Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Choroby > Polacy je kochają, choć może bardzo zaszkodzić. Nie warto ryzykować
Piotr Cieciuch
Piotr Cieciuch 04.02.2024 17:39

Polacy je kochają, choć może bardzo zaszkodzić. Nie warto ryzykować

zakupy
https://unsplash.com/

Białe wino ma właściwości antyseptyczne, a zawarte w nim przeciwutleniacze mogą zwiększać wydolność serca i zapobiegać zatorom tętniczym. Jednak jest pewien warunek – nie należy pić go zbyt często. 

W przeciwnym wypadku konsekwencje zdrowotne mogą być tragiczne. Naukowcy z amerykańskiego Brown University odkryli, że nadmierne spożycie może przyczynić się do rozwoju nowotworu skóry.

Napój, który lepiej ograniczyć

Eksperci z amerykańskiego Brown University przeanalizowali dane z trzech badań dotyczących spożywania alkoholu a ryzyka rozwoju raka skóry. Wzięło w nich udział łącznie 210 tys. osób. Trwały średnio 18 lat. Na podstawie analizy kwestionariuszy dotyczących odżywiania uczestników ustalono, że osoby spożywające 12-13 gramów alkoholu dziennie są bardziej narażone na czerniaka, czyli raka skóry – w ich przypadku o 14%.

Okazało się, że najbardziej kancerogenne jest białe wino. Co więcej, okazało się szkodliwsze niż czerwone wino, piwo i drinki. Naukowcy ustalili, że spożycie białego wina miało największy związek z czerniakiem atakującym przeważnie miejsca mniej narażone na promieniowanie słoneczne.

Wynik badania opublikowany został na łamach pisma „Cancer Epidemiology, Biomarkers and:Prevention”.

Projekt bez nazwy - 2024-02-04T170450.952.png

Prezenty dla lekarzy. Dawałeś kiedyś alkohol albo pieniądze? - Co na to prawo? Katarzyna Bosacka ostrzega przed tym połączeniem. Najlepiej w ogóle ich nie pijcie

Dlaczego białe wino może być szkodliwe?

Naukowcy tego nie wiedzą. Podejrzewają jednak, że powodem może by duża zawartość aldehydu octowego. W porównaniu z innymi napojami procentowymi w białym winie jest go znacznie więcej. Rak skóry powinien zostać włączony do kategorii nowotworów spowodowanych przez nadużywanie alkoholu – nowotworami tego rodzaju są rak układu trawiennego, oddechowego, wątroby, trzustki, jelita grubego i rak piersi. 

Wpływ alkoholu na rozwój nowotworu skóry zbadał również Eunyoung Cho, profesor dermatologii i epidemiologii na Uniwersytecie w Providence w USA. Zdaniem eksperta osoby spożywające więcej niż 20 gramów alkoholu dziennie częściej chorują na czerniaka głowy, szyi lub kończyn. Prawdopodobieństwo wystąpienia czerniaka tułowia w ich przypadku jest większe aż o 73%. Co również nie ustalił, dlaczego białe wino może działać w ten sposób, lecz również zasugerował, że przyczyną może być wspomniany wyższy poziom aldehydu octowego obecnego w białym winie.

Szkód może być jeszcze więcej

Białe wino zawiera więcej cukrów i siarczanów w porównaniu z winem czerwonym lub różowym. Sprawia to, że łatwiej wypić jego większą ilość. Jednak osoby regularnie pijące białe winą są bardziej narażone na infekcję grzybem Candida i na drożdżycę.

Z badań opublikowanych w „Nutrition Research” wynika, że częste picie białego wina może zniszczyć szkliwo – podczas spożycia dochodzi do wypłukiwania wapnia i fosforu. Może również zaostrzyć trądzik różowaty.  A poza tym - białe wino bardziej tuczy. 

źródło: Pap.pl, termedia.pl