Biała kapusta potrafi zaszkodzić jelitom. Powodem jest ten składnik
O kapuście mówi się, że jest królową warzyw. Na polskich stołach, szczególnie w okresie świątecznym, kapustę z pewnością zobaczymy, podawaną na wiele sposobów. Jednak nawet i zdrowa kapusta potrafi wyjątkowo niekorzystnie wpływać na samopoczucie. Jeśli po zjedzeniu jej odczuwasz gazy, wzdęcia i zgagę i zaparcia, to prawdopodobnie dlatego, że zaszkodził Ci ten jeden składnik w niej się znajdujący. Który to jest?
Dlaczego surowa kapusta może zaszkodzić?
W kapuście znajdują się cukry z grupy rafinoz, powodujące w przewodzie pokarmowym działanie gazotwórcze – powodem są ograniczenia ludzkiego organizmu w przyswajaniu i trawieniu tych składników. W jelicie grubym rafinozy fermentują i wytwarzają metan, odpowiedzialny za nieprzyjemne wzdęcia. Spożywanie surowej kapusty, tak jak brokułów i brukselki, może więc powodować gazy i wzdęcia.
Rafinowany cukier obecny jest w płatkach śniadaniowych i słodyczach. Szkodzi nie tylko jelitom, ale też całemu organizmowi. Regularne spożywanie go może nadmiernie zakwasić organizm i spowodować psucie zębów i kości. Zwiększa też właściwości prozapalne w jelitach – bywa to przyczyną rozregulowania metabolicznego i niedoborów dobrych bakterii.
Święta bez wzdęć! Najlepsze sposoby na świąteczne przejedzenie. Ekspert radzi Mięta nie tylko na wzdęcia. Kiedy warto po nią sięgać?Jak złagodzić wzdęcia domowymi sposobami?
W większości przypadków ze wzdęciami można poradzić sobie domowymi metodami. Pomocne będzie:
- picie ziołowej herbaty,
- spacerowanie po posiłkach,
- picie wody,
- picie jogurtów, maślanek i kefirów,
- żucie plasterku imbiru lub liścia mięty po posiłku,
- masowanie brzucha,
- wyeliminowanie z diety produktów powodujących wzdęcia,
By przyspieszyć proces trawienia i ułatwić wypróżnianie, dobrze włączyć do menu więcej produktów z błonnikiem, który także zredukuje gazy jelitowe. W przypadku wzdęć i gazów warto sięgnąć po anyż lub kolendrę siewną.
Układ trawienny może pobudzić także mięta pieprzowa:
„Przejadanie się powoduje wzdęcia, a także inne dolegliwości trawienne, takie jak m.in. przepełnienie w żołądku, ucisk w żołądku, złe samopoczucie, bóle głowy, osłabienie czy wzmożone pragnienie. Możemy odczuwać ból w nadbrzuszu lub zmagać się z tak zwaną kolką. Na przejedzenie polecam zaparzyć sobie mięte, koper włoski lub rumianek”. - powiedziała psychodietetyczka Katarzyna Sobolewska
Jak przygotować kapustę, by mniej wzdymała?
Kapusta nie zawsze musi powodować aż tak silne wzdęcia. Jeśli się ją odpowiednio przygotuje, jelitom będzie trochę lżej:
„Potrawy świąteczne obfitują w kapustę. Aby była mniej wzdymająca, należy przelać ją gorącą wodą. Jeśli przygotujemy dania z produktów strączkowych, warto zostawić je na całą noc w wodzie. Dzięki temu nie będą miały aż tak dużo błonnika, który nietrawiony daje uczucie przepełnienia w żołądku” - powiedziała psychodietetyczka Katarzyna Sobolewska