Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Najlepsze oleje na cholesterol. Serce bije po nich jak dzwon
Marta Uler
Marta Uler 14.06.2025 05:45

Najlepsze oleje na cholesterol. Serce bije po nich jak dzwon

olej
Przy wysokim cholesterolu wcale nie trzeba unikać wszystkich tłuszczy.Fot. Canva/DirkRietschel/Getty Images

Osoby, które mają wysoki cholesterol, sądzą często, że kluczem do ich zdrowia będzie usunięcie z diety wszelkich tłuszczy. Rezygnują nie tylko z masła, ale i z olejów. To jednak mit. Istnieją zdrowe tłuszcze, które mają udowodnione działanie właśnie zbijające cholesterol. A więc? Nie musisz rezygnować z oleju, ani podczas smażenia, ani w sałatkach. Ale warto, byś wiedział, którego używać, by Twój organizm odniósł korzyść.

  • Nie wszystkie tłuszcze są złe – zdrowe oleje pomagają obniżyć cholesterol
     
  • Szukaj olejów bogatych w jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe
     
  • Unikaj olejów tropikalnych i tłuszczów utwardzanych – mogą szkodzić sercu

W olejach są zdrowe tłuszcze

Oleje nie muszą szkodzić – wręcz przeciwnie. Niektóre z nich zawierają tłuszcze, które działają ochronnie na serce i układ krążenia. Wyróżniamy dwa typy:

  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) – występują głównie w roślinach. Pomagają utrzymać dobry poziom cholesterolu, wspierają przyswajanie witaminy E i powinny stanowić nawet 15–20 proc. dziennego zapotrzebowania energetycznego,
     
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) – dostarczają niezbędnych kwasów omega-3 i omega-6. Mają działanie przeciwzapalne, wspierają mózg i chronią tętnice przed miażdżycą.

To właśnie te tłuszcze są pożądane w diecie osób, które chcą zadbać o swoje serce i obniżyć poziom LDL („złego” cholesterolu).

Przeczytaj też: Ten grzyb obniża cholesterol i poprawia pamięć. Wkrótce sezon

Prozdrowotne oleje – na te postaw

Wybór odpowiedniego oleju ma znaczenie nie tylko dla smaku potraw, ale przede wszystkim dla zdrowia. Oto oleje, które mogą pomóc w walce z cholesterolem:

  • olej rzepakowy – neutralny smak, bogactwo omega-3 i niska zawartość tłuszczów nasyconych. Idealny do codziennego użytku,
     
  • olej lniany – nie do smażenia, ale świetny do sałatek. Dostarcza sporo kwasów omega-3,
     
  • olej z awokado – bardzo wysoki punkt dymienia i duża ilość MUFA. Dobry wybór do smażenia,
     
  • olej sojowy – zawiera zdrowe tłuszcze i jest odporny na temperaturę. Uwaga jednak na alergie.
     
  • olej kukurydziany – skutecznie obniża LDL, często lepiej niż oliwa,
     
  • oliwa z oliwek – klasyk kuchni śródziemnomorskiej, bogata w antyoksydanty i polifenole,
     
  • olej z pestek winogron – sporo witaminy E, dobry do pieczenia i smażenia w średnich temperaturach,
     
  • olej krokoszowy – wersja wysokooleinowa do smażenia, wysokolinolenowa na zimno,
     
  • olej sezamowy – ceniony za smak, ale też za korzystny wpływ na profil lipidowy,
     
  • olej z otrębów ryżowych – zawiera fitosterole i witaminę E. Wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu,
     
  • olej arachidowy – popularny w kuchni azjatyckiej, odporny na temperaturę i zawierający zdrowe tłuszcze.

Przeczytaj też: Zbyt wysoki poziom cholesterolu często nie daje objawów. Ale spójrz na paznokcie

Dieta jest kluczowa w kwestii zdrowia serca. 
Fot. Canva/TR Davis/Pexels

Tym olejom mówimy: nie

Oczywiście jednak nie każdy olej nadaje się dla osób z wysokim cholesterolem. Powinny one unikać:

  • olejów tropikalnych – np. kokosowego i palmowego. Choć dobrze znoszą wysokie temperatury, mają bardzo dużo tłuszczów nasyconych, które podnoszą LDL,
     
  • tłuszczów utwardzanych (uwodornionych) – często obecne w margarynach i produktach przetworzonych. Zawierają tłuszcze trans, które są szczególnie szkodliwe dla serca,
     
  • rafinowanych olejów niskiej jakości – tracą wartości odżywcze podczas przetwarzania, a ich skład tłuszczowy często nie służy zdrowiu.

Pamiętaj: najważniejsze to wybierać oleje tłoczone na zimno do sałatek i do gotowania, a do smażenia – te o wysokim punkcie dymienia i korzystnym profilu kwasów tłuszczowych.

Przeczytaj też: Jak rozpoznać wysoki cholesterol? Lekarz wyjawia: To trochę jak z nowotworem

Olejów niskiej jakości powinni unikać nie tylko ci, którzy mają wysoki cholesterol.
Fot. Canva/Alfo Images

Źródła: healthline.com/health/ways-to-avoid-hydrogenated-oil, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19634067/, healthline.com/health/high-cholesterol/starting-treatment, healthline.com/health/heart-disease/good-fats-vs-bad-fats

Takie paznokcie to powód do niepokoju. Mogą wskazywać na poważne choroby
Paznokcie u rąk mogą świadczyć o poważnej chorobie
Paznokcie Terry'ego to znak, że z sercem coś się dzieje
Choć zazwyczaj zwracamy uwagę na paznokcie pod kątem wyglądu, ich stan może zdradzać znacznie więcej niż tylko dbałość o manicure. Niepozorne zmiany mogą być objawem problemów zdrowotnych, których nie widać na pierwszy rzut oka. Czym są paznokcie Terry’ego i jakie choroby mogą zwiastować? Paznokcie Terry’ego charakteryzują się mlecznobiałą płytką paznokciową z wąskim różowobrązowym paskiem przy końcu. Mogą świadczyć o poważnych problemach ze zdrowiemPaznokcie Terry’ego nie są samodzielną chorobą, a objawem, dlatego kluczowe jest leczenie podstawowej przyczyny zmianW przypadku zmiany płytki paznokcia warto skonsultować się z lekarzem i wykonać odpowiednie badania diagnostyczne
Czytaj dalej
Zakaz sprzedaży jednorazowych e-papierosów. Projekt przekazany do konsultacji
e-papieros
E-papierosy - szkodliwość, skutki dla zdrowia i środowiska
W środę 11 czerwca skierowano do konsultacji projekt ustawy o całkowitym zakazie sprzedaży jednorazowych e-papierosów, zarówno tych z nikotyną, jak i bez. W tym momencie zakaz dotyczy jedynie osób poniżej 18. roku życia, ale resort chce, by objął również dorosłych. „To wyroby stanowiące ewidentne zagrożenie dla zdrowia publicznego” – podkreśla Ministerstwo Zdrowia.Projekt przewiduje całkowity zakaz sprzedaży jednorazowych e-papierosów – także dla dorosłych Rząd wskazuje na poważne zagrożenia zdrowotne i środowiskowe tych produktów Nowe przepisy wymagają notyfikacji w Komisji Europejskiej – proces ten może potrwać około roku
Czytaj dalej