Zakrzepy stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia – mogą prowadzić do zawałów serca, udarów mózgu czy zatorowości płucnej. Wiele osób poszukuje naturalnych sposobów na zapobieganie ich powstawaniu, a jedzenie określonych produktów codziennie może okazać się zbawienne. Podpowiadamy, jaki składnik warto włączyć do diety, by uniknąć problemów.Dieta przeciwzakrzepowa opiera się na spożywaniu produktów, które pomagają utrzymać krew w odpowiedniej lepkości, zapobiegając tworzeniu się skrzepów. Jakie produkty warto włączyć do codziennego menu, by zadbać o zdrowie układu krążenia?
Choć organizm potrafić sam oczyszczać się z toksyn, warto wspomóc ten proces naturalnymi sposobami. Coraz częściej słyszymy o różnego rodzaju detoksach i cudownych dietach. Często jednak przestrzeganie surowych restrykcji żywieniowych może nam bardziej zaszkodzić niż pomóc. To dlatego warto sięgnąć po sprawdzone, proste sposoby na naturalne oczyszczenie. Wystarczy włączyć do swojej diety kilka produktów, które tworzą razem prawdziwą bombę witaminową. Twój organizm ci za to podziękuje!
Święta Bożego Narodzenia to czas obfitych posiłków, rodzinnych spotkań i słodkich wypieków. Niestety, często wiąże się też z uczuciem ciężkości w żołądku, wzdęciami i innymi dolegliwościami trawiennymi. Jak cieszyć się świątecznymi smakami, nie rezygnując przy tym z dobrego samopoczucia?
Choć używamy ich zazwyczaj do pieczenia słodkich lub wytrawnych wypieków, kryją w sobie niezwykły potencjał zdrowotny. Bogate w witaminy z grupy B, cynk, selen i inne mikroelementy, wspomagają regenerację skóry, wzmacniają paznokcie i przyspieszają wzrost włosów. Odpowiednio przygotowane mogą także wspierać odporność i redukować problemy z trądzikiem. Drożdże, które zazwyczaj trzymamy w lodówce, mają niesamowite właściwości.
Rak to nowotwór złośliwy, który nie tylko namnaża się w sposób nieprawidłowy, ale również nacieka na inne tkanki, uszkadzając je, tworząc przerzuty. Odpowiednia dieta może zmniejszyć szansę na zachorowanie. Warto więc jeść ten owoc kilogramami, bo zdaniem ekspertów rak go nie znosi. Według danych statystycznych Krajowego Rejestru Nowotworów z 2023 roku wynika, że z rakiem zmaga się ok. 1,17 mln Polaków. Oznacza to, że na każde 100 tys. osób w Polsce 440 ma zdiagnozowanego raka. Liczba nowych zachorowań w skali roku sięga blisko 170 tys.
Sztuczne barwniki i konserwanty mogą mieć niebagatelny wpływ na zdrowie. Z przetworzonej żywności trudno jest zrezygnować, ale warto zacząć czytać etykiety. Składnik, którego trzeba szczególnie się wystrzegać, to erytrozyna. Ukrywa się pod symbolem E127. Erytrozyna to syntetyczny barwnik spożywczy, który w całej Europie wciąż jest powszechnie stosowany w produkcji żywności. Tymczasem w USA trwa debata nad jego całkowitym zakazem z powodu obaw o potencjalne skutki zdrowotne.
Wiele osób nie wyobraża sobie zbliżających się świąt Bożego Narodzenia bez karpia na stole. Ważne jest jednak, by odpowiednio go przygotować. Sposób, w jaki robi to tysiące Polek i Polaków, nie jest prawidłowy, a co więcej, niebezpieczny. Karp smażony to jedna z najważniejszych świątecznych potraw. Warto więc zadbać o to, by była nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Dużo zależy od tego, jakiego tłuszczu używamy. Jak nie popełnić fatalnego błędu podczas smażenia karpia? Podpowiadamy.
Zanim medycyna, jaką dziś znamy, zaczęła profesjonalnie dbać o nasze zdrowie i młodość, musieliśmy sobie radzić na inne sposoby – najczęściej ufając produktom naturalnym. Dziś trend ten jest bardzo popularny, a rolę odżywiania w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu podkreślają nie tylko dietetycy. Jednym z produktów, którego właściwości warto znać, jest fasola, używana dotychczas jako składnik zup i sałatek – ze względu na bogactwo składników odżywczych.
Izomery trans, czyli tłuszcze trans, to niebezpieczne składniki obecne w wielu przetworzonych produktach spożywczych, które mogą mieć bardzo negatywny wpływ na zdrowie. Tłuszcze te powstają w procesie utwardzania (uwodornienia) olejów roślinnych i są szeroko stosowane w przemyśle spożywczym, ponieważ poprawiają smak, konsystencję i trwałość produktów. Znajdziemy je w fast foodach, margarynach, słodyczach, ciastkach i przekąskach, takich jak chipsy i popcorn do mikrofalówki. Jak się okazuje, już niewielka ich ilość może negatywnie wpłynąć na nasz organizm.
Dane NFZ odnośnie otyłości nie napawają optymizmem. Nadwagę ma już trzech na pięciu dorosłych Polaków. Co czwarty jest otyły. NFZ szacuje, że za kilka lat otyłych osób będzie aż 30 proc.Jeśli chcemy zmienić styl życia, a co najważniejsze zdrowo się odżywiać i zmienić dietę, z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Na stronie Diety NFZ można za darmo wybrać dla siebie oraz bliskich odpowiedni plan żywieniowy. To jeszcze nie wszystko, bo nawet jeśli mierzymy się z chorobami takimi jak cukrzyca czy depresja, również możemy pobrać ze strony internetowej odpowiednio dopasowany jadłospis.
