Obserwuj nas na:
Pacjenci.pl > Choroby i leczenie > Masz siniaki bez powodu? Może Ci brakować jednej z witamin
Daria  Siemion
Daria Siemion 03.11.2024 14:05

Masz siniaki bez powodu? Może Ci brakować jednej z witamin

Masz siniaki bez powodu? Może Ci brakować jednej z witamin
Fot. Shutterstock / Pormezz

Masz skłonność do tworzenia siniaków? Uważaj, to może być niedobór jednej z witamin. Z tego tekstu dowiesz się, jaki witamina K ma związek z powstawaniem “siniaków bez powodu”, jakie są objawy jej niedoboru i w jakich produktach spożywczych można ją znaleźć. 

Rola witaminy K w organizmie

Witamina K odpowiada w organizmie za tworzenie czynników krzepnięcia krwi, dzięki czemu zapobiega krwotokom. Ponadto bierze udział w budowie tkanki kostnej i przemianie wapnia. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Jej niedobory w diecie zwiększają ryzyko choroby Alzheimera i udaru mózgu. 
 

Skłonność do siniaków a niedobór witaminy K

Niedobór witaminy K może skutkować skłonnością do tworzenia siniaków. Dzieje się tak, ponieważ organizmowi brakuje wówczas białek potrzebnych do krzepnięcia krwi – najważniejszym z nich jest protrombina, a naczynia krwionośne są osłabione, więc łatwiej ulegają uszkodzeniom. Jeśli skłonności do siniaków towarzyszą inne objawy niedoboru witaminy K, warto zbadać jej poziom.

Masz siniaki bez powodu? Może Ci brakować jednej z witamin
Skłonność do siniaków może być objawem niedoboru witaminy K Fot. Shutterstock / Kmpzzz

Inne objawy niedoboru witaminy K

Chociaż niedobory witaminy K są niezwykle rzadkie, warto znać symptomy, które oznaczać jej braki.

Niedobory witaminy K – objawy:

  • problem z gojeniem ran,
  • problemy z tamowaniem krwotoków,
  • samoistne krwotoki z nosa,
  • obfite miesiączki,
  • krwiomocz,
  • osłabienie odporności,
  • osteoporoza.

Produkty zawierające witaminę K

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę K wynosi 120 mcg dziennie dla dorosłego mężczyzn i 90 mcg dla dorosłej kobiety. Tej cennej witaminy dostarczają warzywa takie jak szpinak, jarmuż, różne rodzaje sałat, a także brokuły i szparagi. Jej niewielkie ilości są warte w owocach, np. w pomarańczach i grejpfrutach, które włączyć do swojej diety również z innych powodów.

Zobacz też:

Herbata z cytryną. Czy to zdrowe połączenie? Dietetyk, dr Hanna Stolińska wyjaśnia

Co jeść, gdy wypadają włosy? To powinno znaleźć się w codziennym menu

W tym ryżu jest od groma toksyn. Wybierz ten – jest tańszy i zdrowszy

Pacjenci.pl
Obserwuj nas na: