Cierpisz na częste infekcje? Możesz mieć niedobór tego składnika!
Częste infekcje to problem, który dotyka wielu z nas, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Przyczyny infekcji mogą być różne, a wśród nich wymienia się m.in. nieodpowiednie odżywanie się. Kluczowym składnikiem diety, odpowiedzialnym za funkcjonowanie układu odpornościowego jest cynk. Kiedy jego podaż w diecie jest zbyt niska, mogą pojawić się przykre konsekwencje zdrowotne.
Rola cynku w organizmie
Cynk uczestniczy w istotnych procesach biologicznych organizmu, m.in. w syntezie białek i hormonów. Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowej pracy układu immunologicznego. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, pomaga łagodzić objawy infekcji.
Cynk jest niezbędnym składnikiem dla prawidłowej pracy tarczycy i utrzymania równowagi hormonalnej. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządów płciowych kobiet i mężczyzn, łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, zapobiega przedwczesnej menopauzie, a także wspiera zdrowie prostaty.
Pierwiastek ten jest również kluczowy dla zachowania zdrowej skóry, włosów i paznokci. Bierze udział w produkcji kolagenu, a także przyspiesza gojenie się ran.
Mało kto zdaje sobie sprawę, że cynk ma duże znaczenie dla naszego samopoczucia. Badania pokazują, że jego deficyt może przyczyniać się do stanów depresyjnych.
Te przekąski rujnują korzyści ze zdrowego jedzenia! Przeprowadzono badania Masz już dość bezsennych nocy? Dietetyk wskazał najskuteczniejszy sposób na głęboki senCzęste infekcje objawem niedoboru cynku
Jednym z najczęstszych symptomów niedoboru cynku jest spadek odporności i częstsze infekcje. Do tego może dochodzić przewlekłe zmęczenie, osłabienie, obniżony nastrój i problemy z koncentracją.
Do pozostałych objawów deficytu cynku należą:
- utrata apetytu i chudnięcie,
- obniżone libido,
- zaburzenia płodności,
- nadmierne wypadanie włosów,
- zmiany trądzikowe,
- przesuszenie skóry,
- zapalenie mieszków włosowych,
- łamliwe paznokcie,
- białe plamki na paznokciach,
- zapalenie błon śluzowych jamy ustnej, zajady
- pogorszenie wzroku.
Przyczyny niedoboru cynku
Przyczyny niedoboru cynku mogą być różne. Należą do nich między innymi:
- nieprawidłowa dieta,
- choroby układu pokarmowego,
- zaburzenia wchłaniania,
- nadużywanie leków,
- nadmierne spożywanie alkoholu,
- okres ciąży i karmienia piersią,
- intensywny wysiłek fizyczny.
Produkty bogate w cynk
Deficyt cynku można uzupełnić stosując odpowiednią dietę. W przypadku ciężkiego niedoboru cynku lub kiedy dieta nie jest w stanie pokryć jego wystarczającej ilości, może być wskazana suplementacja. Warto jednak mieć na uwadze, że zarówno niedobór, jak i nadmiar cynku są szkodliwe dla zdrowia, dlatego należy zachować umiar w jego spożyciu. Pamiętajmy, że każda suplementacja powinna odbywać się pod okiem lekarza lub farmaceuty.
Dieta bogata w cynk powinna uwzględniać następujące produkty:
- mięso (wołowina, indyk, kurczak),
- ryby (śledź, makrela, tuńczyk i łosoś),
- owoce morza (małże, ostrygi i krewetki),
- jaja,
- orzechy (nerkowca, brazylijskie, migdały),
- nasiona dyni, słonecznika i sezamu,
- pełnoziarniste produkty zbożowe (kasza gryczana, płatki owsiane, chleb żytni)
- warzywa strączkowe (soczewica, ciecierzyca, fasola).