Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Najlepsze oleje na cholesterol. Serce bije po nich jak dzwon
Marta Uler
Marta Uler 14.06.2025 05:45

Najlepsze oleje na cholesterol. Serce bije po nich jak dzwon

olej
Przy wysokim cholesterolu wcale nie trzeba unikać wszystkich tłuszczy.Fot. Canva/DirkRietschel/Getty Images

Osoby, które mają wysoki cholesterol, sądzą często, że kluczem do ich zdrowia będzie usunięcie z diety wszelkich tłuszczy. Rezygnują nie tylko z masła, ale i z olejów. To jednak mit. Istnieją zdrowe tłuszcze, które mają udowodnione działanie właśnie zbijające cholesterol. A więc? Nie musisz rezygnować z oleju, ani podczas smażenia, ani w sałatkach. Ale warto, byś wiedział, którego używać, by Twój organizm odniósł korzyść.

  • Nie wszystkie tłuszcze są złe – zdrowe oleje pomagają obniżyć cholesterol
     
  • Szukaj olejów bogatych w jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe
     
  • Unikaj olejów tropikalnych i tłuszczów utwardzanych – mogą szkodzić sercu

W olejach są zdrowe tłuszcze

Oleje nie muszą szkodzić – wręcz przeciwnie. Niektóre z nich zawierają tłuszcze, które działają ochronnie na serce i układ krążenia. Wyróżniamy dwa typy:

  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) – występują głównie w roślinach. Pomagają utrzymać dobry poziom cholesterolu, wspierają przyswajanie witaminy E i powinny stanowić nawet 15–20 proc. dziennego zapotrzebowania energetycznego,
     
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) – dostarczają niezbędnych kwasów omega-3 i omega-6. Mają działanie przeciwzapalne, wspierają mózg i chronią tętnice przed miażdżycą.

To właśnie te tłuszcze są pożądane w diecie osób, które chcą zadbać o swoje serce i obniżyć poziom LDL („złego” cholesterolu).

Przeczytaj też: Ten grzyb obniża cholesterol i poprawia pamięć. Wkrótce sezon

Jak naprawdę wygląda oddział psychiatryczny? Dr hab. n. med. Grzegorz Opielak mówi wprost "to nie więzienie" Niepozorne objawy, groźna choroba. Neurochirurg lek. med. Marek Zdeb tłumaczy, jak zaczyna się guz mózgu

Prozdrowotne oleje – na te postaw

Wybór odpowiedniego oleju ma znaczenie nie tylko dla smaku potraw, ale przede wszystkim dla zdrowia. Oto oleje, które mogą pomóc w walce z cholesterolem:

  • olej rzepakowy – neutralny smak, bogactwo omega-3 i niska zawartość tłuszczów nasyconych. Idealny do codziennego użytku,
     
  • olej lniany – nie do smażenia, ale świetny do sałatek. Dostarcza sporo kwasów omega-3,
     
  • olej z awokado – bardzo wysoki punkt dymienia i duża ilość MUFA. Dobry wybór do smażenia,
     
  • olej sojowy – zawiera zdrowe tłuszcze i jest odporny na temperaturę. Uwaga jednak na alergie.
     
  • olej kukurydziany – skutecznie obniża LDL, często lepiej niż oliwa,
     
  • oliwa z oliwek – klasyk kuchni śródziemnomorskiej, bogata w antyoksydanty i polifenole,
     
  • olej z pestek winogron – sporo witaminy E, dobry do pieczenia i smażenia w średnich temperaturach,
     
  • olej krokoszowy – wersja wysokooleinowa do smażenia, wysokolinolenowa na zimno,
     
  • olej sezamowy – ceniony za smak, ale też za korzystny wpływ na profil lipidowy,
     
  • olej z otrębów ryżowych – zawiera fitosterole i witaminę E. Wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu,
     
  • olej arachidowy – popularny w kuchni azjatyckiej, odporny na temperaturę i zawierający zdrowe tłuszcze.

Przeczytaj też: Zbyt wysoki poziom cholesterolu często nie daje objawów. Ale spójrz na paznokcie

Dieta jest kluczowa w kwestii zdrowia serca. 
Fot. Canva/TR Davis/Pexels

Tym olejom mówimy: nie

Oczywiście jednak nie każdy olej nadaje się dla osób z wysokim cholesterolem. Powinny one unikać:

  • olejów tropikalnych – np. kokosowego i palmowego. Choć dobrze znoszą wysokie temperatury, mają bardzo dużo tłuszczów nasyconych, które podnoszą LDL,
     
  • tłuszczów utwardzanych (uwodornionych) – często obecne w margarynach i produktach przetworzonych. Zawierają tłuszcze trans, które są szczególnie szkodliwe dla serca,
     
  • rafinowanych olejów niskiej jakości – tracą wartości odżywcze podczas przetwarzania, a ich skład tłuszczowy często nie służy zdrowiu.

Pamiętaj: najważniejsze to wybierać oleje tłoczone na zimno do sałatek i do gotowania, a do smażenia – te o wysokim punkcie dymienia i korzystnym profilu kwasów tłuszczowych.

Przeczytaj też: Jak rozpoznać wysoki cholesterol? Lekarz wyjawia: To trochę jak z nowotworem

Olejów niskiej jakości powinni unikać nie tylko ci, którzy mają wysoki cholesterol.
Fot. Canva/Alfo Images

Źródła: healthline.com/health/ways-to-avoid-hydrogenated-oil, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19634067/, healthline.com/health/high-cholesterol/starting-treatment, healthline.com/health/heart-disease/good-fats-vs-bad-fats

Takie paznokcie to powód do niepokoju. Mogą wskazywać na poważne choroby
Paznokcie u rąk mogą świadczyć o poważnej chorobie
Paznokcie Terry'ego to znak, że z sercem coś się dzieje
Choć zazwyczaj zwracamy uwagę na paznokcie pod kątem wyglądu, ich stan może zdradzać znacznie więcej niż tylko dbałość o manicure. Niepozorne zmiany mogą być objawem problemów zdrowotnych, których nie widać na pierwszy rzut oka. Czym są paznokcie Terry’ego i jakie choroby mogą zwiastować? Paznokcie Terry’ego charakteryzują się mlecznobiałą płytką paznokciową z wąskim różowobrązowym paskiem przy końcu. Mogą świadczyć o poważnych problemach ze zdrowiemPaznokcie Terry’ego nie są samodzielną chorobą, a objawem, dlatego kluczowe jest leczenie podstawowej przyczyny zmianW przypadku zmiany płytki paznokcia warto skonsultować się z lekarzem i wykonać odpowiednie badania diagnostyczne
Czytaj dalej
Zakaz sprzedaży jednorazowych e-papierosów. Projekt przekazany do konsultacji
e-papieros
E-papierosy - szkodliwość, skutki dla zdrowia i środowiska
W środę 11 czerwca skierowano do konsultacji projekt ustawy o całkowitym zakazie sprzedaży jednorazowych e-papierosów, zarówno tych z nikotyną, jak i bez. W tym momencie zakaz dotyczy jedynie osób poniżej 18. roku życia, ale resort chce, by objął również dorosłych. „To wyroby stanowiące ewidentne zagrożenie dla zdrowia publicznego” – podkreśla Ministerstwo Zdrowia.Projekt przewiduje całkowity zakaz sprzedaży jednorazowych e-papierosów – także dla dorosłych Rząd wskazuje na poważne zagrożenia zdrowotne i środowiskowe tych produktów Nowe przepisy wymagają notyfikacji w Komisji Europejskiej – proces ten może potrwać około roku
Czytaj dalej