Obserwuj nas na:
Pacjenci.pl > Profilaktyka > Czy pasteryzacja "zabija" witaminę C? Jaka jest najlepsza metoda utrwalania żywności?
Joanna Kamińska
Joanna Kamińska 06.04.2023 12:02

Czy pasteryzacja "zabija" witaminę C? Jaka jest najlepsza metoda utrwalania żywności?

Czy pasteryzacja "zabija" witaminę C? Jaka jest najlepsza metoda utrwalania żywności?
canva.com

Witamina C to silny antyoksydant chroniący organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników. Znajdziemy ją w wielu warzywach i owocach, np. w papryce, pietruszce, porzeczkach, truskawkach czy kiwi. Jej największe ilości mają świeże produkty. A co w przypadku przetworów? Czy pasteryzacja niszczy witaminę C? 

Co to jest pasteryzacja?

Pasteryzacja to proces, który polega na ogrzewaniu produktu w wysokiej temperaturze, nie przekraczającej 100 stopni. Ma na celu zniszczenie drobnoustrojów chorobotwórczych oraz ich form przetrwalnikowych i tym samym przedłużenie trwałości żywności. Jest to metoda wykorzystywana w warunkach domowych, a także stosowana na szeroką skalę w przemyśle spożywczym. 

 

Jak pasteryzacja wpływa na zawartość witaminy C w żywności?

Największe ilości witamin i polifenoli znajdują się w świeżych warzywach i owocach, a każda obróbka termiczna powoduje zmniejszenie ich zawartości. Pod wpływem działania wysokiej temperatury dochodzi do częściowej utraty polifenoli i witamin, między innymi witaminy C, która jest wrażliwa na podwyższoną temperaturę, zmiany pH i obecność tlenu. Podczas wytwarzania przecieru owocowego, straty witaminy C mogą sięgać nawet do 90%. 

Okazuje się, że szczególnie odporna na obróbkę termiczną jest witamina C zawarta w papryce. W zależności od panującej temperatury, straty witaminy C w papryce podczas pasteryzacji wynoszą około 46-48%. 

Czy pasteryzacja "zabija" witaminę C? Jaka jest najlepsza metoda utrwalania żywności?

Jaka jest najlepsza metoda utrwalania żywności?

Najlepszą metodą utrwalania żywności, minimalizującą straty składników odżywczych jest mrożenie. Ważne, aby nastąpiło to niezwłocznie po zebraniu plonów. Jeśli warzywa i owoce są zamrożone jak najszybciej od momentu zbioru, utrata składników mineralnych i witamin (szczególnie witaminy C) jest niewielka. 

Pacjenci.pl
Obserwuj nas na: