Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Uroda i pielęgnacja > Podczas mrozów zadbaj o włosy. Pamiętaj o tych witaminach
Marta Uler
Marta Uler 09.01.2024 17:35

Podczas mrozów zadbaj o włosy. Pamiętaj o tych witaminach

Włosy a mróz
Fot. Pexels/Yan Krukau

Zima to trudny czas nie tylko dla naszego zdrowia, które nieustannie narażone jest na walkę z przeróżnymi patogenami, ale i dla naszej urody. Tej pory roku nie lubią szczególnie włosy. Zaduszone pod czapką, bez dostępu do świeżego powietrza, przetłuszczają się, tracą blask, robią się łamliwe i po prostu słabe. Co zrobić, by jakoś je odżywić i zregenerować? Jest na to kilka sposobów.

"Jest zima więc musi być zimno”

Choć za oknem są minusowe temperatury, a większość z nas z tego powodu narzeka, w gruncie rzeczy przecież tak powinno być. Jest w końcu zima. Mróz zresztą całkiem korzystnie wpływa zarówno na nasze zdrowie, jak i na przyrodę. Powoduje, chociażby to, że ginie wiele chorobotwórczych bakterii i wirusów. 

Lekarze podnoszą, że podczas mrozów nie należy rezygnować ze spacerów – jeśli oczywiście jesteśmy ogólnie zdrowi. W ten sposób się hartujemy. Zimno powoduje także, że wydzielają się endorfiny. Jednak pewnym minusem jest to, że na zewnątrz musimy się ciepło i szczelnie ubierać. Ciało nie ma więc tak dobrej wentylacji. To dlatego zimą może ucierpieć nieco nasza skóra i oczywiście włosy. Wciąż gniecione pod czapką tracą wiele ze swojego uroku.

cza.jpg
Fot. Pexels/Guillaume Meurice
Tego nie wiesz o włosach. Ciekawe fakty, które Cię zaskoczą! 5 błędów dietetycznych. Wypadają przez nie włosy

Jak dbać o włosy zimą?

Włosy nie lubią zimy. Różnice temperatur, na które ciągle są narażane, sprawiają, że stają się łamliwe, przesuszone (a skóra głowy przetłuszczona), wypadają, tracą na objętości. Dlatego zwłaszcza teraz, gdy mróz naprawdę ścisnął, warto o nie bardziej zadbać. Oto, o czym trzeba pamiętać, by wyglądały zdrowo, były lśniące, mocne i ładnie się układały.

  • Po każdym myciu głowy rozprowadzaj na włosach odżywkę. To klucz do utrzymania odpowiedniego stopnia ich nawilżenia. Warto zainwestować w nawilżające maski do włosów, które przywrócą włosom utraconą elastyczność i miękkość.
     
  • Chroń przed zimnym wiatrem – może on uszkadzać strukturę włosów, wysuszać je, powodując ich łamliwość. A więc jednak noś czapkę, ale wybieraj nakrycia głowy wykonane z naturalnych, oddychających materiałów, aby unikać nadmiernego przegrzewania skóry głowy. Idealnym rozwiązaniem jest wełna.
     
  • Po myciu susz włosy bardzo delikatnie – nie największym "wiatrakiem” i nie najgorętszym powietrzem. Lepiej trochę dłużej postać z suszarką w ręce – za to włosy na pewno nam podziękują!
     
  • Ogranicz używanie gofrownic i lokówek – te narzędzia dodatkowo wysuszają włosy. Jeśli koniecznie musisz z nich korzystać, zastosuj wcześniej specjalne preparaty termoochronne.
     
wlos.jpg
Fot. Pexels
  • Unikaj częstego mycia – zimą ogranicz się do 2-3 razy w tygodniu. Wybieraj łagodne szampony, które nie wysuszają skóry głowy.
     
  • Zrezygnuj z plastikowych szczotek i grzebieni – wybieraj drewniane lub z naturalnym włosiem.
     
  • Regularnie podcinaj końcówki – co ok. 6-8 tygodni. Zapobiega to rozdwajaniu się włosów i poprawia ich kondycję.
     
  • Sięgnij po naturalne oleje – takie jak olej arganowy, jojoba czy kokosowy, które doskonale nawilżają włosy i skórę głowy. Stosuj je na końcówki włosów lub jako maski na noc. Oleje te wzmacniają strukturę włosów, nadając im zdrowy wygląd.

Zdrowo się odżywiaj

Co ma do tego wszystkiego dieta? Bardzo dużo! Zdrowe włosy zaczynają się od wewnątrz, to nie banał. Zrezygnuj ze "śmieciowego” jedzenia, o wysokiej zawartości tłuszczu, cukrów i przetworzonych produktów spożywczych, a także alkoholu (i papierosów!), ponieważ mogą one wpływać negatywnie na zdrowie włosów. Postaw raczej na:

  • białko – w końcu jest kluczowym budulcem włosów (keratyna to białko). Jedz więc jaja, drób, ryby, mięso, orzechy, nasiona, produkty mleczne.
     
  • żelazo – bowiem jego niedobór może prowadzić do wypadania włosów. Ten pierwiastek wspiera transport tlenu do mieszków włosowych. Jego źródłem są czerwone mięso, fasola, szpinak, jajka, pestki dyni.
     
  • kwasy omega-3 i omega-6 - nawilżają włosy, poprawiając ich elastyczność i blask. Znajdziesz je w tłustych rybach (łosoś, makrela), orzechach, siemieniu lnianym.
     
  • biotynę (witaminę B7) – która jest istotna nie tylko dla włosów, ale i paznokci. By je w nią wzbogacić, sięgaj po jaja, orzechy, nasiona, produkty pełnoziarniste, banany.
     
  • witaminę A – która wspiera zdrową produkcję sebum i dba o nawilżenie włosów. Występuje w marchwi, słodkich ziemniakach, szpinaku, brokułach, mango.
     
  • witaminę C – pomagającą w produkcji kolagenu. Jej źródłem może być papryka, truskawki, cytrusy, czy brukselka.
     
  • witaminę E – bo jest to przeciwutleniacz, który chroni włosy przed szkodliwym wpływem środowiska. Bogate w nią są orzechy, migdały, szpinak, czy oleje roślinne.
     
  • cynk – który pomaga w naprawie tkanek, w tym mieszków włosowych. Znajdziesz go w ciecierzycy, pestkach dyni, czy orzechach.

Zobacz także:

Anna Mucha dumnie prezentuje siwe włosy. To ostatni krzyk mody, ale i głos w walce z ejdżyzmem

Ratunek na wypadające włosy i nie tylko! Poznaj niezwykłe właściwości pokrzywy

Tego nie wiesz o włosach. Ciekawe fakty, które Cię zaskoczą!