Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Profilaktyka i leczenie > Biała kapusta potrafi zaszkodzić jelitom. Powodem jest ten składnik
Piotr Cieciuch
Piotr Cieciuch 21.12.2023 16:17

Biała kapusta potrafi zaszkodzić jelitom. Powodem jest ten składnik

biała kapusta
canva

O kapuście mówi się, że jest królową warzyw. Na polskich stołach, szczególnie w okresie świątecznym, kapustę z pewnością zobaczymy, podawaną na wiele sposobów. Jednak nawet i zdrowa kapusta potrafi wyjątkowo niekorzystnie wpływać na samopoczucie. Jeśli po zjedzeniu jej odczuwasz gazy, wzdęcia i zgagę i zaparcia, to prawdopodobnie dlatego, że zaszkodził Ci ten jeden składnik w niej się znajdujący. Który to jest?


 

Dlaczego surowa kapusta może zaszkodzić?

W kapuście znajdują się cukry z grupy rafinoz, powodujące w przewodzie pokarmowym działanie gazotwórcze – powodem są ograniczenia ludzkiego organizmu w przyswajaniu i trawieniu tych składników. W jelicie grubym rafinozy fermentują i wytwarzają metan, odpowiedzialny za nieprzyjemne wzdęcia. Spożywanie surowej kapusty, tak jak brokułów i brukselki, może więc powodować gazy i wzdęcia.

Rafinowany cukier obecny jest w płatkach śniadaniowych i słodyczach. Szkodzi nie tylko jelitom, ale też całemu organizmowi. Regularne spożywanie go może nadmiernie zakwasić organizm i spowodować psucie zębów i kości. Zwiększa też właściwości prozapalne w jelitach – bywa to przyczyną rozregulowania metabolicznego i niedoborów dobrych bakterii.

Projekt bez nazwy - 2023-12-21T160753.170.png

Święta bez wzdęć! Najlepsze sposoby na świąteczne przejedzenie. Ekspert radzi Mięta nie tylko na wzdęcia. Kiedy warto po nią sięgać?

Jak złagodzić wzdęcia domowymi sposobami?

W większości przypadków ze wzdęciami można poradzić sobie domowymi metodami. Pomocne będzie:

  • picie ziołowej herbaty,
  • spacerowanie po posiłkach,
  • picie wody,
  • picie jogurtów, maślanek i kefirów,
  • żucie plasterku imbiru lub liścia mięty po posiłku,
  • masowanie brzucha,
  • wyeliminowanie z diety produktów powodujących wzdęcia,

By przyspieszyć proces trawienia i ułatwić wypróżnianie, dobrze włączyć do menu więcej produktów z błonnikiem, który także zredukuje gazy jelitowe. W przypadku wzdęć i gazów warto sięgnąć po anyż lub kolendrę siewną.

Układ trawienny może pobudzić także mięta pieprzowa: 

Przejadanie się powoduje wzdęcia, a także inne dolegliwości trawienne, takie jak m.in. przepełnienie w żołądku, ucisk w żołądku, złe samopoczucie, bóle głowy, osłabienie czy wzmożone pragnienie. Możemy odczuwać ból w nadbrzuszu lub zmagać się z tak zwaną kolką. Na przejedzenie polecam zaparzyć sobie mięte, koper włoski lub rumianek”. - powiedziała psychodietetyczka Katarzyna Sobolewska

 

Jak przygotować kapustę, by mniej wzdymała?

Kapusta nie zawsze musi powodować aż tak silne wzdęcia. Jeśli się ją odpowiednio przygotuje, jelitom będzie trochę lżej: 

Potrawy świąteczne obfitują w kapustę. Aby była mniej wzdymająca, należy przelać ją gorącą wodą. Jeśli przygotujemy dania z produktów strączkowych, warto zostawić je na całą noc w wodzie. Dzięki temu nie będą miały aż tak dużo błonnika, który nietrawiony daje uczucie przepełnienia w żołądku” - powiedziała psychodietetyczka Katarzyna Sobolewska