Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Żywienie > Czy pasteryzacja "zabija" witaminę C? Jaka jest najlepsza metoda utrwalania żywności?
Joanna Kamińska
Joanna Kamińska 06.04.2023 12:02

Czy pasteryzacja "zabija" witaminę C? Jaka jest najlepsza metoda utrwalania żywności?

konfitura
canva.com

Witamina C to silny antyoksydant chroniący organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników. Znajdziemy ją w wielu warzywach i owocach, np. w papryce, pietruszce, porzeczkach, truskawkach czy kiwi. Jej największe ilości mają świeże produkty. A co w przypadku przetworów? Czy pasteryzacja niszczy witaminę C? 

Co to jest pasteryzacja?

Pasteryzacja to proces, który polega na ogrzewaniu produktu w wysokiej temperaturze, nie przekraczającej 100 stopni. Ma na celu zniszczenie drobnoustrojów chorobotwórczych oraz ich form przetrwalnikowych i tym samym przedłużenie trwałości żywności. Jest to metoda wykorzystywana w warunkach domowych, a także stosowana na szeroką skalę w przemyśle spożywczym. 

 

Babka płesznik - ulubiona roślina proktologów. Jaką rolę odgrywa w leczeniu hemoroidów? Trzy województwa o największej liczbie zakażonych kleszczy. Gdzie panuje szczególne zagrożenie boreliozą?

Jak pasteryzacja wpływa na zawartość witaminy C w żywności?

Największe ilości witamin i polifenoli znajdują się w świeżych warzywach i owocach, a każda obróbka termiczna powoduje zmniejszenie ich zawartości. Pod wpływem działania wysokiej temperatury dochodzi do częściowej utraty polifenoli i witamin, między innymi witaminy C, która jest wrażliwa na podwyższoną temperaturę, zmiany pH i obecność tlenu. Podczas wytwarzania przecieru owocowego, straty witaminy C mogą sięgać nawet do 90%. 

Okazuje się, że szczególnie odporna na obróbkę termiczną jest witamina C zawarta w papryce. W zależności od panującej temperatury, straty witaminy C w papryce podczas pasteryzacji wynoszą około 46-48%. 

Projekt bez tytułu - 2023-04-04T225812.424.png

Jaka jest najlepsza metoda utrwalania żywności?

Najlepszą metodą utrwalania żywności, minimalizującą straty składników odżywczych jest mrożenie. Ważne, aby nastąpiło to niezwłocznie po zebraniu plonów. Jeśli warzywa i owoce są zamrożone jak najszybciej od momentu zbioru, utrata składników mineralnych i witamin (szczególnie witaminy C) jest niewielka.