To warzywo powoli zatruwa organizm. Polacy jedzą je kilogramami

To ukochane warzywa Polaków, jednak ich historia w Europie była pełna kontrowersji – przez długi czas uważano je za trujące. Choć dzisiaj wiadomo, że pomidory są bardzo zdrowe, nie dotyczy to ich wszystkich. Są takie, których warto unikać, ponieważ zawierają groźne toksyny. Jedzone często, powoli zatruwają nasz organizm. Mogą też prowadzić do drgawek.
Tomatyna – toksyczny związek w pomidorach
Tomatyna to organiczny alkaloid o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybiczych. To naturalny mechanizm obronny pomidora przed szkodnikami i pasożytami. Niestety tomatyna szkodzi również ludziom. Zjedzona w dużych ilościach może wywołać zatrucie.
Objawy zatrucia tomatyną:
- nudności,
- wymioty,
- ból brzucha,
- biegunka,
- osłabienie.
Najwięcej tomatyny znajduje się w liściach, łodygach i niedojrzałych owocach pomidora, dlatego pod żadnym pozorem nie wolno jeść pomidorów, które nie są w pełni dojrzałe. Śmiertelne zatrucia tomatyną są rzadkością, ale substancja może kumulować się w organizmie i zaszkodzić z opóźnieniem. Na zatrucie tomatyną szczególnie narażone są małe dzieci, seniorzy oraz osoby z osłabioną odpornością.
Tomatyna znajduje się w niedojrzałych pomidorach. Lepiej ograniczyć ich spożycie lub całkowicie wyeliminować je z diety.
Ciekawostką jest to, że tomatyna w niewielkich ilościach wykazuje właściwości lecznicze. W medycynie ludowej stosowano ją do łagodzenia skurczów jelit i leczenia zaparć. Niemniej jednak, lekarze odradzają jej stosowanie, by nie ryzykować zatruciem. Czytaj także: Taki rodzaj bólu powoduje choroba uchyłkowa jelita grubego. Lekarz wskazał charakterystyczne objawy

Solanina – niebezpieczna substancja w pomidorach
Solanina to kolejny toksyczny alkaloid, który występuje w roślinach psiankowatych, takich jak ziemniaki i pomidory. W największym stężeniu znajduje się w liściach, pędach oraz zielonych, niedojrzałych owocach.
Objawy zatrucia solaniną:
- nudności,
- wymioty,
- ból brzucha,
- biegunka,
- osłabienie,
- w ciężkich przypadkach: drgawki, śpiączka, niewydolność krążenia.

Dobra wiadomość jest taka, że solanina i tomatyna ulegają rozkładowi w miarę dojrzewania pomidora. Dlatego dojrzałe owoce są całkowicie bezpieczne do spożycia. Czytaj także: Tych ziemniaków nie wolno jeść! Polacy masowo spożywają groźną toksynę
Jak uniknąć zatrucia pomidorami? 4 zasady
1. Jedz tylko dojrzałe pomidory – w miarę dojrzewania stężenie solaniny i tomatyny maleje.
2. Nie spożywaj łodyg i liści pomidora – to w tych częściach pomidora znajduje się najwięcej toksyn, w niektórych kulturach są jedzone.
3. Uważaj na zielone odmiany pomidorów – są gatunki pomidorów, które pozostają zielone nawet po dojrzeniu, np. Green Doctors czy Absinthe – uważaj, aby nie zjeść niedojrzałych.
4. Nie podawaj niedojrzałych pomidorów małym dzieciom – ich organizmy są niezwykle wrażliwe na toksyny, mogą nie poradzić sobie z zatruciem.





































