Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Żywienie > Tych produktów spożywczych w Danii zakazali lata temu. W Polsce nadal są na stołach
Kamila Sabatowska
Kamila Sabatowska 26.07.2024 07:34

Tych produktów spożywczych w Danii zakazali lata temu. W Polsce nadal są na stołach

tłuszcze
fot. canva/gettyimages

Właściwa dieta ma duży wpływ nie tylko na zdrowie, ale i dobre samopoczucie. W Danii zrezygnowano ze sprzedaży niektórych produktów spożywczych ze względu na zawarte w nich tłuszcze trans. Okazuje się, że w Polsce wciąż pojawiają się na stołach.

Tłuszcze Trans zakazane w Danii

Po badaniach przeprowadzonych w Danii wyszło na jaw, że ponad 50 tysięcy z nich jest narażonych na choroby układu krążenia w związku ze spożywaniem tłuszczów tras. Przyczyniają się one bowiem do powstawania złego cholesterolu, który prowadzi do miażdżycy i otyłości. Oprócz tego, w konsekwencji może dojść do zawału, udaru mózgu oraz cukrzycy typu 2.

Niedługo po nich Duńska Rada do spraw Żywienia zdecydowała, że jako pierwszy kraj na świecie zrezygnuje ze stosowania przemysłowo produkowanych tłuszczów trans. Zakaz ten pojawił się w 2003 roku, a więc już ponad 20 lat temu.

5 najlepszych sposobów na wysmuklenie twarzy. Będziesz nie do poznania! Kardiolog ostrzega przed nieoczywistym objawem zawału. Jeśli go poczujesz, wzywaj karetkę

W czym kryją się tłuszcze trans?

Niebezpieczny dla zdrowia rodzaj tłuszczów kryje się w doskonale znanych nam produktach spożywczych. Nierzadko sięgają po nie całe rodziny, od najmłodszych po najstarszych członków. Tłuszcze trans zawiera między innymi twarda margaryna, często dodawana do ciast i smarowania pieczywa. Niektóre kaszki dla dzieci, mleczne przetworzone produkty, pączki i drożdzówki, te gotowe do kupienia w sklepie także są ich źródłem.

Nie wszyscy są natomiast świadomi, że tłuszcze trans zawierają także przekąski takie jak popcorn do mikrofalówki, czipsy i ciastka. Dlatego tak ważne, by przed zakupem oraz spożyciem sprawdzić skład na opakowaniu produktu. Zdecydowanie lepiej zrezygnować z tych zawierających tłuszcze uwodornione lub częściowo uwodornione.

tłuszcze chipsy

Skutki spożywania tłuszczów trans

Przyjmowanie tłuszczów trans wpływa niekorzystnie na zdrowie i może prowadzić do poważnych problemów, szczególnie u dzieci. Między innymi podnoszą zły cholesterol, a także zwiększają ryzyko pojawienie się nadwagi a w konsekwencji otyłości.

Regularne spożywanie tych tłuszczów wiąże się również ze zwiększeniem ryzyka wystąpienia chorób sercowo naczyniowych, a co za tym idzie zawałem i udarem mózgu. Ponadto zaburzają metabolizm glukozy, co realnie może prowadzić do cukrzycy typu 2. Niektóre badania sugerują nawet, że dostarczanie ich do organizmu zwiększa ryzyko wystąpienia różnego rodzaju nowotworów.