Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Zdaniem Lekarza > Nowy trend w zdrowym i ekologicznym żywieniu. Olej z owadów może trafić na nasze stoły
Alina Gałka
Alina Gałka 27.06.2025 14:48

Nowy trend w zdrowym i ekologicznym żywieniu. Olej z owadów może trafić na nasze stoły

Oleje spożywcze z owadów
Olej z owadów to kolejny krok w kierunku ekologicznej produkcji żywności. Fot. ollo/Getty Images Signature

Olej z owadów może wkrótce dołączyć do listy innowacyjnych produktów spożywczych, które trafiają na nasze talerze. Jest nie tylko bogaty w składniki odżywcze, ale również przyjazny dla środowiska i wpisuje się w światowy trend zrównoważonego żywienia. Czy przekonamy się do tej niezwykłej alternatywy dla tradycyjnych tłuszczów?

  • Oleje z owadów mogą być wartościowym źródłem składników odżywczych
  • Produkcja olejów z owadów może służyć ochronie środowiska
  • Entomofagia, czyli jedzenie owadów, nie jest nowym zjawiskiem
  • Przyszłość owadów w branży spożywczej
     

Wysoka wartość odżywcza i bioaktywne związki

Olej z owadów jadalnych wyróżnia się składem bogatym w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Zawiera również związki bioaktywne o właściwościach przeciwutleniających, które mogą korzystnie wpływać na zdrowie człowieka. Naukowcy podkreślają jego potencjalną rolę w profilaktyce chorób metabolicznych oraz jako wartościowy komponent diet funkcjonalnych.

– Olej z owadów jadalnych stanowi dobrą alternatywę olejów tradycyjnych – zaznaczył dr hab. Bartosz Fotschki z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.

Wszyscy go mamy. Niewielu o nim wie. A kontroluje Twój stres, sen i ból "Polak jest trudnym pacjentem". Rozmowa z prof. dr hab. n. med. Robertem Gilem, prezesem PTK

Produkcja przyjazna środowisku

Hodowla owadów na cele spożywcze wiąże się z istotnymi korzyściami środowiskowymi. Owady zużywają wielokrotnie mniej wody i paszy niż tradycyjne zwierzęta hodowlane i wymagają znacznie mniejszej powierzchni produkcyjnej. Co istotne, emisja gazów cieplarnianych związana z hodowlą świerszczy czy larw Hermetia illucens jest kilkukrotnie niższa niż w przypadku produkcji wołowiny i wieprzowiny. Dzięki temu olej owadzi może być elementem strategii ograniczania śladu węglowego sektora rolno-spożywczego.

szarańcza wędrowna Fot. eowyn_photos/Canva.jpg
Obecnie w UE można wytwarzać żywność z chrząszczy, szarańczy wędrownej i mącznika młynarka.  Fot. eowyn_photos/Canva

Przeczytaj też: Są napakowane pasożytami. A Polacy jedzą na potęgę jak najlepsze frykasy

Zainteresowanie żywnością z owadów rośnie

Spożywanie owadów nie jest nowym zjawiskiem – było znane już w czasach prehistorycznych i do dziś jest powszechne w wielu regionach świata, zwłaszcza w Azji, Afryce i Ameryce Łacińskiej. W krajach zachodnich zainteresowanie entomofagią pojawiło się jednak stosunkowo niedawno.

Obecnie zainteresowanie tym produktem w kulturach zachodnich jest stosunkowo nowe i stanowi część szerszego zainteresowania entomofagią (czyli odżywiania się owadami), która zyskuje na popularności jako rozwiązanie globalnych wyzwań związanych z bezpieczeństwem żywnościowym – podkreślił dr hab. Fotschki.

Przeczytaj też: Wartości odżywcze owadów. Czy owady mogą zastąpić mięso?

Wyzwania akceptacji i przyszłość badań

Mimo wysokiej wartości odżywczej i korzystnych aspektów środowiskowych olej owadzi budzi rezerwy konsumentów. Wynika to przede wszystkim z uwarunkowań kulturowych i barier psychologicznych. Dlatego w praktyce producenci często dodają go do żywności w formie nierozpoznawalnej – na przykład jako komponent mieszanek tłuszczowych, wypieków czy produktów wysokoprzetworzonych.

Obecnie w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN prowadzone są pionierskie badania nad wpływem oleju z larw czarnej muchy żołnierskiej (Hermetia illucens) na funkcjonowanie przewodu pokarmowego i metabolizm lipidów w wątrobie. Wyniki tych prac pozwolą określić, w jakim stopniu olej owadzi może pełnić funkcję prozdrowotnego składnika diety i jakie mechanizmy biologiczne są za to odpowiedzialne.

czarna mucha żołnierska Fot. Tomasz Klejdysz/Getty Images.jpg
Naukowcy z PAN badają wpływ oleju z larw czarnej muchy żołnierskiej (Hermetia illucens) na funkcjonowanie przewodu pokarmowego i metabolizm lipidów w wątrobie. Fot. Tomasz Klejdysz/Getty Images


Źródła: pacjenci.pl, PAP

Leki bez recepty na grzybicę stóp. Pomogą na pierwsze objawy
grzybica stóp
Grzybica stóp - jak leczyć?
Szczypanie, pieczenie, swędzenie i nieprzyjemny zapach – to typowe objawy grzybicy stóp. Gdy pojawią się te pierwsze symptomy, wiele osób zastanawia się, czy od razu trzeba biec do lekarza. Na szczęście – nie zawsze. Jeśli infekcja jest na wczesnym etapie i nie ma nasilonych objawów, można z powodzeniem zastosować środki dostępne bez recepty. W aptece znajdziesz wiele preparatów, które złagodzą stan zapalny, zahamują rozwój grzybów i pomogą przywrócić zdrowy wygląd skórze stóp. Zapytaj farmaceuty.Grzybicą stóp można się zarazić w miejscach publicznych, takich jak basen czy siłownia Wczesne objawy to swędzenie, łuszczenie i pękanie skóry między palcami Kremy, maści i aerozole bez recepty skutecznie zwalczają infekcję, jeśli są odpowiednio dobrane i stosowane regularnie
Czytaj dalej
Operacja bariatryczna na NFZ - kto się kwalifikuje i gdzie można się leczyć?
Operacja bariatryczna na NFZ
operacja bariatryczna
Choć coraz więcej osób sięga po nowoczesne leki wspomagające odchudzanie, operacje bariatryczne wciąż pozostają jedyną realną szansą na poprawę zdrowia dla setek tysięcy pacjentów. Lista oczekujących rośnie, a możliwości systemu są ograniczone. Szacuje się, że nawet pół miliona osób w Polsce spełnia kryteria do takiego zabiegu, tymczasem w ramach NFZ przeprowadza się ich jedynie kilka tysięcy rocznie. Kto może liczyć na refundację i jak się zakwalifikować?
Czytaj dalej