Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Zabijają bakterie i wzmacniają ciało. 3 składniki z kuchni na infekcje
Alina Gałka
Alina Gałka 16.02.2025 09:13

Zabijają bakterie i wzmacniają ciało. 3 składniki z kuchni na infekcje

3 składniki na infekcje
Fot. archiwum własne/pacjenci.pl

Antybiotyki to substancje chemiczne, które hamują wzrost lub niszczą bakterie. Są niezwykle skuteczne w leczeniu infekcji bakteryjnych, ale ich stosowanie może prowadzić do oporności bakterii oraz zaburzeń mikroflory jelitowej. Ich naturalne i bezpieczne zamienniki znajdziesz w swojej kuchni.

W wielu produktach spożywczych znajdziesz naturalne zamienniki antybiotyków, które wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i wspierające odporność. Chociaż w przypadku chorób nie zastąpią leków przepisanych przez lekarza, wspierają walkę z infekcjami i pomagają się przed nimi chronić. 

Potężny imbir

W medycynie naturalnej imbir (Zingiber officinale) stosowany jest od wieków, a badania naukowe potwierdzają jego skuteczność w terapii rozmaitych infekcji. Zawiera gingerol, który wykazuje silne działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, pomagając zwalczać bakterie takie jak E. coli czy Helicobacter pylori (bakteria wywołująca choroby żołądka). Wspiera także odporność i może łagodzić infekcje górnych dróg oddechowych.

Dlaczego imbir działa jak naturalny antybiotyk?

• Działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, wspomagając leczenie przeziębień i grypy.
• Wspiera trawienie i zmniejsza stany zapalne w organizmie.
• Może zwalczać niektóre bakterie oporne na antybiotyki.

Choć imbir nie zastąpi antybiotyków w ciężkich infekcjach, może być skutecznym wsparciem w profilaktyce i łagodzeniu objawów chorób. Najlepiej spożywać go jako herbatę, świeży kłącze lub w połączeniu z miodem i cytryną. Przeczytaj: Od kuchni po sypialnię. Poznaj właściwości kurkumy i imbiru
 

Te 3 objawy powinny zaniepokoić. Wskazują na raka Te suplementy mogą uszkodzić żołądek. Łykamy je jak cukierki

Wszechmocny czosnek

Również czosnek (Allium sativum L.) od wieków jest używany jako naturalny środek przeciwbakteryjny i przeciwwirusowy. Jego głównym aktywnym składnikiem jest allicyna, która wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, pomagając zwalczać Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty), Escherichia coli (pałeczka okrężnicy) oraz Helicobacter pylori (bakteria wywołująca choroby żołądka). Regularne spożywanie czosnku wzmacnia układ odpornościowy i może wspomagać organizm w walce z infekcjami.

czosnek-Canva
Czosnek to naturalny antybiotyk, który wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i wzmacniające odporność. Fot. Canva

Czosnek ma udowodnione działanie:
antybakteryjne – zwalcza szkodliwe bakterie, w tym niektóre lekooporne szczepy,
przeciwwirusowe – wspomaga organizm w walce z wirusami przeziębienia i grypy,
przeciwgrzybicze – skuteczny w walce z drożdżakami, np. Candida albicans,
wzmacniające odporność – pobudza produkcję komórek odpornościowych,
przeciwzapalne – zmniejsza stan zapalny w organizmie.

Aby skorzystać z prozdrowotnych właściwości czosnku, najlepiej spożywać go na surowo, np. rozgnieciony i dodany do potraw lub rozpuszczony w miodzie. Czytaj: Ten naturalny antybiotyk wspomaga odporność. Tyle czosnku trzeba jeść, by być zdrowym
 

Złota kurkuma

Dzięki zawartości kurkuminy, jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy, również kurkuma (Curcuma longa L.) wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Może wspierać organizm w walce z infekcjami, wzmacnia odporność i chroni przed przeziębieniami. Badania sugerują również, że kurkuma pomaga w profilaktyce chorób przewlekłych, takich jak nowotwory, i wspiera zdrowie układu pokarmowego, łagodząc problemy trawienne.

kurkuma-Canva
W sklepach spożywczych coraz częściej można znaleźć nie tylko sproszkowaną kurkumę, ale też jej świeże korzenie - świetne do naparów! Fot. Canva

Najważniejsze właściwości kurkumy:

działa antybakteryjnie – zwalcza szkodliwe drobnoustroje.
wzmacnia odporność – regularne spożywanie może chronić przed infekcjami i stanami zapalnymi.
łagodzi ból – pomaga przy bólach miesiączkowych oraz stanach zapalnych stawów.
przyspiesza gojenie ran – stosowana miejscowo wspomaga regenerację skóry i zmniejsza blizny.
wspiera układ trawienny – łagodzi problemy żołądkowe i wspomaga pracę wątroby.

Kurkumę można spożywać w formie sproszkowanej, dodając ją do potraw, lub wykorzystać świeży korzeń do przygotowania naparów i koktajli. Aby zwiększyć przyswajalność kurkuminy, warto łączyć ją z czarnym pieprzem oraz zdrowymi tłuszczami, np. oliwą z oliwek. Przeczytaj: 2 proste przepisy na domowe shoty witaminowe

 

Źródła:

[1] Shiming Zhang, Xuefang Kou, Hui Zhao, Kit-Kay Mak, Madhu Katyayani Balijepalli, Mallikarjuna Rao Pichika. Zingiber officinale var. rubrum: Red Ginger's Medicinal Uses. Molecules. 2022 Jan 25;27(3):775. doi: 10.3390/molecules27030775.
[2] Marta Rogowska, Wojciech Giermaziak. Wpływ roślin leczniczych na farmakokinetykę i metabolizm leków syntetycznych. Post Fitoter 2018; 19(4): 274-282 DOI: https://doi.org/10.25121/PF.2018.19.4.274.
[3] Soheil Zorofchian Moghadamtousi, Habsah Abdul Kadir, Pouya Hassandarvish, Hassan Tajik, Sazaly Abubakar, Keivan Zandi. A review on antibacterial, antiviral, and antifungal activity of curcumin. Biomed Res Int. 2014:2014:186864. doi: 10.1155/2014/186864. Epub 2014 Apr 29.