczanie do komórek ludzkich. Pomaga zapobiegać infekcjom bakteryjnym, zatrzymując rozwój bakterii, pozbawiając ich niezbędnych składników odżywczych lub zabija je, niszcząc ścianę komórkową w organizmie.

Laktoferyna zawarta w mleku matki pomaga chronić dzieci karmione piersią przed infekcjami bakteryjnymi. Oprócz infekcji bakteryjnych laktoferyna działa również jako środek ochronny przed infekcjami wywoływanymi przez niektóre grzyby i wirusy. Bierze również udział w regulacji czynności szpiku kostnego oraz wzmacnia układ odpornościowy organizmu.

Laktoferyna a zapalenia wątroby typu C

Istnieją dowody na to, że laktoferyna może przyczynić się do hamowania rozwoju infekcji wywołanych wirusem zapalenia wątroby typu C. Naukowcy odkryli, że leczenie laktoferyną może pomóc w zwiększeniu poziomu interleukiny-18, białka układu odpornościowego, które odgrywa kluczową rolę w zwalczaniu zapalenia wątroby typu C.

Badania potwierdziły również korzyści z działania laktoferyny na poszczególnych etapach rozwoju zapalenia wątroby typu C.

Zastosowanie laktoferyny

Ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe oraz działanie regulujące układ odpornościowy laktoferyna znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym oraz w produkcji dodatków paszowych.

Obecnie można ją znaleźć w takich produktach, jak suplementy diety, preparaty dla niemowląt, kosmetyki czy pasta do zębów. Laktoferyna jest powszechnie stosowana jako dodatek do żywności dla niemowląt (np. preparaty mlekozastępcze). Badania przeprowadzone w 2015 roku wykazały, że spożycie mleka bogatego w laktoferynę wiąże się z wyższym poziomem żelaza w organizmie.

Produkcja laktoferyny

Laktoferyna pochodzi głównie z mleka, a następnie jest dodawana do wielu produktów. Dzięki zastosowaniu technologii transgenicznej laktoferynę można wytwarzać w organizmach żywych takich jak bydło, kozy, a nawet ryż. Obecnie zaawansowana technologia pozwala na produkcję laktoferyny o wysokiej czystości i aktywności biologicznej na skalę przemysłową, zapewniając tym samym wysoką jakość produktu.

Dawkowanie laktoferyny

Dawkowanie laktoferyny uzależnione jest od postaci suplementu i wieku pacjenta.

Kapsułki twarde – od 1. do 2. kapsułek dziennie. W tej postaci Laktoferyna może być trudna do przełknięcia dla dzieci, dlatego można ją otworzyć i podać bezpośrednio lub rozpuścić w chłodnym płynie.

Laktoferyna w kroplach – zalecana dawka to 10 kropli dziennie. Produkt można podawać bezpośrednio lub można go rozpuścić w wodzie lub herbacie.

Proszek do sporządzenia zawiesiny – zalecana dawka dla dorosłych, dzieci i niemowląt to 2 saszetki dziennie.

Następny artykuł