Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > W tym ryżu jest od groma toksyn. Wybierz ten – jest tańszy i zdrowszy
Izabela Nestioruk-Narojek
Izabela Nestioruk-Narojek 29.08.2024 10:45

W tym ryżu jest od groma toksyn. Wybierz ten – jest tańszy i zdrowszy

Gotujesz taki ryż? Jest w nim od groma toksyn. Wybierz ten, a organizm i portfel ci podziękują
fot.shutterstock/BellManchaster

Mogłoby się wydawać, że gotowanie ryżu jest jedną z najprostszych czynności do zrobienia w kuchni. Okazuje się jednak, że większość z nas nawet w tym przypadku popełnia ogromny błąd. Polacy kupują taki ryż na potęgę, nie zdając sobie sprawy, że jest toksyczny.

Ryż jest dobrym źródłem energii. Ponadto zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, witaminy i minerały. Spożywanie go może mieć dobry wpływ na zdrowie serca, układu pokarmowego i przeciwdziałać cukrzycy. Wszystko to jednak pod jednym warunkiem.

Czy ryż jest zdrowy?

Jak już wiemy, ryż to bardzo dobry wybór, jednak jest pewien wyjątek. Chodzi o ryż w woreczkach, który jest toksyczny dla naszego organizmu. Znajdujący się w plastikowym opakowaniu związek Bisfenol A (BPA) pod wpływem wysokiej temperatury przenika do gotowanego ryżu ma bardzo zły wpływ na nasze zdrowie. Skutkiem jedzenia ryżu gotowanego w plastikowych torebkach może być otyłość, problemy z wątrobą i obniżenie poziomu testosteronu u mężczyzn. 

Tak pachnie nowotwór. Nigdy nie ignoruj tego zapachu Bolesne miesiączki to istna zmora. Lekarz ma na to domowy sposób w duchu zero waste

Gotuj taki ryż, a unikniesz problemów ze zdrowiem

Najlepszym wyborem będzie więc ryż sprzedawany nie w torebkach, a na kilogramy. Będzie on nie tylko o wiele tańszy od tego w torebkach (kilogram kupimy już za około 5-10 zł), ale i zdrowszy. Gotowanie ryżu luzem pozwala zachować cenne składniki mineralne w ziarnach, unikając ich utraty wraz z wylaną wodą.

Jaki ryż jest najzdrowszy?

Wiele osób zastanawia się, która odmiana ryżu jest najzdrowsza. Najwięcej wartości odżywczych mają te, które nie zostały całkowicie oczyszczone - ryż brązowy, czerwony i czarny. Znajdziemy też w nich wyższe dawki składników mineralnych, witamin (zwłaszcza z grupy B) i o wiele więcej błonnika pokarmowego niż w białym ryżu. Brązowy ryż posiada też indeks glikemiczny równy 50, a ryż czarny około 45.

Zobacz też:

Gotujesz na nich rosół? To popełniasz fatalny błąd. Niewielu wie, że roi się w nich od pasożytów

Pierwsze oznaki choroby serca zauważysz w toalecie. „To często pomijany problem”

To znak, że rak zajął płuca. Może dotyczyć nawet 70 proc. chorych