Chrupiące ciastka, kremowe lody, smażone przekąski – wspólny mianownik to olej palmowy, dziś jeden z najtańszych i najczęściej używanych tłuszczów na świecie. Choć branża spożywcza ceni go za długą trwałość i neutralny smak, lekarze alarmują: wysoka zawartość tłuszczów nasyconych i procesowe zanieczyszczenia mogą zwiększać ryzyko chorób serca i nowotworów. Czy faktycznie mamy powód do niepokoju?W Polsce nawet połowa produktów na półkach zawiera olej palmowy – od margaryny po „fit” batony Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by tłuszcze nasycone (a więc i olej palmowy) dostarczały ≤ 10 % energii dziennie Europejskie regulacje zaostrzają limity rakotwórczych estrów 3-MCPD i glizydolu – palmowy to ich główne źródło
To jedno z największych zagrożeń żywieniowych naszych czasów. Kryje się w margarynach, fast foodach czy gotowych ciastkach. Regularne spożywanie produktów z tym składnikiem może prowadzić do chorób serca, udarów, a nawet przedwczesnej śmierci. O co chodzi? O tłuszcze trans. Dania pokazała, że zakaz ich stosowania realnie ratuje życie.Tłuszcze trans to sztucznie utwardzone oleje roślinneNajczęściej występują w margarynach, fast foodach i przekąskachZwiększają ryzyko miażdżycy, udaru i demencjiDania wprowadziła zakaz stosowania tłuszczy trans już w 2003 rokuEfekt? Spadek liczby zawałów i setki uratowanych istnień rocznie
Wystarczy kilkanaście sekund za wysokiej temperatury, by z pożywnego jajka zrobił się mały chemiczny koktajl. Dobra wiadomość: kilka prostych zmian na patelni obniży ilość utlenionego cholesterolu i wolnych rodników, a przy okazji oszczędzi nam dodatkowych kalorii z niefortunnego tłuszczu.Jajka smażone w olejach o niskim punkcie dymienia (np. na maśle) szybciej wytwarzają wolne rodniki i utleniony cholesterol, który może sprzyjać stanom zapalnym naczyń krwionośnychOlej rzepakowy i oliwa z oliwek (rafinowana) mają wysoki próg dymienia i zgodnie z zaleceniami dietetyków są najbezpieczniejszym wyborem do jajecznicy; należy unikać smalcu i oleju kokosowego bogatych w nasycone kwasy tłuszczoweKrótkie smażenie na umiarkowanym ogniu ogranicza tworzenie heterocyklicznych amin aromatycznych – mutagenów powstających w białku przy temperaturach powyżej 150°C
Osoby, które mają wysoki cholesterol, sądzą często, że kluczem do ich zdrowia będzie usunięcie z diety wszelkich tłuszczy. Rezygnują nie tylko z masła, ale i z olejów. To jednak mit. Istnieją zdrowe tłuszcze, które mają udowodnione działanie właśnie zbijające cholesterol. A więc? Nie musisz rezygnować z oleju, ani podczas smażenia, ani w sałatkach. Ale warto, byś wiedział, którego używać, by Twój organizm odniósł korzyść.Nie wszystkie tłuszcze są złe – zdrowe oleje pomagają obniżyć cholesterol Szukaj olejów bogatych w jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe Unikaj olejów tropikalnych i tłuszczów utwardzanych – mogą szkodzić sercu
Zajadamy się nimi przy okazji i... bez okazji. Potrafimy spałaszować całkiem spore ich ilości, choć dobrze wiemy, że ze zdrowiem nie ma to nic wspólnego. Cukier i tłuszcz są przyczyną otyłości, cukrzycy, a także problemów z układem krążenia.Z najnowszych badań wynika, że od nadmiernego spożycia tych produktów cierpią także nasze zdolności poznawcze, w tym pamięć i orientacja przestrzenna.
Czekolada uchodzi za jedną ze zdrowszych wśród słodyczy. Zawiera magnez, teobrominę, flawonoidy i, jak wynika z licznych badań, korzystnie wpływa na nasz organizm. Przykładowo, wspomaga pracę układu nerwowego i dba o nasze serce. Więc gdzie jest „haczyk”?Cóż, czekolada czekoladzie nierówna. Te pozytywne właściwości można przypisać właściwie jedynie czekoladzie gorzkiej. A przecież w sklepach całe półki aż uginają się od różnych innych rodzajów czekolady. Jedna z nich ma taki skład, że nigdy nie powinniśmy po nią sięgać.
Często sięgamy po oliwę z oliwek, bo powszechnie wiadomo, że jest zdrowa, a do tego smaczna i uniwersalna. Warto natomiast wiedzieć, że jej znakomity zamiennik mamy tuż pod ręką. To nasz rodzimy olej i zarazem prawdziwy skarb.Jest pod wieloma względami podobny do oliwy, dlatego nawet często określa się go "oliwą północy". Nie ma tu żadnej przesady – warto wiedzieć, jak wspaniale wpływa na nasz zdrowie.
Ma kremową konsystencję, jest tani, wygodnie zapakowany, a smakuje... tak, jak chcesz. Może być naturalny, śmietankowy, z dodatkiem szynki, ziół i innych przypraw, a także grzybów, takich jak kurki czy pieczarki. W sklepie bardzo chętnie bierzemy go z półki i wrzucamy do koszyka. Kanapki z tym serkiem są pyszne, tu nie ma dyskusji, ale czy ten produkt służy naszemu zdrowiu? Warto poznać opinię ekspertów.
Izomery trans, czyli tłuszcze trans, to niebezpieczne składniki obecne w wielu przetworzonych produktach spożywczych, które mogą mieć bardzo negatywny wpływ na zdrowie. Tłuszcze te powstają w procesie utwardzania (uwodornienia) olejów roślinnych i są szeroko stosowane w przemyśle spożywczym, ponieważ poprawiają smak, konsystencję i trwałość produktów. Znajdziemy je w fast foodach, margarynach, słodyczach, ciastkach i przekąskach, takich jak chipsy i popcorn do mikrofalówki. Jak się okazuje, już niewielka ich ilość może negatywnie wpłynąć na nasz organizm.
Właściwa dieta ma duży wpływ nie tylko na zdrowie, ale i dobre samopoczucie. W Danii zrezygnowano ze sprzedaży niektórych produktów spożywczych ze względu na zawarte w nich tłuszcze trans. Okazuje się, że w Polsce wciąż pojawiają się na stołach.
Stany lękowe mogą pojawić się przy diecie wysokotłuszczowej. Tak wynika z badań opublikowanych w piśmie “Biological Research”. Uczeni podkreślają, w jaki sposób spożywanie dużej ilości tłuszczów nasyconych, które pochodzą z produktów zwierzęcych, wpływa na funkcjonowanie naszego mózgu.“Wszyscy wiedzą, że nie jest to zdrowa żywność, ale mamy tendencję do myślenia o niej wyłącznie w kategoriach przyrostu masy ciała” - podkreślił główny autor nowej publikacji, prof. Christopher Lowry z University of Colorado w Boulder.