Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Zdaniem Lekarza > Tego nie łącz z pomidorem, kompletnie zaburza wchłanianie witamin i minerałów!
Izabela Nestioruk-Narojek
Izabela Nestioruk-Narojek 05.05.2025 11:54

Tego nie łącz z pomidorem, kompletnie zaburza wchłanianie witamin i minerałów!

Tego nie łącz z pomidorem, kompletnie zaburza wchłanianie witamin i minerałów!
fot.Bursasiu/Getty Images

Wiele słyszy się o tym, że niektóre spożywcze połączenia są szkodliwe. Jedno z najczęściej powtarzanych dotyczy pomidora i ogórka. Choć razem smakują bardzo dobrze i świetnie się uzupełniają, to wiele osób powtarza, że mają zły wpływ na nasze zdrowie. Rozwiewamy wszelkie wątpliwości i wyjawiamy, ile w tym prawdy. 

Czy można łączyć pomidora z ogórkiem? Polacy się zajadają, ale i boją

Polacy uznawani są za mięsożerców, ale kochają warzywa. Wielu z nas nie wyobraża sobie kanapki bez pysznego, soczystego, kolorowego dodatku w postaci ogórka czy pomidora. Niektórzy łączą te dwa warzywa. Każdy choć raz słyszał jednak, że nie jest to zbyt dobry pomysł, bo jest to połączenie szkodliwe. Ile w tym prawdy? Przeczytaj: To warzywo powoli zatruwa organizm. Polacy jedzą je kilogramami

- Wbrew krążącym opiniom to połączenie nie jest szkodliwe – uspokajają dietetyczki z „Czytamy Etykiety” na Instagramie.

Najważniejszy pierwiastek dla seniorów. Dla osób 50+ jest kluczowy Nie każdy dentysta może wystawić L4. Jakiego wybrać i kiedy się należy?

Pomidor i ogórek – czy to bezpieczne połączenie? I tak, i nie

Czy taki duet rzeczywiście jest niebezpiecznym połączeniem? To mit! Nie oznacza to jednak, że to połączenie doskonałe. Ogórek zawiera enzym askorbinowy, który utlenia witaminę C z pomidorów, więc jedząc je razem, rezygnujemy ze zdrowotnych właściwości tego warzywa. 

Projekt bez nazwy (91).png
fot.Vagengeym_Elena/Getty Images, Połączenie pyszne, ale czy zdrowe?

Nie należy jednak popadać w paranoję. Plasterek pomidora na kanapce nie dostarczy nam zbyt wiele witaminy C, więc jeśli lubimy jeść go razem z ogórkiem, to nie warto zrezygnować z takiego połączenia. Przeczytaj: Czy pasteryzacja "zabija" witaminę C? Jaka jest najlepsza metoda utrwalania żywności?

- Uspokajamy - nawet jak zjesz na kanapce pomidora z ogórkiem, to nic ci się nie stanie. Połączenie to nie jest szkodliwe (co najwyżej w tym posiłku spożyjesz mniej witaminy C). Ale tę uzupełnisz sobie przecież w wielu innych pokarmach, w których jest jej więcej, niż w tych kilku plasterkach pomidora – tłumaczą dietetyczki z „Czytamy Etykiety”. 

Najlepsze źródła witaminy C – organizm ci podziękuje

Najlepsze źródła witaminy C w 100 g produktu to:

  • owoce dzikiej róży –250–800 mg,
  • czarne porzeczki – 150–300 mg,
  • natka pietruszki – 269 mg,
  • papryka – 125–200 mg,
  • brukselka – 65–145 mg,
  • kalarepa – 70–100 mg,
  • kiwi – 84 mg,
  • brokuły – 65–150 mg,
  • truskawki – 46–90 mg,
  • kapusta – 35–70 mg,
  • kalafior – 37–70 mg,
  • grejpfruty – 30–70 mg,
  • szpinak – 40–84 mg,
  • cytryny – 40–60 mg,
  • porzeczki czerwone i białe – 26–63 mg,
  • pomarańcze – 30–50 mg,
  • cykoria – 6–33 mg,
  • fasolka szparagowa – 25–30 mg,
  • rzodkiewka – 25 mg,
  • agrest – 25–40 mg,
  • sałata – 12–30 mg,
  • pomidory – 5–33 mg.

Dlaczego witamina C jest ważna?

Dostarczanie organizmowi witaminy C jest niezwykle ważne.  Jest ona bowiem silnym przeciwutleniaczem, a ponadto wspiera układ odpornościowy, przyspiesza gojenie się ran, bierze udział w syntezie kolagenu oraz wpływa na wiele innych procesów w organizmie. Przeczytaj: Czy można jeść kiwi w ciąży?

Projekt bez nazwy (92).png
fot.ru3apr/Getty Images, Wielu Polaków zajada się tymi warzywami

Pomaga też regulować ciśnienie krwi, wspiera pracę mózgu, zdrowie skóry i wpływa na syntezę hormonów steroidowych i neuroprzekaźników. Zwalcza też bakterie powodujące próchnicę oraz wzmacnia zęby i dziąsła.