Ziemniaki to popularny składnik wielu dań, ale warzywa te nie zawsze są najlepszym wyborem dla osób dbających o sylwetkę czy zdrowie – zwłaszcza jeśli łączą je z masłem, śmietaną czy tłustym mlekiem. Na szczęście istnieje wiele warzyw, które z powodzeniem mogą zastąpić ziemniaki, zawierając przy tym mniej kalorii, więcej błonnika i cennych składników odżywczych. Puree z kalafiora, brokułów czy dyni to doskonałe alternatywy. Dzięki nim można ograniczyć spożycie węglowodanów i uniknąć skoków cukru we krwi.
Ważny komunikat Lidl Polska. W mące znanej marki wykryto zbyt wysoki poziom ochratoksyny A. Jak się okazuje, jest to niebezpieczna i rakotwórcza substancja, a sieć sklepów Lidl podjął decyzję o natychmiastowym wycofaniu skażonego produktu.
Jesień sprzyja jedzeniu słodyczom. Chcąc osłodzić sobie ten pochmurny i zimny już czas, sięgamy po ciasteczka, batoniki, ciasto czy inne słodkości. Trzeba pamiętać, że słodycze, choć tak bardzo uwielbiane przez wielu z nas, są bardzo groźne dla naszego organizmu.Anna Bartusiak-Chatys - Lekarz Medycyny Stylu Życia tłumaczy za pośrednictwem mediów społecznościowych, dlaczego słodycze są takie groźne.
Lekarka Poonam Desai publikuje w mediach społecznościowych pod pseudonimem "DoctorandDancer". Jej nagrania cieszą się ogromną popularnością. W jednym z nich zdradziła, że picie kawy o tej porze jest niedopuszczalne. Z pewnością ten błąd popełnia wielu Polaków. Coraz więcej osób chce prowadzić zdrowy tryb życia. To nie tylko gwarancja lepszego samopoczucia, ale też recepta na dłuższe życie, gdyż zdrowe nawyki zapobiegają wielu chorobom. Nie warto więc zwlekać i jak najszybciej zmienić swoje przyzwyczajenia, by żyć lepiej.
Kotlet schabowy to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Nic dziwnego, że większość z nas zajada się nimi w najlepsze, bo smakują obłędnie. Są jednak kotlety, które są o wiele lepsze w smaku od schabowych, a ponadto obniżają cholesterol.Coraz więcej osób eksperymentuje w kuchni i odkrywa nowe smaki. Bezmięsny schabowy może okazać się strzałem w dziesiątkę. Wykonany z tego grzyba obniża cholesterol i ma wiele innych pozytywnych właściwości na nasz organizm.
Chętnie robimy zakupy w popularnych dyskontach spożywczych. Wybór produktów jest ogromny, lecz spora część z nich jest niestety bardzo niezdrowa. Doktor dietetyki Michał Wrzosek wziął pod lupę produkty z Biedronki, których absolutnie trzeba unikać. Wybrał również te zdrowe. Czego absolutnie unikać, a co warto kupować?
Wiele osób zastanawia się, co jest lepszym wyborem – masło czy margaryna? To niezwykle ważne zarówno dla tych, którzy są na redukcji, jak i dla tych, którym zależy wyłącznie na tym, by jeść zdrowo. Dietetyk Michał Wrzosek zabrał głos w tej sprawie i rozwiał wszelkie wątpliwości.Polacy nie wyobrażają sobie kromki chleba bez masła czy margaryny. Wielu nawet nie tknie przygotowanej kanapki, jeśli pieczywo nie jest posmarowane którymś z nich. Ale które smarowidło jest lepszym wyborem? Sprawdźmy.
Ten, kto chce się zdrowo odżywiać, mniej więcej wie, czego powinien w swojej diecie unikać. Takie podstawowe informacje łatwo znaleźć – chodzi o produkty wysoko przetworzone, chipsy, słodycze, słodkie napoje gazowane, zupki instant, gotowe sosy, czy wszelkie fast-foody.Jednak jest wiele takich produktów, które sprawiają wrażenie zdrowych, a wcale nie są. Przykład? Choćby musli. Nawet jeśli na opakowaniu wyczytamy, że to same zboża i suszone owoce, to w składzie często możemy znaleźć mnóstwo cukru, a nawet soli. Na które jeszcze produkty powinniśmy uważać? Wymienia je lekarz, Marek Skoczylas.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) w Bydgoszczy poinformowała o zatrzymaniu blisko 40 ton suszonych śliwek z USA. Owoce nie mogą zostać wprowadzone do obrotu ze względu na niechciany dodatek. To, co znaleziono w żywności, przyprawia o ciarki.Łączna masa przetransportowanych do Polski suszonych śliwek wynosi 39 916 kg. Nie nadają się one do jedzenia. Wszystko przez szkodniki, które postanowiły się w nich rozgościć na dobre.
Mnóstwo osób stosuje diety, choć niektóre z nich nie należą do zdrowych oraz dobrych dla naszego organizmu. Amerykański magazyn "U.S. News & World Report" co roku zajmuje się publikacją najlepszych oraz najzdrowszych diet. Zdaniem magazynu to właśnie dieta śródziemnomorska należy do tych najzdrowszych. Kolejne miejsca należą do diet: Dash oraz diety MIND. Które diety z kolei nie cieszą się uznaniem dietetyków?